PODCAST: Rumnyt – Nasa samler sten på asteroide og sender stjernedyrt toilet til ISS

23. oktober 2020 kl. 11:58
PODCAST: Rumnyt – Nasa samler sten på asteroide og sender stjernedyrt toilet til ISS
Illustration: Ingeniøren.
Pumfartøjet Osiris-Rex har samlet sten på asteroiden Bennu, der er en slags slags tidskapsel fra solsystemets fødsel. Trængende astronauter på rumstationen kan glæde sig til et nyt, avanceret toilet til 150 mio. kr.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Thomas Djursing, Tania Andersen og Christian Rantorp

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator lægger vi ud i rummet, for der var stor jubel hos Nasa, da det i denne uge lykkedes rumsonden Osiris-Rex at lande på den fjerne asteroide Bennu 321 millioner kilometer fra Jorden. Det lykkedes også at opsamle sten fra Bennus overflade, som ser ud til at være beklædt med organiske molekyler og karbonater – den kulstofrige sammensætning, der kan tænkes at have spillet ind i dannelsen af liv på Jorden.

Svævere er noget, man gerne vil undgå på Den Internationale Rumstation. Det er nemlig i ISS-jargon lig med en lort på afveje. I rumstationens historie har toiletfaciliteterne ikke altid været lige højt prioriteret, men nu får astronauterne et toptunet stykke VVS til 150 mio. kr., som både kan holde styr på efterladenskaberne og genbruge vandindholdet.

Et mere jordnært problem er den effektivitet, hvormed analysefirmaer kan blotlægge dine personlige data og holdninger ud fra din tilstedeværelse på sociale medier. Selv hvis du er omhyggelig med ikke at kommentere politiske emner, vil dit netværk på Facebook og andre sociale medier afsløre en hel del om dit ståsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En række kommuner ville gerne indføre lavere fartgrænser, for eksempel omkring skoler, men løber panden mod en mur, fordi politiet siger nej. Undersøgelser viser ellers en markant reduktion af uheld med personskade ved at indføre zoner med hastighedsbegrænsning.

Links

Nogle af artiklerne kræver abonnement

Læs også: Til kamp mod svævere: Rumstationen får toilet til 150 millioner

Læs også: Politiet får altid det sidste ord: Kommuner kæmper forgæves for lavere fartgrænser

Læs også: Podcast: Hvorfor skal vi tvinges til at have en DAB-radio i bilen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger