PODCAST: Rumnyt – Nasa samler sten på asteroide og sender stjernedyrt toilet til ISS

 

I denne uges Transformator lægger vi ud i rummet, for der var stor jubel hos Nasa, da det i denne uge lykkedes rumsonden Osiris-Rex at lande på den fjerne asteroide Bennu 321 millioner kilometer fra Jorden. Det lykkedes også at opsamle sten fra Bennus overflade, som ser ud til at være beklædt med organiske molekyler og karbonater – den kulstofrige sammensætning, der kan tænkes at have spillet ind i dannelsen af liv på Jorden.

Svævere er noget, man gerne vil undgå på Den Internationale Rumstation. Det er nemlig i ISS-jargon lig med en lort på afveje. I rumstationens historie har toiletfaciliteterne ikke altid været lige højt prioriteret, men nu får astronauterne et toptunet stykke VVS til 150 mio. kr., som både kan holde styr på efterladenskaberne og genbruge vandindholdet.

Et mere jordnært problem er den effektivitet, hvormed analysefirmaer kan blotlægge dine personlige data og holdninger ud fra din tilstedeværelse på sociale medier. Selv hvis du er omhyggelig med ikke at kommentere politiske emner, vil dit netværk på Facebook og andre sociale medier afsløre en hel del om dit ståsted.

En række kommuner ville gerne indføre lavere fartgrænser, for eksempel omkring skoler, men løber panden mod en mur, fordi politiet siger nej. Undersøgelser viser ellers en markant reduktion af uheld med personskade ved at indføre zoner med hastighedsbegrænsning.

Links

Nogle af artiklerne kræver abonnement

Fik du hørt: Podcast: Hvorfor skal vi tvinges til at have en DAB-radio i bilen?

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside