PODCAST: Nordpolen rykker mod Sibirien. Nyt byggeri på Amager Fælled greenwashes

 

I denne uges Transformator skal vi først en tur på Amager Fælled, hvor der i det kommende ‘Vejlandskvarteret’ skal bygges 2.000 boliger. Men det vil ifølge arkitektfirmaet Henning Larsen og rådgiveren MOE ikke gå ud over naturen, for »med den rette tilgang til planlægningen kan vi endda bidrage aktivt til at øge biodiversiteten«, skriver de i projektmaterialet. Et »himmelråbende naivt« påstulat, mener Danmarks førende forsker i biodiversitet, professor Carsten Rahbæk fra Københavns Universitet.

Trafikstøj er en plage, der ikke blot kan genere, men som også er årsag til op mod 500 for tidlige dødsfald årligt herhjemme. Det vurderer Miljøstyrelsen, og værst ser det ud i forstæderne til Aalborg, Aarhus, Odense og København. Men måske er politikerne ved at få øjnene op for problemet, for på onsdag holder Folketinget en høring om vejstøj.

Den magnetiske nordpol har forladt sit hjemland i det arktiske Canada og begivet sig ud på en tur over Ishavet. Med en fart af 55 kilometer om året bevæger den sig i retning af Sibirien, og det kan få stor betydning for fugle og andre dyr, der benytter sig af magnetisme til at navigere, herunder mennesket. Spørgsmålet er, om en polvending er på vej.

MGP er ikke kun noget med musik – det er også betegnelsen for en stadigt mere udbredt praksis ved indsamling af affald til genbrug hvor metal, glas og plastic sorteres i samme beholder. Men det stikker en kæp i hjulet for genbrug af dansk glas hos Ardagh Glass Holmegaard i Næstved, som driver Danmarks eneste tilbageværende emballageglasværk.

Ugens holdning leverer chefredaktør Trine Reitz Bjerregaard, som i sin leder opfordrer politikerne til at skride til handling efter næste uges høring om trafikstøj. Det kan ikke være op til Vejdirektoratet eller politiet at fastsætte fartgrænser, når kommunerne ønsker at skåne borgerne for larm fra motorvejene.

Links

Fik du hørt: PODCAST: Levende robotter, syntetiske diamanter og bakterier, der laver beton

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside