Podcast: Hvorfor skal vi tvinges til at have en DAB-radio i bilen?


Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund. Vært: Henrik Heide Medvirkende: Laurids Hovgaard, Mads Lorenzen og Simon Freiesleben Abonnér på Transformator: På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.Transformator
Følg i iTunes
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.
I denne uges Transformator sætter vi os først i bilen og skruer op for DAB-radioen, som efter jul bliver obligatorisk i alle nyproducerede biler. Det skyldes et EU-direktiv, der vil sikre, at en bil, der bevæger sig gennem EU, kan modtage katastrofemeddelelser via en ensartet modtagerteknologi. Men DAB er i dag en håbløst forældet teknologi, påpeger professor fra Aalborg Universitet.
I flere år har EU-domstolen gjort den danske regering opmærksom på, at det er ulovligt, når teleselskaber pålægges at opsamle data om kunderne – den såkaldte telelogning. Men på regeringens nye lovprogram er der ingen initiativer til at ændre på den ulovlige praksis.
I de seneste år har der været meget fokus på det såkaldte mikroplast – de mikroskopiske plastpartikler som opstår, når plastaffaldet over tid nedbrydes i vandet. Nu viser et nyt dansk forskningsprojekt imidlertid, at koncentrationen af mikroplastpartikler er langt lavere end frygtet – og det samme gælderde miljømæssige konsekvenser for fødekæden.
Links
Læs også: AAU-professor: Håbløst forældet at nye bilradioer skal have DAB
Læs også: Havbiolog afliver populær affaldsmyte: Mikroplast er ingen miljøkatastrofe
Rapport fra en komité under Repræsentanternes Hus om konkurrenceforvridning i det digitale marked
Læs også: Leder: Sæt Smittestop-app på pause
Læs også: PODCAST: Elnettet bremser solcelleboom
Du kan finde flere podcasts på vores fokusside
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jamen det er da såresimpelt. Vi skal nok bruge 4-5 konvertere til DR's mest populære kanaler, måske også Radio4. Det vil ifølge mit gæt dække 95+ procent af lytternes behov for radiolytning.
Og forresten - - hvilket tab ville DAB folket lide, såfremt det blev en løsning?
Held og lykke med dét forslag, Hans Jørgen.</p>
<p>Det er jo på konverteren, at lytteren vælger kanal, så det ville kræve, at alle lyttere i mastens dækningsområde blev enige om, hvilken DAB-kanal de ville høre.
Tak.
Jamen det er da såresimpelt. Vi skal nok bruge 4-5 konvertere til DR's mest populære kanaler, måske også Radio4. Det vil ifølge mit gæt dække 95+ procent af lytternes behov for radiolytning.
D u skjønner kanskje ikke hvordan en DAB+ adapter virker?
Æske med DAB modtager hvor man kan vælge stationer med knap/knapper ell. fjernbetjening > output til FM modulator ( eller analog ) Dem findes der masser af, ja - og de er blevet meget billige. fx. https://www.avxperten.dk/dab-adaptere-til-bil/
Synes jeg det er smart ? - nej. Men vil det virke - jada - Men jeg skal have en ekstra æske at betjene, formentlig finde en vej til at montere en udvendig antenne... Det bliver et stort NEJ TAK til så meget bøvl for et par ekstra kanaler, som jeg dybest set ikke er interesseret i - med P1 som den eneste undtagelse efter 1800
Det løser jeg med den enhed jeg har i lommen alligevel, ( IPhone + DR app ), og hvis jeg endelig vil giver fx. https://apps.apple.com/gb/app/tunein-radio-live-news-music/id418987775 mig mulighed for 100000 radiostationer - og det kræver ikke en ny infrastruktur som DAB, og jeg skal ikke have flere "æsker/enheder", og det virker uden at jeg tilslutter udvendig antenne.
Naturligvis er konceptet totalt tåbeligt, præcis som lokale DAB-til-FM konvertere i biler/stuer etc..........
D u skjønner kanskje ikke hvordan en DAB+ adapter virker?
Nej - du skal huske på, at sådan en æske kun konverterer én DAB-kanal til FM ad gangen. Hvem af lytterne skulle så have fjernbetjeningen, der skifter kanal på æsken i masten? ;)
Hold da op - du så ikke det meter-tykke lag af sarkasme ? Naturligvis er konceptet totalt tåbeligt, præcis som lokale DAB-til-FM konvertere i biler/stuer etc..........
Det er jo lige netop sådan en æske, Hans Jørgen foreslår, at man sætter i DAB-sendemasterne.</p>
<p>Det lyder da som en god ide.
Nej - du skal huske på, at sådan en æske kun konverterer én DAB-kanal til FM ad gangen. Hvem af lytterne skulle så have fjernbetjeningen, der skifter kanal på æsken i masten? ;)
må man sige, at du i dén grad går efter manden og ikke efter bolden.
Og du kan slet ikke se at det er en respons på at Johnny Olesen slet ikke forholder sig til facts, men i stedet gør PRÆCIS det du "anklager" mig for. Jeg opfatter derimod DIG som en seriøs debattør, det er ikke holdninger jeg anfægter.
Og, ja - jeg er kendt for at være irriterende i debatter, også IRL. Jeg har det fint med det.
Kristian Skov, med udtalelser som "men jeg kan stadig ikke hjælpe med dine følelsesmæssige problemer", "Og at du har lært forkortelsen "FUD" er sikkert stort for dig," og "Jeg tror desværre ikke jeg kan hjælpe dig med dine vildfarelser, det må tiden vise dig" må man sige, at du i dén grad går efter manden og ikke efter bolden.
Taler du også sådan til folk, du kender i det virkelige liv, når du er uenig med dem om noget? Det er i al fald ikke sådan, man får en god debat.
Kristian Skov, det er lige netop det, som jeg mener er FUD. Nu fremkommer du igen med et tal - denne gang med 90% population coverage i 2070.</p>
<p>Kristian, du bruger selv worlddab.org som kilde, og slår man op på "coverage" siden på Frankrig, så kan man se hovedpunkterne i køreplanen. Hovedpunkterne er 70% dækning med udgangen af 2020 (som pga. COVID-19 bliver til en gang i 2021) og 100% dækning i 2023 (som nok også bliver skubbet til 2024). Kilde: <a href="https://www.worlddab.org/countries/france/..">https://www.worlddab.org/…;
<p>Der er ingen grund til at sprede FUD og komme med vilde gæt, når man blot kan finde planen på CSAs hjemmeside
OK, så lad os sige at de bliver i 2060, men dybest set er det ren sarkasme fra min side.
Og at du har lært forkortelsen "FUD" er sikkert stort for dig, men dybest set mener jeg at det er dig der udbreder vildledende estimater om DABs lyksaligheder, og potentielle fremtid.
Jeg tror desværre ikke jeg kan hjælpe dig med dine vildfarelser, det må tiden vise dig.
Jeg nævner faktisk de 13%, som er forbrugeraccept. De 25% er "population coverage", hvilket nok betyder at Frankrig nærmere er dækket 5% (?? - mit estimat ) geografisk. Som franskmand vil jeg nok tænke mig om inden jeg får DAB radio i bilen, som MÅSKE virker i de større byer, og ellers er helt stille på landet...</p>
<p>Hvis nu DAB var noget forrugerne skreg på, ville det nok blive rullet ud i et andet tempo. Hvis jeg ser på den nuværende udviklig vil der være 90% population coverage i 2070.
Kristian Skov, det er lige netop det, som jeg mener er FUD. Nu fremkommer du igen med et tal - denne gang med 90% population coverage i 2070.
Kristian, du bruger selv worlddab.org som kilde, og slår man op på "coverage" siden på Frankrig, så kan man se hovedpunkterne i køreplanen. Hovedpunkterne er 70% dækning med udgangen af 2020 (som pga. COVID-19 bliver til en gang i 2021) og 100% dækning i 2023 (som nok også bliver skubbet til 2024). Kilde: https://www.worlddab.org/countries/france/history/coverage
Der er ingen grund til at sprede FUD og komme med vilde gæt, når man blot kan finde planen på CSAs hjemmeside
Nåååh - ligesom de DAB-til-FM æsker man købe, som iflg. DAB fortalerne er en perfekt løsning.</p>
<p>Sarkasme kan være anvendt i do.
Måske skal du lige læse op på dét der med kontekst en gang til, Kristian. Det er jo lige netop sådan en æske, Hans Jørgen foreslår, at man sætter i DAB-sendemasterne.
Helt på samme måde, som dengang man satte en DTT-boks foran sit analoge tv - der var det også på boksen, man skiftede kanal, og hvis man forbandt én boks til to fjernsyn, så viste de to fjernsyn altid den samme kanal.
Nåååh - ligesom de DAB-til-FM æsker man købe, som iflg. DAB fortalerne er en perfekt løsning.
Sarkasme kan være anvendt i do.
I tilfældet med Frankrig, så nævner du et tal på 25% dækning af befolkningen, men du glemmer lige at nævne, at Frankrig er midt i en landsdækkende udrulning af DAB+ sendenetværk, som strækker sig indtil 2023. Det giver slet ingen mening, at tale om manglende forbrugeraccept, sålænge sendenetværket slet ikke er udrullet i store dele af landet.
Jeg nævner faktisk de 13%, som er forbrugeraccept. De 25% er "population coverage", hvilket nok betyder at Frankrig nærmere er dækket 5% (?? - mit estimat ) geografisk. Som franskmand vil jeg nok tænke mig om inden jeg får DAB radio i bilen, som MÅSKE virker i de større byer, og ellers er helt stille på landet...
Hvis nu DAB var noget forrugerne skreg på, ville det nok blive rullet ud i et andet tempo. Hvis jeg ser på den nuværende udviklig vil der være 90% population coverage i 2070.
Og du LYDER altså sur, men jeg kan stadig ikke hjælpe med dine følelsesmæssige problemer. Det vil ikke afholde mig fra at præsentere fakta.
Så vil jeg da foreslå at der sammen med DAB senderne installeres en FM konverter i masterne, så danskerne kan fortsætte med at bruge deres FM radioer.
Held og lykke med dét forslag, Hans Jørgen.
Det er jo på konverteren, at lytteren vælger kanal, så det ville kræve, at alle lyttere i mastens dækningsområde blev enige om, hvilken DAB-kanal de ville høre.
Helt på samme måde, som dengang man satte en DTT-boks foran sit analoge tv - der var det også på boksen, man skiftede kanal, og hvis man forbandt én boks til to fjernsyn, så viste de to fjernsyn altid den samme kanal.
Jeg f.eks. husk at Bilka solgte DAB radioer, så sent som i slutnignen af 2012.
Det var alligevel sent... Men måske understøttede den alligevel DAB+?
Jeg husker i al fald også, på et tidspunkt deromkring, at have set en DAB-radio i Fona, som var skiltet med "kan opdateres til DAB+". På det tidspunkt var det muligvis kun DAB+-lokalradioforsøget her i Nordsjælland, der sendte DAB+ i Danmark, men jeg prøvede at tune det udstillede eksemplar ind på en af de kanaler, og den kunne den godt spille. Så den understøttede faktisk DAB+, selv om den ikke var skiltet til det.
Radioen var en billig model, der i funktionalitet lignede så mange andre DAB-radioer på det tidspunkt.
Vi er selvfølgelig ude i det anekdotiske nu, men det er vel ikke så sandsynligt, at jeg lige skulle være stødt på den eneste DAB-radio, der "uofficielt" understøttede DAB+, hvis det ikke var almindeligt på det tidspunkt.
Beklager at du ikke bryder dig om realiteter, det kan jeg ikke hjælpe dig med.
Ja, det er NETOP spørgsmål, om det nu også er realiteter, som du beskriver med dine tal...
Jeg henter endda mine tal fra Worlddab, som nok må anses for ikke at just have et negativt DAB syn....
Worlddab.org har i mange tilfælde fået tallene fra de offentlige myndigheder i de respektive lande. Der er ikke nogen grund til at tro, at Worlddab.org bruger oppumede tal eller manipulerer med tallene, for det er ikke i deres interesse (sålænge kvikke læsere husker at checke hvad tallene dækker over).
Ved ikke hvor du vil hen med dit "kontekst", er du sikker på at du forstår betydningen ? Hvis du gør, kan du jo forklare hvilken kontekst du mener disse tal skal fremstilles i.
Kristian Skov, jeg hentyder til, at du tager nogle tal på Worlddab.org, og så bruger du disse tal for at understøtte din pointe med manglende forbrugeraccept.
Problemet er blot, at de tal, som du henter på Worlddab.org, ikke altid stemmer overens med hverken nutiden eller nærmeste fremtid, hvilket du helt sikkert allerede ved eller bør vide, hvis du har fundet tallene på worlddab.org.
I tilfældet med Frankrig, så nævner du et tal på 25% dækning af befolkningen, men du glemmer lige at nævne, at Frankrig er midt i en landsdækkende udrulning af DAB+ sendenetværk, som strækker sig indtil 2023. Det giver slet ingen mening, at tale om manglende forbrugeraccept, sålænge sendenetværket slet ikke er udrullet i store dele af landet.
Kilde: https://www.worlddab.org/public_document/file/1266/csa_roadmap.pdf?1580317456En grafisk oversigt kan ses her: https://www.csa.fr/Ma-radio-DAB-Plus
Det samme gør sig forøvrigt også gældende med de to andre land, som du nævner (Polen og Italien).
Kristian Skov, hvis du ikke gider sætte din tal ind i en korrekt sammenhæng og undlader vigtige detaljer, så er det FUD, og det er der ingen der bliver klogere af.
Det er ikke alle debatører her i tråden, som er vidende om de fakutelle forhold, og derfor syntes jeg faktisk, det er kritisabelt, at du smider om dig med tal uden at sætte dem ind i en kontekst. Det gør ikke folk klogere på emnet.
Beklager at du ikke bryder dig om realiteter, det kan jeg ikke hjælpe dig med.
Jeg henter endda mine tal fra Worlddab, som nok må anses for ikke at just have et negativt DAB syn....
Ved ikke hvor du vil hen med dit "kontekst", er du sikker på at du forstår betydningen ? Hvis du gør, kan du jo forklare hvilken kontekst du mener disse tal skal fremstilles i.
Hihi - du lyder selv som en sur gammel mand - der VIL have sin forældede teknologi indført, uanset hvad.</p>
<p>Jeg synes DAB skal have sin chance - på markedsvilkår. Lad falde hvad ej kan stå.....
Kristian Skov, jeg må svare nej til begge dele. Der er forskel på at være sur og så være realistisk. Realisktisk set er DAB+ den radioteknologi, som bliver standard i Europa, og muligvis et par andre lande, og derfor er det nytteløst at sidde og være sur over udviklingen.
Og hvis du læser mine indlæg med den i mente, så giver mine indlæg forhåbentligt mere mening. Rent teknisk så jeg også langt hellere helt andre teknologier i spil, men realisten i mig kan ikke komme uden om, at de store lande med Tyskland i front har valgt DAB+
DAB+ kommer til at klare sig på markedsvilkår. De store lande har allerede valgt standarden, og derfor vil markedet stille og roligt facilitere en overgang til en kombination DAB+ og streaming.
Det er netop derfor jeg skriver at modstanden mod DAB+ handler om "status quo" og "sure gamle mænd". Jeg syntes det er forkert forsat at diskutere, om DAB+ er fremtiden eller ej.
Det er langt vigtigere at diskutere, hvordan vi kan optimere DAB+, så vi kan sikre bedst mulige dækning, bedst mulige lydkvalitet, bedste muligheder for et varieret udbud af radiostationer som er kommecielt bæredygtige samt sikre, at de moderne features i DAB+ bliver brugt til at skabe ekstra værdi.
95% "population coverage" som minimum 50% "penetration by household"</p>
<p>Så ja, også Holland, Belgien, Schweiz, Tjekkiet skal med på lande der har god dækning og forbrugeraccept.</p>
<p>Men: Polen : 50% / 3% (?) Frankrig : 25% / 13% Italien : 97% / 8%</p>
<p>Er "Store" Europæiske lande, med som minimum dårlig forbrugeraccept.
Kristian Skov, det er tydeligt, at du elsker at finde tal, men tal er blot tal, når man ikke sætter det ind i en kontekst.
Det er ikke alle debatører her i tråden, som er vidende om de fakutelle forhold, og derfor syntes jeg faktisk, det er kritisabelt, at du smider om dig med tal uden at sætte dem ind i en kontekst. Det gør ikke folk klogere på emnet.
F.eks. har vi Frankrig, hvor der ligger en fast plan for udrulningen af DAB+. Landet er omkring 10 gange større end Danmark rent geografisk, og det er muligvis derfor DAB+ udrulles i etapper, hvor område for område kobles på. Det ligger der en helt klar plan om, og den proces har kørt i et par år. De 25% du nævner skal altså ses i den kontekst, at det er så langt Frankrig er nået med udbygningen, men de er slet ikke færdige. De sidste pladser til radiostationer på det nationale sendenet er ikke engang på plads endnu.
Salget af DAB+ radioer er også allerede flere gange højere end i Danmark målt i absolutte tal på trods af, at DAB+ udrulningen kun har nået nogle dele af det store land.
Men når du bare slynger et tal på 25% ud, så er der ingen, der ved om det tal er godt, skidt eller ligegyldigt.
Kristian SKov, hvis du ikke gider sætte din tal ind i en kontekst, så er det bare FUD, og det er der ingen der bliver klogere af.
Som den kære Homer Simpson udtalte i Homer the Vigilante fra 1994: "Aw, you can come up with statistics to prove anything, Kent. Forfty percent of all people know that. "
Det korte svar er det med "status quo" og "sure gamle mænd". Jeg tror faktisk ikke, det er mere kompliceret end det.
Hihi - du lyder selv som en sur gammel mand - der VIL have sin forældede teknologi indført, uanset hvad.
Jeg synes DAB skal have sin chance - på markedsvilkår. Lad falde hvad ej kan stå.....
Har du tænkt over hvorfor folk bliver "skide sure" ?
Det korte svar er det med "status quo" og "sure gamle mænd". Jeg tror faktisk ikke, det er mere kompliceret end det.
Det er svært at spå om fremtiden, men hvis jeg skulle sætte mine penge på det, så siger jeg stadigvæk FM sluk i 2028, når de nuværende FM licenser udløber. Og så bliver folk skide sure, og så bliver overgangen udskudt til 2030.
Har du tænkt over hvorfor folk bliver "skide sure" ?
Det KUNNE ikke være fordi de ikke ser et behov for flere kanaler ?
Eller, er det blot dumme forbrugere, der bare ikke FATTER at de går glip af Radio Loud ( og lignende ), via det nyskabende 80-er medie DAB ?
Hvad skal der til, for at det er "prangende" ifølge Kristian Skov?
95% "population coverage" som minimum 50% "penetration by household"
Så ja, også Holland, Belgien, Schweiz, Tjekkiet skal med på lande der har god dækning og forbrugeraccept.
Men: Polen : 50% / 3% (?) Frankrig : 25% / 13% Italien : 97% / 8%
Er "Store" Europæiske lande, med som minimum dårlig forbrugeraccept.
Jeg tror faktisk også politikerne "stak en finger i jorden" og lodede folkestemningen, da Mette Bock kom med sit forslag under de seneste medieforligsforhandlinger.
Det var tydeligt, at der ikke var stemmer i et sluk for FM. Så derfor blev der truffet en "ikke-beslutning" i stedet for - nemlig at fortsætte med den gamle aftaletekst, som ikke sætter nogen slutdato på FM. Tror de danske politikere er lige så bange for at stå på mål for et FM sluk, som de er i UK.
Ser heller ikke nogen politikere der pt slår på tromme for DAB. De er mere interesseret i at slå ned på en DAB-radio til de unge :)
Jeg fikk installert en DAB+adapter i min bil for ca 500 kr (sender FM-signaler til FM-radioen slik at denne har samme funksjonalitet som før). DAB+ radioer koster ikke mye og ligger vel på samme prisnivå som FM-radioer (om du får kjøpt slike).
Så vil jeg da foreslå at der sammen med DAB senderne installeres en FM konverter i masterne, så danskerne kan fortsætte med at bruge deres FM radioer.
Fordi jeg som skatteyder er interesseret i hvad mine penge bliver brugt til
Og hva er så de store kostnadene for DAB+? I Norge er det mye billigere å drifte DAB+ nettet enn FM-nettet (i tillegg til alle de andre fordelene). Prisen for å supplere FM med DAB+ i nye biler er neglisjerbar. Jeg fikk installert en DAB+adapter i min bil for ca 500 kr (sender FM-signaler til FM-radioen slik at denne har samme funksjonalitet som før). DAB+ radioer koster ikke mye og ligger vel på samme prisnivå som FM-radioer (om du får kjøpt slike).
Jeg kan ikke længere huske formuleringen i hovedet, men FM sluk er uundgåelig. Så FM BLIVER slukket med om det bliver i år 2028, 2048 eller 2120 det skal aftales politisk. Men som alt andet i politik, så kan politikerne bare ændre mening.
De kunne for eksempel "stikke fingeren i jorden" hos vælgerne/radiolytterne. Hvad venter de egentlig på?
Jeg har ikke noget imod at der sidder nogle derude og lytter til DAB radio. Der bør være plads til at nørde. Bare vi andre får lov at beholde FM sendenettet, som rigeligt dækker vores behov for kanaler.
Og til dit sidste spørgsmål, så er jeg ikke sikker, men der står i en note, at det gælder salgstal fra 2011 og frem. Mener Ulrik eller Johnny skrev i en tidligere kommentar, at alle radioer fra 2011 og frem var med DAB+. Læser du artiklen fra ing.dk, så står der, at der var totalt 1-1,5 mio. DAB/DAB+ radioer i 2017. Man skal passe på med at uddrage noget fra to forskellige undersøgelser, men med 1,291 mio. DAB-modtagere her tre år senere ifølge WorldDAB, så kunne det godt tyde på, at der kun er tale med DAB+ radioer. Men det er kun et gæt.
Tallene fra Worlddab.org skulle være renset for DAB salgstal, og der er kun tale om rene DAB+ salgstal.
2011 var det år, hvor skiftet til DAB+ for alvor kom, men der blev altså solgt DAB radioer i både 2012 og 2013 - omend i begrænset antal. Jeg f.eks. husk at Bilka solgte DAB radioer, så sent som i slutnignen af 2012.
Er præmissen i podcasten ikke lidt forkert? Der står ikke i noget i lovgivningen...
Det er helt korrekt, men i praksis er der kun DAB+, hvilket du kan se ud fra lovudkastet
Du kan søge efter "DAB" i dette lovforslag, og så nogle af de overvejelser, som ligger bag i Danmark (der er under 3.4.1):https://www.ft.dk/ripdf/samling/20201/lovforslag/l42/20201_l42_som_fremsat.pdf
Er præmissen for størstedelen af diskussionen i tråden her (samt fra intervieweren i podcasten) ikke også forkert? Ingen har nævnt noget om at slukke for FM siden Mette Bock ønskede at stække DR’s monopol på radio ved at tvinge en tidlig lukning af FM under det seneste medieforlig, og dermed øget konkurrence på DAB. Det fik ikke politisk opbakning, og nu skal der først træffes en beslutning, når den digitale lytning rammer 50% og tidligst 2 år fra dette tidspunkt.
Jeg kan ikke længere huske formuleringen i hovedet, men FM sluk er uundgåelig. Så FM BLIVER slukket med om det bliver i år 2028, 2048 eller 2120 det skal aftales politisk. Men som alt andet i politik, så kan politikerne bare ændre mening.
Så selvom den digitale radiolytning skulle rykke tættere på 50 % med denne lovgivning, så er der intet der tyder på, at er sluk for FM står for døren i den nærmeste fremtid.
Det er svært at spå om fremtiden, men hvis jeg skulle sætte mine penge på det, så siger jeg stadigvæk FM sluk i 2028, når de nuværende FM licenser udløber. Og så bliver folk skide sure, og så bliver overgangen udskudt til 2030.
Radiolytningen på AM er på niveau med radio Loud, og den kører stadigvæk, så mon ikke vi kan glæde os mange år endnu over at kunne tune ind på FM og modtage vores beredskabs- og trafikmeddelelser på Danmarks vel nok mest sikre, driftsstabile, redundante og dækkende netværk.
Ironisk nok er netop AM radio på vej ud USA, hvor AM radio nok har haft sit største publikum. FCC overvejer netop nu om AM stationerne skal have lov til at skifte til ren digital AM i form af HD radio standarden. Det vil nemlig give bedre lydkvalitet og muligvis være med at forhindre en bølge af konkurser i den amerikanske radiobranche. AM radios problem er nemlig, at radiostationerne dør i takt med deres lyttere stiller træskoene.
Samtidig kan nogen så glæde sig over, at vi også har verdens bedst dækkende DAB-net (tror det eller ej): <a href="https://www.worlddab.org/public_document/f..">https://www.worlddab.org/…;.
Det er nok ikke helt ved siden af, men vi skal her huske at nævne, at der kun er tale om DRs sendenet. Det kommercielle sendenet er desværre endnu ikke ordenligt udbygget, hvilket er synd og skam.
Og til dit sidste spørgsmål, så er jeg ikke sikker, men der står i en note, at det gælder salgstal fra 2011 og frem. Mener Ulrik eller Johnny skrev i en tidligere kommentar, at alle radioer fra 2011 og frem var med DAB+. Læser du artiklen fra ing.dk, så står der, at der var totalt 1-1,5 mio. DAB/DAB+ radioer i 2017. Man skal passe på med at uddrage noget fra to forskellige undersøgelser, men med 1,291 mio. DAB-modtagere her tre år senere ifølge WorldDAB, så kunne det godt tyde på, at der kun er tale med DAB+ radioer. Men det er kun et gæt.
På side 3 kan du se befolkningsdækningen, hvor Danmark også ligger i top.
Ifølge SLKS var der mellem 200-400.000 DAB-radioer, der skulle skrottes ved overgangen til DAB+ i 2017: https://ing.dk/artikel/snart-slukker-dab-signalet-her-afloeseren-203390
Samtidig kan nogen så glæde sig over, at vi også har verdens bedst dækkende DAB-net (tror det eller ej):
Ja, i henhold til side 4 i det dokument, du henviser til: på motorvejene
På side 1 oplyses, at der siden 2009 er solgt 1,291 million DAB/DAB+ modtagere i DK.
Gad vide hvormange af dem, der kan modtage DAB+ ?
Flere af mine blev tavse d. 1. okt 2017 - tælles de nu med som DAB-radioer ?
Der står jo "DAB" på dem ...
Og i Europa : Spanien ? Nåh, nej - Frankrig ? - avavav - Polen ????? Ukraine ??? - i virkeligheden er det en ikke-eksisterende ting.
Jeg ved ikke, hvorfor du ømmer dig over Frankrig og Polen, for de er da ved at være meget godt med:http://www.wohnort.org/DAB/france.html og http://www.wohnort.org/DAB/poland.html
Ligesom de også er i Holland:http://www.wohnort.org/DAB/netherlands.html
Og Belgien:http://www.wohnort.org/DAB/belgium.html
Og Schweiz (som planlægger at lukke FM senest i 2024) :http://www.wohnort.org/DAB/switzerland.html
Tjekkiet:http://www.wohnort.org/DAB/czech.html
Italien:http://www.wohnort.org/DAB/italy.html
Malta:http://www.wohnort.org/DAB/malta.html
Monaco:http://www.wohnort.org/DAB/monaco.html
I Østrig er de ikke så langt endnu, men bemærk, at det faktisk er de privatdrevne stationer og ikke ORF, der driver værket:http://www.wohnort.org/DAB/austria.html
I Irland er DAB blevet så udbredt, at selv piratstationerne er begyndt at sende på DAB flere steder i landet (det er dem der hedder Free-DAB og er listet under "Other transmissions") :http://www.wohnort.org/DAB/ireland.html
Norge, Danmark, Tyskland, UK - ja, der er noget der ligner - men uden at være prangende.
Hvad skal der til, for at det er "prangende" ifølge Kristian Skov?
Er præmissen i podcasten ikke lidt forkert? Der står ikke i noget i lovgivningen om DAB. Helt nøjagtigt står der følgende:
“5) Pligt for producenter og importører af køretøjer i klasse M til at sikre, at bilradiomodtagere, der er indbygget i nye køretøjer i klasse M, består af en modtager, som kan modtage og gengive som minimum radiotjenester udsendt via digital jordbaseret radiotransmission.“
Digital jordbaseret radiotransmission kan vel også være DRM+, eMBMS, 5G Broadcast eller DVB-T2-lite? At bilfabrikanterne så vælger at smide en DAB-radio i, i øvrigt uden at det koster forbrugerne noget ifølge FDM (og også nævnt i podcasten), skyldes jo nok, at DAB er den eneste teknologi, der pt kan give en (for nogen meget lille til slet ingen) værdi for slutbrugerne.
Er præmissen for størstedelen af diskussionen i tråden her (samt fra intervieweren i podcasten) ikke også forkert? Ingen har nævnt noget om at slukke for FM siden Mette Bock ønskede at stække DR’s monopol på radio ved at tvinge en tidlig lukning af FM under det seneste medieforlig, og dermed øget konkurrence på DAB. Det fik ikke politisk opbakning, og nu skal der først træffes en beslutning, når den digitale lytning rammer 50% og tidligst 2 år fra dette tidspunkt. Fun Fact: samme lovgivning har de i UK, og her ramte den digitale lytning over 50 % for snart 2 år siden. Politikerne har dog (mig bekendt) ikke ville røre det med en ildtang, men de har også lidt andet at se til i UK for tiden.
Så selvom den digitale radiolytning skulle rykke tættere på 50 % med denne lovgivning, så er der intet der tyder på, at er sluk for FM står for døren i den nærmeste fremtid.
Radiolytningen på AM er på niveau med radio Loud, og den kører stadigvæk, så mon ikke vi kan glæde os mange år endnu over at kunne tune ind på FM og modtage vores beredskabs- og trafikmeddelelser på Danmarks vel nok mest sikre, driftsstabile, redundante og dækkende netværk.
Samtidig kan nogen så glæde sig over, at vi også har verdens bedst dækkende DAB-net (tror det eller ej): https://www.worlddab.org/public_document/file/1350/WorldDAB_infographic_H1_2020_6_pager_FINAL.pdf?1601885679
Jeg håber mit mere end fyldestgørende svar kan give dig lidt indsigt i, hvorfor jeg har den opfattelse. Og kan vi så kome tilbage til emnet DAB+ ?
Det var i den grad dig selv der satte det "politiske" skib i søen. Sååååå.......
For mit vedkommende, kunne man såmænd godt nedlægge det almindelige radio-sendenet og streame alt via det mobile net, men jeg er nok bare bare en halvgammel mand (årgang 1957), der ikke har fattet hvor udviklingen går hen? mvh Michael
Tjah - her kører FM-radioen det meste af dagen, og jeg streamer aldrig. Det skyldes blandt andet den omvendte intuitive og omsiggribende tendens, hvor man skal trykke på en stribe knapper, inden man opnår det ønskede resultat. På min FM-radio skal jeg blot trykke på een knap, men jeg er også halvgammel (årgang 1955).
Hvor jeg dog gerne så en Ing.dk podcast, som tog de internationalle briller på og undersøge, hvordan DAB+ bliver udruller over hele Europa (plus en håndfuld lande uden for Europa). Måske læserne så ligefrem kunne blive klogere på emnet...
Ahem - du har vist savet nogle fingre af ?
På en MEGET optimistisk dag er der Australien ( med MEGET begrænset geografisk dækning ) og Aserbadjan med dækning i hovedstaden uden for Europa der har DAB. Jeg ved godt at en del lande iflg. https://www.worlddab.org/countries står som "trial" men det er dæleme godt nok med hyper-optimistiske briller på.
Og i Europa : Spanien ? Nåh, nej - Frankrig ? - avavav - Polen ????? Ukraine ??? - i virkeligheden er det en ikke-eksisterende ting.
Norge, Danmark, Tyskland, UK - ja, der er noget der ligner - men uden at være prangende.
Nej, jeg kan ikke se formålet for det store flertal af forbrugere.
Det forbavser mig, at der er så stort behov for at høre radio overhovedet. Personligt hører jeg kun radio, når jeg kører bil, dvs det er så kun engang imellem, for det meste streamer jeg musik. Hjemme er det rigtig mange år siden jeg har hørt radio, lige bortset fra at min clock-radio vækker mig med radioavisen om morgenen, men jeg kunne lige så godt have valgt at lade mobilen vække mig i stedet.
Man kan nemt begå den fejl at tro, at man selv og ens nærmeste er repræsentative for befolkningen som helhed. Men de statistikker fra Kantar Gallup, der er blevet linket til, højere oppe i denne debattråd, siger jo dog noget andet. Henved 4 millioner personer over 12 år hørte radio fra DR i sidste uge, og 12 procent af radiolytningen i Danmark skete i form af streaming i 2019 (der offentliggøres ikke ugetal for lytning pr. teknisk platform, kun årlige tal).
For mit vedkommende, kunne man såmænd godt nedlægge det almindelige radio-sendenet og streame alt via det mobile net
Jeg kender ikke til et eneste land i verden, der har valgt at satse på dén model, men det er da sikkert teleselskabernes våde drøm. ;) Det ville jo give dem monopol på distribution af radio - så varer det sikkert ikke længe, før du skal købe en radio-pakke for at kunne høre radio, ligesom vi kender det fra tv-pakker. Alternativt bliver det bare dyrt for radiostationerne. Det kan også tænkes, at selskaber som Apple og Google vælger at snuppe en bid af kagen for adgangen til at streame radio på iPhone og Android.
Noget andet er, at det ville betyde, at hele morgen-køen ind til København skulle streame radio samtidigt. Indtil nu har jeg været skeptisk over for, hvor godt dét vil virke. Måske kan 5G løse opgaven, men på mig virker det ikke som en udpræget rationel måde at gøre det på, sammenlignet med at alle bilerne bare modtager det samme FM- eller DAB-signal. Mange af dem hører jo alligevel de samme radiokanaler, jfr. lyttertallene.
Fordi jeg som skatteyder er interesseret i hvad mine penge bliver brugt til
For mit vedkommende, kunne man såmænd godt nedlægge det almindelige radio-sendenet og streame alt via det mobile net, men jeg er nok bare bare en halvgammel mand (årgang 1957), der ikke har fattet hvor udviklingen går hen? mvh Michael
Hvorfor deltar du i en debatt om DAB+ når du overhodet ikke er interessert i radio?
Jeg hører nok på radio flere timer per dag og synes det er mye interessant å høre på med hensyn til kulturprogrammer, musikk og nyheter og annet. Viktigst for meg er taleradio gjerne myket opp litt med musikk. Radio gir meg anledning til å få med meg det som rører seg i samtiden og er aktuelt. Jeg bruker ikke "hermetikk" som Netflix, podkaster etc, selv om det sikkert er mye interessant her også.
Det forbavser mig, at der er så stort behov for at høre radio overhovedet. Personligt hører jeg kun radio, når jeg kører bil, dvs det er så kun engang imellem, for det meste streamer jeg musik. Hjemme er det rigtig mange år siden jeg har hørt radio, lige bortset fra at min clock-radio vækker mig med radioavisen om morgenen, men jeg kunne lige så godt have valgt at lade mobilen vække mig i stedet. Hvis jeg mod forventning skulle få lyst til at høre radio hjemme, kan jeg jo lige så godt streame med mobilen (det kan jeg selvfølgelig også bare gøre, når jeg kører bil!). For mit vedkommende, kunne man såmænd godt nedlægge det almindelige radio-sendenet og streame alt via det mobile net, men jeg er nok bare bare en halvgammel mand (årgang 1957), der ikke har fattet hvor udviklingen går hen? mvh Michael
Vi har haft DAB-radioer på hjemmeadressen i mindst 10 år. Vores små radioer har altid stået i køkkenet. Først havde vi FM-radioer. Man skulle tit bevæge sig eller stå bestemte steder for at få en ordenlig forbindelse.
Efter vi købte DAB(+) , har vi stort set aldrig problemer med at høre radio. Der kan gå måneder mellem, at radion ikke kan finde senderen. Vi hører P3 og P6beat. Glimrende kanaler.
Vi bor i 3400, og jeg har som sagt aldrig haft problemer med DAB. I bilen er det FM, men det er kun fordi, det var den standardmonterede radio, da vi sidst købte ny bil.
Mvh Bjørn
Det med Tyskland er der noget om. Jeg husker en konference hos EBU i 2012, året efter at Tyskland udrullede DAB+ i hele landet, hvor en af oplægsholderne talte om "the Germany effect" - som var, at andre europæiske lande nu valgte DAB+, fordi Tyskland havde udrulllet det.
Det er nemlig korrekt Ulrik, og det er netop den effekt, som Ingiørens journalister aldrig nogensinde har undersøgt. Jeg tror helt ærligt ikke journalisterne er klar over, hvordan tingene fungerer, men hvis journalisterne nu lavede bare lidt research, så ville de nok være faldet over netop tyskernes indflydelse.
Jeg har skrevet det i tidliger debatter, men når det gælder forbrugerteknologi, så er Danmark indflydelse ikke eksisterende. Når Tyskland siger hop, så spørger Danmark hvor højt - og det samme gør en række andre lande.
Hvor jeg dog gerne så en Ing.dk podcast, som tog de internationalle briller på og undersøge, hvordan DAB+ bliver udruller over hele Europa (plus en håndfuld lande uden for Europa). Måske læserne så ligefrem kunne blive klogere på emnet...
Tyskland og Schweiz havde også lidt DAB (mest Schweiz), men indtil DAB+ og Tyskland for alvor kom på banen, så det skidt ud for fremtiden for digital radio i Europa.
Det med Tyskland er der noget om. Jeg husker en konference hos EBU i 2012, året efter at Tyskland udrullede DAB+ i hele landet, hvor en af oplægsholderne talte om "the Germany effect" - som var, at andre europæiske lande nu valgte DAB+, fordi Tyskland havde udrulllet det.
Inden da havde det, rundt omkring i Europa, knebet med at beslutte sig for, om man ville have DAB, DAB+, noget tredje eller slet ingen digital radio. Så i realiteten afgjorde tyskerne, hvilken standard for digital radio der ville blive brugt i Europa, da de tog beslutningen og også satte handling bag ordene. Selv Frankrig, som ellers oprindeligt havde besluttet sig for at gå enegang i Europa med en helt tredje variant, DMB-A (men aldrig var kommet i gang med det), ville nu også have DAB+.
Jeg tror mest, at det var i Danmark, Norge og UK, at det gamle DAB nåede at få en vis udbredelse blandt lytterne, men måske kan Johnny supplere her.
Tyskland og Schweiz havde også lidt DAB (mest Schweiz), men indtil DAB+ og Tyskland for alvor kom på banen, så det skidt ud for fremtiden for digital radio i Europa.
Englænderne sidder stadigvæk fast på DAB i mange områder, fordi de ikke ville gøre som danskerne og tage en "hård" overgang til DAB+. Men ellers er det engelske marked spændende fordi deres radioudbud er så enorm med både regionale netværksstationer og en masse nichekanaler, der f.eks. sender "talk-radio". Der er f.eks. aviser, der har deres egen talkradio, og der findes flere kanaler dedikeret til sport. Sådan noget kunne være spændede at se i Danmark.
Nu da Berlingske har købt sig ind i LOUD, så bliver det spændende hvor mange ændringer der kommer på "ungdomskanalen". Jeg krydser fingre for, at Berlingske tager deres bedste podcasts, og lader den komme til LOUD... glæder mig til "Det vi taler om" om fredagen.
Dine screendumps kan jeg ikke bruge til noget, alle de sider, du henviser til, er dynamiske og skifter hele tiden fokus. Så jeg kan - uden at kunne dokumentere det - hævde, at du har plukket, så det passer ind i din dagsorden.Søren Ploug, jeg tænkte nok spørgsmålet skulle komme ...</p>
<p>Og kan vi så kome tilbage til emnet DAB+ ? ....
Det er dig selv, der gentagne gange har brugt udtrykkene "røde lejesvende" og "sure gamle mænd" ...og mere af samme skuffe ... Når man (jeg) så svarer i samme stil, vil du "tilbage til emnet" ....
Jeg er IKKE spor modstander af ny teknologi, så spar mig for dine slet skjulte insinuationer !
Jeg kunne jo bare skrive:
"DAB(+/-++) promoveres af en samling pengegriske elektronikpushere som vil proppe alskens nyt udstyr ned i halsen på os hvert tredje år."
Hvis DU føler dig truffet, er det helt forkert ...det er skam ikke DIG, jeg tænker på, så hvis du føler dig ramt, må det stå helt for din egen regning.
Jeg er uenig; Du henviser til en 10 år gammel undersøgelse, men i de sidste 10 år er DR overtaget af et konglomerat af mere eller mindre fundamentalistiske kristne, disciple af Adam Smith og indholdsløse popdåser.</p>
<p>Altsammen efter højrefløjens ønske om at de "røde" skal ud.
Søren Ploug, jeg tænkte nok spørgsmålet skulle komme, så i går aftes tog jeg en række screenshots fra et par forskellige medier. Jeg tog screesnshots fra forsiden af DR, TV2, Berlingske, BT, Ekstrabladet og Jyllandsposten.
Det interessante er, hvordan forskellige medier vinkler og præsenterer nyheder forskelligt. Som du kan se, så har samtlige medier et enormt fokus for hykleriet hos de Radikale... det vil sige med undtagelse af DR, som syntes at det er langt vigtigere at fortælle danskerne om Nordkorea.
Forskellen er slående - du kan se billederne i disse links hos tjenesten ImgBB.
https://ibb.co/8BMh4Qzhttps://ibb.co/vqBkmQ6https://ibb.co/hg1V2SBhttps://ibb.co/qFyzry9https://ibb.co/6yYdx4Vhttps://ibb.co/Z6yZ0qy
Søren, DR prioriterer simpelten anderledes rent journalistisk, og denne underlige form for prioritering, er netop derfor en del af befolkningen inkl. undertegnede mener, at DR er en flok røde lejesvende.
Jeg håber mit mere end fyldestgørende svar kan give dig lidt indsigt i, hvorfor jeg har den opfattelse. Og kan vi så kome tilbage til emnet DAB+ ?
Det er fint nok, at DU synes, at sådan bør det være og respekt for, at du klart har meldt ud, at du har kommercielle interesser i salg af radioer.
Et eller andet sted så finder jeg det fasinerende, at der er så meget fokus på min person i stedet for det jeg skriver. Jeg deltager for min egen fornøjelses skyld i denne debat (og andre om andre emner). Jeg er sådan set ligeglad med om fremtidens digitale radio hedder er internetstreaming, DAB+, DRM+, HD radio eller noget helt trejde.
Søren Ploug, hvorfor det er interessant at gå efter manden i stedet for bolden?
Jeg har også økonomomiske interesser i at sælge mundbind, håndsprit, vægure, tørretumblere, vaskemaskiner, engangsbatterier, baggagevægte, sneslæder og ethernetkabler hvis det gør nogen forskel i den sammenhæng. Men jeg forstår ikke hvilken relevans det har i debatten.
Derfor vil det nok også bekomme dig vel, at DAB+ snart udskiftes med DAB++ så vi atter skal skifte alle apparaterne ud med nye - det giver omsætning ...
Den slags vil jeg gerne have mig frabedt at få skudt i skoene. Først og fremmest har det ingen relevant i debatten om emnet, og dernæst så vidner det udsagt om en total mangel på indsigt i emnet. Der er ingen officiel DAB++ på tegnebrættet, og din kommentar er simplthen langt ude.
Søren, det er ikke pænt at gå efter manden i stedet for bold med slet skjulte udokumenterede beskyldninger, og dit indlæg er hermed anmeldt for overtrædelse af debatreglerne.
Hvad det giver mig som radiolytter, finder du nok mindre interessant; jeg er jo "bare en gammel sur mand, som intet ved om teknologi" - eller hvad du ellers slynger ud af stråmænd.
Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare på det. Jeg har forklaret min brug af betegnelsen, og hvilke kriterer jeg lægger i brugen. Jeg kender dig personligt ikke og jeg har har hverken kaldt dig gammel, sur eller en mand.
ps.: Der er forskel på "legesvende" og "lejesvende" ... ikk' å' ?! :-)
Jeg støver som jeg vel. Intelligente debatører kan sikker godt forstår meningen påtrods af et par støvlefejl.
Derfor vil det nok også bekomme dig vel, at DAB+ snart udskiftes med DAB++ så vi atter skal skifte alle apparaterne ud med nye - det giver omsætning ...
Hej Søren, kan du give et link til den tekniske beskrivelse af den nye DAB++-standard, som du åbenbart har kendskab til, at vi snart indfører i Danmark? Den kunne jeg godt tænke mig at læse.
...For det er jo ikke bare noget, du finder på, vel? ;)
DAB+ motstandere lar ikke høre fra seg lengre (det sies at de lider av sterk depresjon!). Radiolytting i Norge er nå på samme nivå som før slukking av FM-nettet.</p>
<p>Det er en forbrytelse mot mennskeheten at radioer i nye biler skal utsyres med både FM og DAB+ (merkostnad på 300 kr fra fabrikk?) mot før bare FM (ironi og sarkasme kan forekomme).
SHHHH! Kertill, nu skal du ikke ødelægge stemningen med alle mulige facts, om hvor fint det går Norge. Dine facts passer ikke ind i det verdensbillede, som modstanderne af digital radio ønsker.
Kommentar fra Nielsen (de måler radiolytting i Norge) 7. oktober 2020: "De gode lyttertallene holder seg og er nå en klar trend. Som nevnt flere ganger før er lyttertallene i høst bedre enn de var i våres. De er også generellt noe høyere enn de var i fjor høst, men den trenden er ikke like tydelig, og det er normalt at lyttertallene går oppover mot jul.
Ser vi på de siste lyttertallene er det nå temmelig nøyaktig 64 % av befolkningen som hører på radio daglig, det tilsvarer temmelig nøyaktig 3 millioner mennesker. Fremgangen er jevnt fordelt på alle de store aktørene som er med på Nielsens PPM-måling".
DAB+ motstandere lar ikke høre fra seg lengre (det sies at de lider av sterk depresjon!). Radiolytting i Norge er nå på samme nivå som før slukking av FM-nettet.
Det er en forbrytelse mot mennskeheten at radioer i nye biler skal utsyres med både FM og DAB+ (merkostnad på 300 kr fra fabrikk?) mot før bare FM (ironi og sarkasme kan forekomme).
Hvis trafik- og katastrofemeldinger virkeligt er så vigtige gennem Europa, er DAB da det dårligste system at binde sig til.
Det er mindst en dekade siden jeg benyttede andet end streaming til bil / privat.
At tvinge befolkningen over på et specifikt system, blot fordi politikerne selv er uden teknisk forståelse er tåbeligt.
OK - du KAN ikke regne.</p>
<p>Men hvis du virkelig har det så svært med det, vil jeg da gerne opstille det på pædagogisk form. Bare sig til.
Ole Geisler, det vil jeg gerne takke ja til, hvis vi kan blive enige om forudsætningerne, og det bliver et kvalificeret gæt fra min side, da jeg ikke tror, jeg kan finde de reelle tal.
Forudsætningerne er, at der i 2017 blev skrottet 100.000 DAB radioer. Der var i det store hele ikke solgt DAB radioer siden 2012 i Danmark, så minimumsalderen på DAB radioerne var 5 år. Med en forventet gennemsnitlig levetid på omkring 10 år, hvor galt stod det så til, hvis vi anslår, at der årligt bliver kasseret totalt set 50.000 radioer i Danmark (både FM og DAB radioer). Husk også at de radioer som bliver kasseret i 2017 skal fratrækkes de kommende år. Hvis du mener det er mere fair, så kan vi da godt kalkulere med en forventet levetid på 15 år for DAB radioerne.
Kan du sætte det op i et skema sådan år for år, så man kan se, hvor slemt det stod til?
At ALLE DAB radioer skulle kasseres "over night".
Ole, du taler igen-igen imod bedre vidende (medmindre du da bare ikke ved noget om dét, du udtaler dig om).
Det var langt fra alle DAB-radioer, der skulle kasseres "over night". Der var DAB+ i alle nye DAB-radioer, der blev solgt i Danmark siden 2011, og også i nogle modeller i 2010.
DAB+-overgangen skete 1. oktober 2017, så alle de radioer, der på det tidspunkt var blevet solgt inden for de sidste 6-7 år, kunne altså modtage DAB+ og skulle ikke kasseres. Det gælder bl.a. alle de DAB-radioer, der blev solgt i forbindelse med, at DR mistede en FM-kanal til Radio 24syv i efteråret 2011.
Jeg skulle f.eks. ikke selv kassere nogen DAB-radioer.
Til dit spørgsmål om, om jeg har et bedre tal end "millioner af enheder" - nej, det har jeg ikke, og jeg ville da hjertens gerne "købe" dit tal, der jo indikerer, at DAB må have været hamrende populært inden overgangen til DAB+. :-D
...Men faktisk tror jeg, at det er højt sat, da det er mit indtryk, at de fleste lande i Europa kom så tilpas meget senere i gang med DAB-radio, at de startede med DAB+ og aldrig nåede at sende ret meget i det gamle format, andet end på forsøgsbasis. Jeg tror mest, at det var i Danmark, Norge og UK, at det gamle DAB nåede at få en vis udbredelse blandt lytterne, men måske kan Johnny supplere her.
Derudover så skrottes der et enormt antal radioer hvert år i Danmark - et kvalificeret gæt er mindst 50.000 om året. Hvis der blev smidt 100.000 DAB radioer ud i 2017, så svarer det blot til 2 års normal skrotning, hvoraf en del alligvel var blevet skrottet hen over de kommende år.</p>
<p>Vi skal altså lige huske at sætte tallene ind en kontekst, før vi maler fanden på væggen.
OK - du KAN ikke regne.
Men hvis du virkelig har det så svært med det, vil jeg da gerne opstille det på pædagogisk form. Bare sig til.
At ALLE DAB radioer skulle kasseres "over night".</p>
<p>At du sammenligner med den minimum milliard FM radioer der er i Europa viser bare din bias og / eller mangel på at kunne regne.
Ole Geisler, taler du nu om Danmark eller alle de andre lande med DAB?
Vi havde anslået mellem 200.000-400.000 DAB radioer i Danmark, hvoraf en del blev skrottet, men som lyttertallene også klart viste, så blev en god del genbrugt som FM radioer.
ALLE DAB radioer skulle alt IKKE skrottes "over night" i 2017, og det blev de heller ikke. Du taler simpelthen imod bedrevidende igen.
Derudover så skrottes der et enormt antal radioer hvert år i Danmark - et kvalificeret gæt er mindst 50.000 om året. Hvis der blev smidt 100.000 DAB radioer ud i 2017, så svarer det blot til 2 års normal skrotning, hvoraf en del alligvel var blevet skrottet hen over de kommende år.
Vi skal altså lige huske at sætte tallene ind en kontekst, før vi maler fanden på væggen.
Ole Geisler, der kasseres også millioner af FM radioer i europa hvert år. Hvad er pointen?</p>
<p>Hvis pointen er, at en overgang fra DAB til DAB+ har givet mange skrottede radioer, så skal det selvfølgelig sættes op imod den løbende udskiftning af radioer, og så udbredt var DAB altså ikke.</p>
<p>I lande som f.eks. Storbritanien kører de forøvrigt et miks af DAB og DAB+, og her sker der så en løbende udskiftning af radioerne til DAB+.</p>
<p>Så Ole, hvad er din pointe?
At ALLE DAB radioer skulle kasseres "over night".
At du sammenligner med den minimum milliard FM radioer der er i Europa viser bare din bias og / eller mangel på at kunne regne.
Det anslåede antal solgte DAB radioer i Danmark var på daværende tidspunkt mellem 200.000-400.000 enheder.</p>
<p>Se #72
Ole Geisler, der kasseres også millioner af FM radioer i europa hvert år. Hvad er pointen?
Hvis pointen er, at en overgang fra DAB til DAB+ har givet mange skrottede radioer, så skal det selvfølgelig sættes op imod den løbende udskiftning af radioer, og så udbredt var DAB altså ikke.
I lande som f.eks. Storbritanien kører de forøvrigt et miks af DAB og DAB+, og her sker der så en løbende udskiftning af radioerne til DAB+.
Så Ole, hvad er din pointe?
Nix, nu står radioen nær Kalundborg, hvor den virker det meste af tiden, lidt afhængig af vejret, med de udsigter vil jeg ikke stole på en mobil radio, jeg skal have flere pålidelige anmeldelser før jeg kaster mig ud i nyt indkøb af DAB+.Benny Olsen, sådan af ren nysgerrighed, så skriver du, at du købte en DAB+ radio for et par år siden. Du har vel eksperimenteret med placering og antenner i år eftersom DRs udvidelse af DAB+ nettet først blev afsluttet i slutningen af 2019???
FM virker stadig, så hvad er der i DAB+ for mig der ikke har ikke brug for smalle specialkanaler.