PODCAST: Hvor mange dimensioner er der - tre eller 10?

 

I denne uges Transformator har vi bedt eksperter finde lommeregneren frem og dels regne på, hvor meget strøm fra vedvarende energikilder, der bliver behov for for at nå klimamålene i 2030, dels hvor meget VE-strøm de nuværende og planlagte vindmølleparker vil kunne levere. Og det regnestykke går mildt sagt ikke op. I stedet kommer vi til at importere kulkraft-produceret strøm – og så ser det jo ikke længere så grønt ud.

Adskillige nationer samt Tesla-millardæren Elon Musk forbereder rejser til Mars, og i en stribe artikler på Ingeniørens hjemmeside har Thomas Djursing og Benjamin Bøllehuus beskrevet alle de udfordringer, der skal overvindes, for at mennesker vil kunne overleve på planeten i længere tid. Hvad gør man f.eks. ved den manglende atmosfære, strålingen, og hvad skal de spise deroppe? Det fortæller de mere om her.

Sikkert og vist er vores naturvidenskabelige indslag, og denne gang er emnet dimensioner. Vi er vant til tre: højde, bredde og dybde, men kunne man forestille sig et univers med kun to dimensioner – eller findes der i virkeligheden fire, fem, seks eller flere, som blot er ‘sammenfoldet’ på en måde, så vi ikke umiddelbart lægger mærke til dem?

Links

Fik du hørt: PODCAST: Hvad er energi? Vi famler efter et svar

Du kan finde flere episoder af podcasten her på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, især hvis alle 1 mio. elbiler i 2030 skal køre på el. I sig selv et tåbeligt mål, sat af Lars Løkke Rasmussen, og som desværre fik urimelig opbakning, i stedet for at have et mål for reduktion af biltrafikken, og en stigende andel af el-biler "i garagen".

Eller hvis vi fortsætter med at flyve på ferie som hidtidigt, og den grønne el bliver brugt i en misforstået ide om, at fordi flybrændstoffet er "grønt" så er flytransport også grønt og endda bæredygtigtigt.

  • 3
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten