PODCAST: Hvordan bygger man egentligt 18 km tunnel under vandet til Tyskland?

12. februar 2021 kl. 10:306
PODCAST: Hvordan bygger man egentligt 18 km tunnel under vandet til Tyskland?
Illustration: Ingeniøren.
Hvad stiller vi op med 19.000 kilometer gasledning, når Nordsøfelterne lukker, og forbruget ventes at falde? Det kan du høre om i ugens Transformator, hvor vi også ser nærmere på danmarkshistoriens dyreste anlægsprojekt, Femern-forbindelsen, der nu officielt er sat i gang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Sanne Wittrup og Morten Munk Andersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator ser vi nærmere på det danske gasnet, der blev etableret dengang vi i 1980’erne skulle udnytte Nordsøens naturgas. Trods navnet er denne fossile energibærer ikke så grøn endda og står til at blive udfaset. Nu skal der biogas i rørene. Men gasforbruget falder, og nye power-to-x-teknologier er på vej, så hvad er fremtidsudsigterne for det 19.000 kilometer lange og vidt forgrenede gasnet?

Uden den sædvanlige festivitas blev danmarkshistoriens dyreste anlægsprojekt, Femern-forbindelsen i januar i begyndelsen af januar officielt i gang i et fem minutter langt videoopkald mellem transportministrene fra Danmark, Slesvig-Holsten og Tyskland. Men hvordan bygger man egentlig en 18 kilometer lang, firesporet motorvej og dobbelt jernbane på 40 meters dybde?

Links

Nogle artikler kræver abonnement og er muligvis endnu ikke online

Læs også: Power-to-X i stor skala kan true gasnettet

Læs også:  Anlægschef på Femern: Projektets størrelse er den største udfordring

Artiklen fortsætter efter annoncen

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. februar 2021 kl. 15:14

DK har et forholdvis nyt gasnet etableret for 30 år siden, så det må kunne opgraderes til brintnet for samme pris som i Tyskland.

Energi transportformer sammenligning. Se link side 6, 8 Energinet: "Nye vinde til brint, PtX strategisk handlingsplan" januar 2020

Brintrørledning (rørdiameter 0,9m ) kan transportere 10GW energi. (0,25m, 0,5GW)

Højspændingsledning 2x 400KV kan tranportere 2x 1,9GW energi.

150KV jordkabel kan transportere 0,26GW energi.

Jævnstrømskabel HVDC, 150km kan transportere 2GW energi.

https://energinet.dk/-/media/65AB110D041D49DB9ECF45B1D1542DAE.PDF

Tyskland har planer om opgradering af naturgasnet til brint gasnet, da det kun koster 10-15% af nye konstruktioner.

Ligeledes er det meget billigere at fremføre brintenergi i rørledninger.. Se link side 9

Transport via pipelines is particularly economical. Due to the high calorific value and the compressibility of the hydrogen, an extraordinarily high energy density can be achieved. In comparison to a 380 KV double system overhead line with 1.5 GW, a gas line (PN 80, DN 1000) can transmit up to ten times the power in natural gas and hydrogen operation – at around a fourteenth of the specific cost

Brintlagring i saltkaverner er angivet. Se link side 21

Og med opgradering af gasnet ledninger til DK fra Hamborg, Rostock og Berlin.

Se link side 28, 29 kort med ledningsnet i DE, DK og øvrige Europa til Afrika.

Pure hydrogen, as an energy source in pipelines, has an almost comparable trans- port energy density as natural gas. It can therefore provide the market with the required capacities for climate-neutral energy. The highly integrated German and European natural gas transmission networks represent an economically advantageous way to distribute large quantities of energy as required. The pipeline networks are available, socially accepted, and can be gradually converted to hydrogen operation with an investment of an estimated 10-15% of the cost of new construction

Hydrogen infrastructure – the pillar of energy transition The practical conversion of long-distance gas networks to hydrogen operation. July 2020

https://assets.siemens-energy.com/siemens/assets/api/uuid:3d4339dc-434e-4692-81a0-a55adbcaa92e/200915-whitepaper-h2-infrastructure-en.pdf

5
14. februar 2021 kl. 12:23

Gasnettet vil i fremtiden kunne bruges som det er idag og uden de store ekstra omkostninger!

Hvis man benytter sig af en blanding af biogas og metaniseret brint vil man kunne bruge gasnettet og lagringsmulighederne som i dag, bare med 100% grøn energi i rørene i stedet.

En vigtig detalje her, det er lagringsmuligheden, det er en mulighed som mange skriger efter, den har man i gasnettet, hvis man altså vil satse på det. Om det er naturgas, biogas eller metaniseret brint, så kan det lagres i de allerede eksisterende lagre, og dermed også bruges til el og varmeproduktion (f.eks. fjernvarme) når sol og vind svigter.

Private velfungerende gasfyr m.v. behøver så heller ikke skiftes ud, de vil kunne bruge gassen fuldstændig som hidtil i deres gasfyr, da den vil være tilpasset og opgraderet til dette.

Så altså, der vil kunne spares rigtig mange penge både ude hos den private forbruger i form af at de ikke behøver ny investeringer, men også på landsplan i form af ny infrastruktur hvis man vælger at benytte en kombination af power to X teknologier og biogas i gasnettet.

Derfor bør man heller ikke satse på at nedlægge forbrugerne på gasnettet, da de om 10 år kan være 100% grønne og CO2 neutrale. Man risikere også at komme til at betale for det samme 2 gange, nemlig for en grøn infrastruktur, som i forvejen egentligt er der.

Alternativt, og hvis alle går over til el, så kommer det til at koste en eller flere milliard investeringer i elnettet, smart grid eller ej, og der vil kun være forbrugerne til at betale for dette, og det blot få årtier efter at de lige har investeret i gasnettet, som de nu i realiteten kan begynde at høste frugterne af, da det stort set er betalt og derfor vil være ekstra billig at drifte og benytte i forhold til andre og ny infrastruktur.

4
14. februar 2021 kl. 08:18

Kunne man transportere vand fra det vandrige vest-danmark til det vandfattige øst-danmark??

3
12. februar 2021 kl. 17:50

Tilføjelse: Brintlageret kunne måske etableres ved at pumpe brint tilbage i de brønde, hvor der pt. hentes gas op.

2
12. februar 2021 kl. 17:37

På de positioner i Nordsøen, hvor naturgassen i øjeblikket hentes op, kunne der etableres elektrolyseanlæg til brintproduktion drevet af et passende antal vindmøller på stedet.

Efter lidt søgning om emnet på Nettet, ser det ud til, at det ikke er en helt urealistisk tanke, at benytte brint i eksisterende naturgasfyr. Der kræver måske blot en mindre modifikation. Der er også lavet forsøg, der viser, at plastmaterialet, gasrørene er fremstillet af, er resistent for brint.

I så fald kunne hele naturgasnettet og tusindvis af eksisterede naturgasfyr bibeholdes. Rumindholdet i naturgasnettet vil virke som en buffer (udglatningslager), men hvis det ikke er tilstrækkeligt i vindstille perioder, kunne suppleres med gaslagre under havbunden i Nordsøen.

Hvis der skal distribueres samme energimængder i form af el, som gasnettet i øjeblikket leverer, vil det kræve en enorm udbygning af elnettet.

Blot nogle tanker...

1
12. februar 2021 kl. 13:21

Gasnettet kunne jo fremadrettet anvendes til at transporterer brint, når fremtidens brændselsceller bliver installeret i boliger til både opvarmning og el-fremstilling. Ren energi, men det kræver en del politisk bevågenhed og regel tilpasning.