PODCAST Jens Ramskov gennemgår årets vigtigste forskningsresultater

23. december 2022 kl. 09:012
PODCAST Jens Ramskov gennemgår årets vigtigste forskningsresultater
Illustration: Ingeniøren.
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. I ugens Transformator fortæller Ingeniørens videnskabsjournalist om vinderen og de fire ‘runner-ups’.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende: Jens Ramskov

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator sætter vi fokus på de største danske videnskabelige bidrag til forskningen i 2021. Ingeniøren har siden 2004 udpeget de fem bedste forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab udført af forskere i Danmark, eller hvor forskere fra Danmark har ydet et væsentligt bidrag som del af et internationalt forskningssamarbejde.

Bag årets vigtigste danske forskningsresultat står forskere ved DTU og Københavns Universitet, som igennem en række år har ydet store bidrag til udforskningen af Mars. Marsroveren Perseverance indeholder vigtige nøglekomponenter fra henholdsvis John Leif Jørgensens forskningsgruppe på DTU Space og Morten Bo Madsens gruppe på Københavns Universitet. Eksempelvis rummer PIXL-instrumentet på roverens arm et avanceret kamera bygget på DTU.

Blandt de fire øvrige nominerede forskningsresultater finder vi:

  • En undersøgelse af Grønlands zombie-is, der er dømt til at smelte, uanset hvad vi gør for at standse den globale opvarmning.

  • Et miljøvenligt piezoelektrisk materiale, der er fremstillet uden bly, og som baner vej for en helt ny måde at designe avancerede piezoelektriske materialer på.

  • En kortlægning af de østgrønlandske isbjørne, der har vist sig at være opdelt i to adskilte bestande i nord og syd med markante genetiske forskelle.

  • Opdagelsen af en støvet fjern kvasar bekræfter en teori for, hvordan supertunge sorte huller hurtigt kan vokse sig store.

Følg med i juleferien, hvor vi udsender en række specialudgaver af Transformator, bl.a. om hvordan kunstig intelligens kan være skadelig for forskning, og om ‘ground zero’ for evighedskemikaliet PFAS, hvor man første gang opdagede, hvor megen skade det forvolder.

Links

Artiklerne udkommer mellem jul og nytår

Læs også: I Videnskabens top-5: Piezoelektricitet i miljøvenlige materialer

Læs også: I Videnskabens top-5: Fra Sydøstgrønland har verden fået en isbjørnebestand mere

Læs også: PODCAST Ingeniør halverer varmeregningen med hjemmebygget lager til varmepumpen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Videnskabsredaktør -
23. december 2022 kl. 13:23
Videnskabsredaktør

Vi ønsker Morten Meldal tillykke men ser på og udvælger blandt konkrete nye forskningsresultater publiceret i 2022.

1
23. december 2022 kl. 12:00

Og sådan en ligegyldig Nobelpris tæller ikke?