Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

PODCAST Hvordan undgår vi PFAS i fødevarer?

 

I denne uges Transformator skal det først handle om støjgener fra den københavnske metro, som 500 beboere har klaget over uden at få medhold. Nu har Metroselskabet netop opgivet at anvende et harpiks-lignende, friktionsmodificerende materiale, der har været testet i løbet af sidste år. Det kunne nemlig ikke dæmpe vibrationerne.

Fund af PFAS i æggeblommen på økologiske æg har fyldt meget i denne uges nyhedsbillede. Første spørgsmål var ikke overraskende: Hvor farligt er det? Men netop farligheden af flourstofferne har vi fået alt for få svar på, mener Kurt Rasmussen, der er pensioneret overlæge i miljø- og arbejdsmedicin ved Regionshospitalet Gødstrup.

Links

Fik du hørt: PODCAST Derfor giver det mening at blive ved med at flyve sort

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

samtidigt med at han i sit synspunkt https://ing.dk/artikel/synspunkt-stop-fler... siger, at de ikke er så farlige og iøvrigt bør man holde op med at analysere derfor. Han kalder selv dette "pædagogisk provokerende".

En anden én finder det lidt uklart. Kunne Ingeniøren ikke bede KR om referencer og evt. indhente en 'second opion' på dette, istedet for blot at smide denne knaldhætte og overlade det til læserne at hitte rede i.

Det vrimler løbende frem med nye PFAS-studier, og mht. sundhedseffekter er der vist ikke engang enighed om, hvad der allerede findes af undersøgelser og hvilke af disse, der bør inddrages i myndighedsarbejdet (følgende er begge dateret maj 2022:)

USA's miljøstyrelses EPA-folk står bag denne: "Systematic Evidence Map for Over One Hundred and Fifty Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS)" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/.... Der vist også skulle inddrage 'grå' ikke peer-reviewede artikler og industriens egne studier og noget EU-materiale.

Det får andre forskere fra nogle USA universiteter til at bifalde idéen om et sådant overblik, men de påpeger også mangler i EPA-folkenes eget Evidence Map: "Invited Perspective: The Promise of Fit-for-Purpose Systematic Evidence Maps for Supporting Regulatory Health Assessment" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/.... De sidste forskere har selv udgivet en PFAS-tox-database https://pfastoxdatabase.org/, hvor man kan findes de valgte studier. De har også studier af vildt, eksperimenter med andet end gnavere OG "all routes of exposure". Men ikke 'grå' studier eller industriens egne resultater.

Således er der nogen (ikke ubetydelig?) forskel mellem den evidens, som EPA og andre forskere inddrager.

Hvad gør man herhjemme?

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten