



Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund. Vært: Henrik Heide Medvirkende: Rasmus Brask, solcelleejer, og Peter Bjerregaard, markedsreguleringschef i Better Energy Abonnér på Transformator: På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.Transformator
Følg i iTunes
Følg på Spotify
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.
I denne uges Transformator taler vi først med Rasmus Brask fra Nørresundby, som har skrevet til Transformator efter en tidligere episode, hvor det fremgik, at batterier til solcelleanlæg ikke kan betale sig for de fleste. Han har selv et anlæg på 8 kW, med et 11 kWh LFP-batteri og en Tesla i garagen, som et intelligent styringssystem sørger for at oplade, når det betaler sig bedst. Hør, hvordan han får økonomien til at spille.
Næste gæst er Peter Bjerregaard, som er markedsreguleringschef i det vedvarende energiselskab Better Energy, der sælger støttefri, grøn strøm fra egne solcelleparker, som virksomheden både udvikler, bygger, drifter og ejer. Han peger på, at vi er langt bagud med at udbygge det danske elnet og kommer med bud på, hvordan vi får mere fart på etableringen af store solcelleparker i Danmark.
Links
Læs også: Det kan ikke betale sig: Solceller med batterier er kun økonomisk for få
Oplysningsfilm: Spar på energien med Olie Banden (alias Olsen-Banden)
Læs også: PODCAST Der skal flere paneler til end man tror, når der skal solceller på huset
Læs også: PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning
Du kan finde flere episoder af podcasten HER
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg må ellers lide den tort at betale for at bruge den strøm jeg selv producerer, mens jeg venter på en summationsmåler., jeg har et bedaget anlæg og en endnu ældre fasemåler.
Jo, jeg har et bedaget anlæg og en endnu ældre fasemåler. Da det er et gruppe 6 anlæg, gammel ordning, er forskellen mellem 'tilbagekøb' og 'egetforbrug' ikke så stor som på nyere anlæg. Jeg regnede på det engang, og det kunne ikke svare sig at skifte. Måske kan det i dag, med de højere energipriser. Der er en gennemgang med regneeksempler påhttps://www.danskenergi.dk/sites/danskenergi.dk/files/media/dokumenter/2018-05/Konsekvensvurdering_vedr_maaleprincipper_nettoafregnede_elkunder.pdfHar du et skøn over besparelse,på skift til summations måler ?</p>
<p>Du kan ikke udnytte dit solcelleanlæg uden en summationsmåler. Strømmen du producerer leveres på en fase, og skal ud at vende i måleren for at du kan trække dit forbrug på alle 3 faser. Herved tælles det som forbrug fra el-nettet. Du kan heller ikke få betaling for overskudsstrømmen med mindre du har en summationsmåler.
Mig bekendt er DTU's V2G forsøg med DC . Et forældet og alt for dyr metode ! Der findes flere elbiler der har indbygget AC ladere der kan levere strøm på 220 V AC , primært til offGrid aktiviteter. Men teknisk er det muligt med V2G .
Det er oplagt at de millioner af elbiler der lige om lidt køre rundt på europæiske vej ( står stille + 95 % af tiden) kommer til at fungere som Power walls på hjul. Især kan de mange power walls være med til at stabilisere nettet + levere strøm i "kogespids tidsrummet" ( 16-21) .
En langt større andel af kommende elbiler vel være med LFP batterier ( vores Tesla haren 60 kwh LFP batterier) De har bla den fordel at de kan op/ aflades særdeles mange gange uden at miste kapacitet.
Da bilproducenterne ikke af sig selv påtager sig den opgave at sikre at bilerne kan levere til huset / nettet ( V2G) så bør EU politikere stille krav til at bilerne kan levere strøm tilbage til huset ( V2G) .
For den enkelte bruger vil der der klart være en besparelse ved V2G som jo vil have en væsentligt bedre økonomi end hvis man er nødt til at købe en almindelig Power Wall . Oplade når el er billigt og V2G når el er dyrt. Som det fremgår af udsendelsen har en sådan 11 kwh batteri en omkostning ( m afskrivning ) på hvad der svarer til 1000.- kr / mdr.
Den udgift er der ikke ved en Powe Woll på hjul. :o)
"forståelig"? Ha ha ha. Det er god humor. :-)gerne link til forståelig beskrivekse af regler
Er det alle der har solceller der ikke kan få reduceret elafgift ? Gælder det også for dem der har reduceret elafgift fordi de har elopvarming ( VP) ?
I udsendelsen kommer det til at fremstå sådan at det ( måske ? ) kun er dem der har refution af elafgift til elbiler via et selskab , hvis de har hvis de har solceller på taget .
pft ( gerne link til forståelig beskrivekse af regler :)
Du kan ikke udnytte dit solcelleanlæg uden en summationsmåler. Strømmen du producerer leveres på en fase, og skal ud at vende i måleren for at du kan trække dit forbrug på alle 3 faser. Herved tælles det som forbrug fra el-nettet. Du kan heller ikke få betaling for overskudsstrømmen med mindre du har en summationsmåler.Har du et skøn over besparelse,på skift til summations måler ?
Har du et skøn over besparelse,på skift til summations måler ?
Som sublement til ovenstående .. så har jeg et 3kW solcelleanlæg og 6,5kW li-bat .. og elbil. Batteriet blev installeret primo 2 kvartal 2022, og samtidig fik jeg skiftet min el-måler til en summations-el-måler. Jeg har mulighed for at arbejde hjemmefra, så her bliver el-bilen sat til, således solceller og batteri dækker opladningen i x antal timer, alt efter om solen skinner eller ikke. El-bilen lader på én fase. Opvaskemaskine, vaskemaskine etc. køre også kun når solen skinner. Besparelsen sammenlignet med sidste års el-forbrug på samme tid (2 + 3 kvartal) er ca. 60%.
Det tab af energi, der sker når strøm løber gennem el-nettet skal el-net-selskaberne indkøbe, og den udgift er steget som følge af at prisen på at købe el er steget. Det er en anden væsentlig årsag til at tarifferne sættes op, udover prisen for at vedligeholde og udbygge el-nettet også stiger med den øgede aktivitet.
Mit indtryk af meddelselser fra el-net-selskaber og deres interesse-organisationer var at de øgede udgifter til el til net-tabet, var den største faktor i prisstigningen. Den faktiske fordelig kender jeg ikke.
Branche-foreningen skriver på https://greenpowerdenmark.dk/nyheder/uundgaaeligt-nettab-koster-elnetselskaber-dyrt :
Ved indgangen til 2022 var elnetselskabernes årlige forventede omkostninger til nettab cirka 1,5 mia. kr. For 2023 viser beregninger på nuværende tidspunkt, at omkostningerne til nettab bliver på cirka 4,5 mia. kr., hvilket smitter af på de tariffer, kunderne skal betale.
El-net-selskabet 'Konstant': https://konstant.dk/net/om-konstant/nyheder-og-inspiration/sektioner/nyhedsarkiv/%C3%A6ndring-af-tariffer-pr-1-juli-2022/
Den 1. juli stiger nettarifferne for distribution af el i KONSTANTs forsyningsområde som konsekvens af højere omkostninger til indkøb af el, der skal dække nettabet i kablerne.
El-net-selskabet 'N1' skriver på https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/stigende-elpriser-medforer-hojere-nettariffer-i-2022?publisherId=13559703&releaseId=13638460 :
de kraftigt stigende energipriser medfører, at N1 er nødt til at hæve nettarifferne i 2022.
Jeg har 6.6kW solceller og et 12.5kW batteri. Ingen elbil. Min elaftale er "den nye (dårlige)", hvor køber el med afgifter, og sælger uden afgifter. Så uanset tid på døgnet, vil jeg helst undgå at købe noget som helst strøm. Når mine solceller begynder at virke om morgnen, så bliver det hele brugt på de apparater der i gang. Når produktien er større end forbruget, så får batterierne overskudet. Når batteriet er fyldt omkring kl12, så sælger jeg resten til en lav pris. Så det bedste forbrugsmønster er at starte vaskemaskine, ovn, frugttørre o.l. omk kl 11 i dagstimerne. Når batteriet er fladt omkring kl 3 om natten, så vil det være bedst at slukke frysere og køleskabe.
Er der nogen der har alle deres strømforbrugende apparater til at starte og stoppe på et rigtige tidspunkt? Eller er det stadig kun snak om, at det kunne lade sig gøre?
Jeg ved nogle elbiler kan programmeres til alle mulige mønstre, og også selv kan planlægge et ladeprogram for en normal arbejdsuge. Men det er kun ét apparat.