PODCAST James Webb tager snapshots fra universets begyndelse

6. januar kl. 12:2113
PODCAST James Webb tager snapshots fra universets begyndelse
Illustration: Ingeniøren.
Præsident Joe Biden kunne i juli sidste år præsentere det allerførste billede taget af James Webb-teleskopet. Det viser universet, som det så ud for 13 milliarder år siden. Årets første Transformator begynder i rummet, for inden 2030 kan der være op mod 30.000 satellitter i kredsløb om Jorden, og snart har du måske en satellittelefon i lommen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende: Thomas Djursing og Laurids Hovgaard

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator sætter vi kurs mod stjernerne – ikke bare dem, du kan se med det blotte øje en mørk vinternat, men galakser 13 milliarder lysår borte, som de bliver observeret af James Webb-teleskopet fra sin position i et såkaldt lagrangepunkt 1,5 millioner kilometer fra Jorden. Og det vil samtidig sige, at det skuer 13 milliarder år tilbage i tiden til et ungt univers, for teleskopets opgave er netop at indfange verdens ældste lys og gøre astronomerne klogere på tiden lige efter Big Bang.

I lav jordbane – dvs. ca. 500 kilometer over hovederne på os – vil der inden 2030 cirkulere op mod 30.000 satellitter. Nogle af dem skal fungere som en slags mobilmaster på himlen, der vil gøre det muligt at anvende fremtidens mobiltelefoner også på havet og i klodens mest øde egne. Kritikere peger på den lysforurening, de mange cirkulerende prikker vil skabe på nattehimlen.

Links

Læs også: Første billede fra James Webb-teleskopet: Motivet er 13 milliarder år gammelt

Læs også: Internet fra rummet er på vej ud i verdens afkroge: Satellitter bliver de nye mobilmaster

Læs også: Vingefang på 236 meter: Verdens kraftigste vindmølle er for første gang i drift i Østerild

Læs også: Nervepirrende fire timer: Nordjyder kæmpede med forbindelse til den nye danske satellit

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: PODCAST Kan vi stole på forudsigelser fra kunstig intelligens?

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
Podcast- og debatredaktør -
9. januar kl. 10:23
Podcast- og debatredaktør

Hej John Det var en dum fejl. Sjovt nok stod den korrekt i undrrubrik. Fejlen er rettet her mandag formiddag. Artiklen blev lagt op fredag . Fejlen blev noteret af læser i kommentarsporet lørdag aften. Redaktionen holdt weekend. Næste gang skriver du bare direkte til journalisten. Vi har ikke 24 timers overvågning af al tekst på alle vores sites.

vh Henrik Heide Debatredaktør

12
9. januar kl. 00:29

Mener du ikke fejlen i artiklen bør rettes?

Jo, men, er du f..king ny her? Så skriv sgu iflg debatreglerne: "Henvendelser om stavefejl og lignende, der ikke er kommentarer til artikler, skal sendes direkte til journalisten ved at klikke på vedkommendes navn øverst i artiklen"

11
8. januar kl. 22:09

Mener du ikke fejlen i artiklen bør rettes?

10
8. januar kl. 22:04

Er du seriøst i tvivl om hvad der menes?

9
8. januar kl. 21:45

Ja, gad vide hvor lang tid der går før det bliver rettet i artiklen?

6
8. januar kl. 12:35

Vi kan se lys tilbage til 300.000 år efter Big Bang, hvor fotoner (lyspartikler) først kunne udbrede sig frit.

Mikrobølgebaggrundsstrålingen...

5
8. januar kl. 12:32

fra den Planck'ske æra 😉

(skal nok tages med ret kort lukkertid)

4
8. januar kl. 12:28

Filosofisk spørgsmål:</p>
<p>Hvad var lysets hastighed inden the big bang, og kort efter the big bang?</p>
<p>Det første kræver vel at man kan definere om en singularitet kan indeholde fotoner? Sorte huller er vel det vi er tættest på singulariteter i det kendte rum, og de har jo travlt med at opsuge fotoner (og anden stråling). Vil lysets hastighed stadigvæk være konstant på vej ind i en singularitet med enorm høj tyngdekraft?</p>
<p>Eftersom universet endnu ikke udvider sig med lysets hastighed, og lysets hastighed siges at være konstant, så må en meget stor del af lyset vel allerede have passeret os i retning væk fra big bangs centrum.</p>
<p>Derfor er det lys vi ser vel ikke fra universets begyndelse (eller tæt på dette)?</p>
<p>Håber nogen kan give nogle gode svar på nogle måske naive spørgsmål.

Hej Kim.

Jeg holder også af at fundere over de fundamentale spørgsmål om universet. Flere af dine spørgsmål er spændende, nogle måske lidt misforståede, og nogle er der så vidt jeg ved ikke svar på. Her er mine ydmyge forslag til svar nedenfor.

Hvad var lysets hastighed inden the big bang, og kort efter the big bang?

Det giver ikke mening at spørge, hvad lysets hastighed var før Big Bang, da tiden ikke var sat i gang :-). Vi kan se lys tilbage til 300.000 år efter Big Bang, hvor fotoner (lyspartikler) først kunne udbrede sig frit.

Det første kræver vel at man kan definere om en singularitet kan indeholde fotoner? Sorte huller er vel det vi er tættest på singulariteter i det kendte rum, og de har jo travlt med at opsuge fotoner (og anden stråling). Vil lysets hastighed stadigvæk være konstant på vej ind i en singularitet med enorm høj tyngdekraft?

Der er ingen der ved, hvad der sker indenfor begivenhedshorisonten. Einsteins generelle relativitetsteori forudsiger, at alt stof og stråling falder ind mod et enkelt punkt (en singularitet). Lysets hastighed er konstant udenfor det sorte hul (i vakuum), men hvad der sker indenfor det sorte hul, ved vi vel reelt set ikke. Einsteins specielle relativitetsteori forudsiger, at intet kan bevæge sig hurtigere end lyset i et inertialsystem, men eftersom Universet udvider sig, er det ikke et inertialsystem. Einsteins generelle relativitetsteori forudsiger, at der intet er til hinder for overlyshastigheder, når vi ikke begrænser os til inertialsystemer.

Eftersom universet endnu ikke udvider sig med lysets hastighed, og lysets hastighed siges at være konstant, så må en meget stor del af lyset vel allerede have passeret os i retning væk fra big bangs centrum.

Big bang har ikke noget centrum, eller man kan sige, at centrum var overalt. Et himmelobjekt skal ikke være længere væk end ca. 13,5 mia. lysår før Universets udvidelse bærer det væk hurtigere end lysets hastighed.

3
8. januar kl. 09:19

De billeder vi får med "gammelt" lys viser egne af universet som ikke findes mere/har forandret sig betydeligt siden lyset blev udsendt - for ca 13 mia år siden.

Vi kan ikke få et overbliksbillede af universet. så reelt aner vi ikke, hvad der sker derude.

Universet er på ingen måde statisk.

2
7. januar kl. 19:37

Filosofisk spørgsmål:

Hvad var lysets hastighed inden the big bang, og kort efter the big bang?

Det første kræver vel at man kan definere om en singularitet kan indeholde fotoner? Sorte huller er vel det vi er tættest på singulariteter i det kendte rum, og de har jo travlt med at opsuge fotoner (og anden stråling). Vil lysets hastighed stadigvæk være konstant på vej ind i en singularitet med enorm høj tyngdekraft?

Eftersom universet endnu ikke udvider sig med lysets hastighed, og lysets hastighed siges at være konstant, så må en meget stor del af lyset vel allerede have passeret os i retning væk fra big bangs centrum.

Derfor er det lys vi ser vel ikke fra universets begyndelse (eller tæt på dette)?

Håber nogen kan give nogle gode svar på nogle måske naive spørgsmål.

1
7. januar kl. 19:17

13 milliarder...