PODCAST Kunne astronauterne på Columbia være reddet?

10. februar kl. 12:582
PODCAST Kunne astronauterne på Columbia være reddet?
Illustration: ingeniøren.
20 år efter ulykken med rumfærgen Columbia har Nasa undersøgt, hvordan man kunne have undsat astronauterne i en redningsmission. Ugens Transformator handler desuden om forbudte algoritmer, der skulle have hjulpet ledige i arbejde og en eksperimenterende udstilling/forestilling om elektricitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende: Therese Moreau, Thomas Djursing og Marie Dahl, medinstruktør på forestillingen ‘Elektricitet’, Statens Museum for Kunst

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator handler det først om tre højprofilerede projekter til i alt 16 millioner kroner, hvor jobcentre har taget kunstig intelligens i brug som et led i beskæftigelsesindsatsen. Men det må de ikke. Datatilsynet har slået fast, at kommunerne ikke har lovhjemmel til at benytte beskæftigelses-algoritmen ASTA, som var udviklet til at forudsige borgernes risiko for langtidsledighed.

Hvad nu hvis? Sådan har Nasa spurgt i en undersøgelse, 20 år efter at rumfærgen Columbia 1. februar 2003 sprang i luften på vej ned gennem atmosfæren. Hvad nu hvis Nasa havde opdaget, at Columbia var så beskadiget under sin opsendelse, at den aldrig ville overleve en turen ned gennem atmosfæren. Ville det så være muligt at lave en redningsaktion i rummet?

Kan man fortælle om H.C. Ørsted, Tesla og Edisons bedrifter med operasang og digtoplæsning? Det forsøger performancegruppen Hotel Proforma i udstillingen ‘Elektricitet’ på Statens Museum for Kunst i København. Gennem 18 rum kan man opleve en stribe historiske og videnskabelige nøglepunkter, lige fra kulbuelys, induktion og vekselstrøm til den elektriske stol.

Links

Læs også: 20-året for rumfærge-ulykke: Nasa-rapport viser astronauter kunne være reddet

Læs også: PODCAST Sådan laver man en detaljeret prognose for de kommende dages elpriser

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
14. februar kl. 14:34

en redningsauktion med Atlantis strander allerede der i det tænkte scenarie hvor man bliver klar over at skum fra den eksterne tank er i stand til at skade rumfærgen dødeligt. Der var ikke tid til at gøre noget ved den eksterne tanks udformning. Med overlæg at sætte yderligere fire astronauters liv i fare ville ikke være ønskeligt, skønt der med garanti ville være frivillige nok.

1
14. februar kl. 12:54

Ville en væsentlig lavere indflyvning vinkel gennem atmosfæren ( mindre varmedannelse) have været en løsning der kunne have redet astronauterne?