PODCAST: Pladespillerens Rolls Royce får nyt liv. UV-C-lys renser luften for corona

4. december 2020 kl. 12:457
PODCAST: Pladespillerens Rolls Royce får nyt liv. UV-C-lys renser luften for corona
Illustration: Ingeniøren.
Tre opfindelser er ugens tema i Transformator. Bang & Olufsen indtager den cirkulære økonomi med renoverede Beogram 4000C. Kortbølget ultraviolet lys i ventilationssystemer skal få bugt med coronavirus. Sejlere smører chili på bunden for at få alger og rurer til at holde sig væk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Simon Freiesleben, Ulrik Andersen og Thomas Djursing

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.


I denne uges Transformator skal det handle om tre opfindelser. Den første har 48 år på bagen, men Bang & Olufsens første tangential-pladespiller, Beogram 4000, får nu nyt liv, idet B&O har opkøbt 95 udtjente eksemplarer af det stilfulde designikon, restaureret og moderniseret dem, hvorefter de trods en pris på 75.000 kr. stykket er blevet revet væk.

Ultraviolet lys er heller ikke nyt som sådan, men i den kortbølgede form, UV-C, får det nu en ny anvendelse som et middel til at begrænse coronasmitte. Som et forsøg bygger hotelkæden Scandic nu UV-lys ind i ventilationssystemet på enkelte værelser på kædens nye hotel på Kalvebod Brygge i København, og også Mols-Linjen installerer teknologien på sine katemaranfærger.

Rurer er betegnelsen for nogle små krebsdyr, som sætter sig fast på bunden af sejl- og motorbåde, hvor de sammen med alger giver bådejere fast arbejde med at holde bunden ren. I et forsøg på at gøre bundmalingen mere effektiv er nogle sejlere begyndt at blande chilipulver i – som det er traditionen i flere dele af Asien og Polynesien. Men virker det? Sejler og journalist Thomas Djursing er på jagt efter svar.

Links

Læs også: UV-lys breder sig i pandemiens skygge

Læs også: Video i detaljer: Optagelser afslører, hvad der førte til eksplosionen i Beirut

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: PODCAST: Solcelleboom kan give affaldsboom. Hør en lyd fra rummet

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. december 2020 kl. 12:31

Jeg synes det er lige optimistisk nok at beskrive den som en Rolls Royce, designikon ja, men ydelse ? Den har mig bekendt aldrig været regnet for high-end.

4
5. december 2020 kl. 17:46

God ide Hans Jørgen, jeg håber at de er i meget god stand. For de kan købes mellem 900-7000kr

Da jeg så billedet fra B&O hvor en tekniker sad med en splittet 5000 som skulle sættes i stand som ny til en pris på 75000, kom jeg til at tænke på at det jo egentlig var en smart pris. For det giver da en masse gratis reklame som der er brug for oppe i Struer.

3
5. december 2020 kl. 12:54

Måske her man skal placere pengene.

Nu kan man efterhånden ikke beholde sine penge på bankkontoen uden af betale for det. Man må/bør heller ikke have kontanterne syet i hovedpuden. Hvorvidt det er klogt af have bundløs gæld, kan i disse tider stilles spørgsmål til, når man ser hvorledes regeringen kæmper med at få udgifterne til at slå til.

Call me oldfashion, - jeg kan godt lide at have lidt buffer, og nu har jeg opdaget at det var en god ide at beholde mine to velfungerende ur-Beogram 4000'ere. Det kan åbenbart være det nye guld ?

2
4. december 2020 kl. 16:18

når man læser om kvantemekanikken er der et spørgsmål der melder sig. Hvilke hastigheder har elektronerne når de cirkler rundt om kernen, og hvilke hastigheder har de når de skifter mellem skallerne. er det lyshastigheder der overstiger lysets hastighed, og er de så ikke mere bølger end elementer! jeg får den tanke at entanglement måske er tilstande i skift mellem skallerne( de er jo ret afgrænset). to steder på en gang viser måske kun 2 tilstande(skaller)!

1
4. december 2020 kl. 16:09

Det siges at der skal 50.-100.000 vira før virussen angribet udvikler sig, men hvad sker der FØR disse antal opnås, og bliver nogle immune ved meget små doser af virussen.