PODCAST: Ny teknologi stopper kontorlarm. Og nu skal fisk avles på land

 

I denne uges Transformator begynder vi på kontoret, hvor larmen fra kolleger plager hele 99 pct. af de ansatte. Flere teknologiske løsninger forsøger at gøre noget ved problemet. Laurids Hovgaard orienterer.

Derefter handler det om de forsøg, man har gjort med at erstatte de forurende havbrug med saltvandsdambrug på land – og det har ikke ligefrem været uden problemer. Ulrik Andersen fortæller om, hvordan de er blevet løst, og om de erfaringer, man har gjort sig.

Det er dyrt at hejse mennesker op på en vindmølle for at tjekke og reparere vingerne, så nu har man udviklet en autonom drone, der kan arbejde i op til 10 sekundmeters blæst og kigge ind i vingen ved hjælp af ultralyd, fortæller Martin Berth, der er redaktør for Ingeniørens PRO-medie GridTech.

Ugens holdning kommer fra Magnus Bredsdorff, der i Ingeniørens leder kalder politiet og retsvæsenets tilgang til data fra mobiltelefoner »ufatteligt naiv«.

Links

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

99% af kontoransatte generes af støj, hører vi flere gange. Det grundlæggende sunde og suverænt billigste miljøprincip: at fjerne støjen ved kilden, fravælger ikke blot pod'en, men hele det omgivende samfund på forhånd.

Det er også en god forretning og bekvemt for fraværende miljøledelse: først placeres folk i storkontorer, forsynes med bl.a. nogle distraherende lydteknologier, og så udvikles dyre modforanstaltninger i form af endnu mere lyd.

Jeg vil gerne tro, at de omtalte nye teknologier giver god mening i bestemte sammenhænge. Men hold da op, hvor lyd-land generelt mangler grundlæggende kritiske analyser og voksne i førerkabinen.

Men fint at Ing tager emnet lyd op; adskillige spadestik dybere ville heller ikke gøre noget. Udgangspunktet kunne fx være: hvilke lyde/støjformer måles og reguleres aktuelt af miljølovene, hvilke ikke? Rigtigt meget skrivestof.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten