PODCAST: Ny fransk mikro-elbil. Tagrender forurener regnvand

 

I denne uges Transformator fortæller vi først om en ny mikro-elbil, Ami, som Citroën for nylig præsenterede i Paris. Den er ekstremt skrabet mht. udstyr og vil kunne køres af 16-årige ligesom en 45-knallert. Elbilen er da også tænkt som et alternativ til el-løbehjul, og det er planen at udleje den på samme måde. Men ikke i Danmark.

Windows 7 troede du måske var død og begravet, men sådan er det ikke på de danske hospitaler, hvor mange computere stadig kører på de gamle, usikre styresystemer. Det viser en række aktindsigter, Ingeniøren har fået hos regionerne. Tilsammen har de fem regioner 30.000 Windows 7-styrede maskiner, og i Region Sjælland gælder det for hver anden computer.

Derefter kommer vi ind på et problem, der er blevet meget aktuelt med de store regnmængder denne vinter. I mange kommuner separerer man regnvand fra spildevand, men i byerne er man stødt på det problem, at veje og zink-tagrender foruener regnvandet med så høje koncentrationer af kemiske stoffer, at det ikke kan udledes til åer og søer uden at blive renset. Og på dette område findes der ingen klare regler for, hvor rent vandet skal være, inden det udledes.

Vand er også emnet for ugens leder i Ingeniøren, hvor chefredaktør Trine Reitz Bjerregaard foreslår at udtage langt flere hektar ineffektive, lavtliggende landbrugsjorder, end man gør i dag, og i stedet bruge dem til opsamling af regnvand.

Links

Nogle artikler kræver abonnement og er muligvis ikke alle online endnu

Fik du hørt: PODCAST: Den store tabel: Hvad koster en motorvej i virkeligheden?

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tagrender og forurening. Undskyld min uvidenhed. I vores kommune har man i flere år i lokalplanerne bestemt, at der ikke må anvendes tagrender af Zink og Kobber. Hvad er problemet med zink? Samtidig er hele tagflader beklædt med zink set på nybyggede huse flere steder i kommunen - og så bliver forbuddet mod tagrender af zink svært at forstå. I hvilken kategori er så tagrender af aluzink? Og hvad skal man egentlig bruge til tagrender for ikke at forurene? Plast forekommer mig ikke umiddelbart at være et brugbart alternativ, men måske tager jeg fejl? Uanset forbuddet i lokalplanerne er der tilsyneladende anvendt metaltagrender på de fleste nybyggede huse, så jeg undrer mig. Er der nogen, der vil give en kvalificeret forklaring, vil jeg være taknemmelig.

  • 3
  • 0

Hej.

I podcasten snakker de om den nye mikrobil, der kan have 2 personer indendørs. Der er på nettet forskellige bud på hvor bred den er. Men efter min vurdering vil den kunne genere de personbiler, der skal overhale den. Derfor ville det have været smartere at lave en mikrobil, hvor fører og passager sidder bag ved hinanden. Dette ville gøre køretøjet smallere. I mikrobilen i Podcasten sidder fører og passager skråt for hinanden. Det gør den for bred.

Jeg ved godt at mikrobilen i podcasten er beregnet til byerne. Man man kan ikke udelukke at nogle ude på landet køber den eller at den nogle gange kommer ud på landeveje og køre, hvor personbiler vil overhale den.

Der er utrolig mange 1-2-personers-køretøjer med og uden kabine. Ihvertfald har der været mange ideer på det felt. Fælles for dem alle er at de er forholdsvis dyre og at mange af dem kun er blevet på ide-stadiet, da de ikke er blevet solgt i store mærder.

Idag findes der nogle 1-2-personers-køretøjer på de danske veje. Nogle af dem er el-kabinescootere som f.eks IVE CAR.

https://www.ivecar.dk/?gclid=EAIaIQobChMI6...

Så er der andre på ide-stadiet som f.eks Seat Minimo, der er en efterligning af Renault Twizy. https://www.google.dk/search?source=hp&ei=...

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten