PODCAST: Hvor mange affaldsspande skal vi have i fremtiden?

 

I denne uges Transformator handler det først om vores husholdningsaffald, som vi efterhånden er ved at lære at sortere i plast, metal, bioaffald osv. osv. Affaldscontainerne hober sig op, men ifølge en ny rapport, som Cowi har udarbejdet for Miljøstyrelsen, kunne det lige så godt betale sig at blande nogle af fraktionerne sammen og lade robotter tage sig af sorteringen bagefter.

Den fjerde industrielle revolution har man i de seneste ti år talt meget om i fabrikshallerne rundt om i landet, og begrebet dækker over en sammensmeltning af den digitale og fysiske verden, hvor automation og robotter i høj grad ville overflødiggøre manuel arbejdskraft. Men sådan er det ikke ligefrem gået, og ifølge den amerikanske økonomiske historiker Aaron Benanav er den teknologiske optimisme helt fejlslagen. Hvad er forklaringen, og hvor bliver robotterne af?

Links

Nogle artikler kræver abonnement eller er muligvis ikke online endnu

Fik du hørt: PODCAST: Vi brænder skoven af – men det kan ikke blive ved

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg synes ærlig talt selv, at dette forslag er noget til en side:

11) Kaffebønner

Min husholdning er beskeden, men rummer alligevel cirklen rundt, hvad en større familie kører igennem køkkenet. Der går, trods alverdens forsikringer om det modsatte, ikke meget mad i 'rest-affaldet'. Jeg mistænker denne rest-fraktion for at være problematisk, fordi den så åbenbart skal tilbage til joren, hvor den kom fra ... men ikke med plastik og dåser og meget andet som jeg ikke har tiltro til at blive sorteret fra i den gennemsnitlige familie.

Jeg finder det påfaldende, at 2/3 vægt% af mit køkken-affald er kaffebønner, for jeg drikker altså ikke så meget som det lyder til. Der er bare ikke andet affald.

Men. Det er da herligt! Separeret fra er det ikke en fraktion med hygiegne-problemer. Det er ikke en fraktion der har nødig i en høj-teknologisk behandling for at blive delt i gas og jordforbedring omm ... den kan da gå lige i sin egen bunke til kompost. Rimeligvis komponeret sammen med andet der kan løfte en mulig høj surhed eller anden mangel for direkte aflevering i jorden.

Min rutine med kaffen producerer en dertil anvendt papir-kaffepose 1/2 fuld af brugte bønner ca en gang om dagen. I en seperat container vil den ikke, modsat det mest andet mad-affald, hverken tiltrække fluer eller udvikle lugt over tid. Alt i alt er der en mulig rutine der ligger lige til højre-benet.

Ideen om at bevare kulstof i jorden er jo blevet en øvelse, hvor vi alle efterhånden er nødt til at tælle knapper for at få enderne til at mødes ...

  • 2
  • 0

Måske skulle man starte helt forfra og finde ud af, hvad meningen egentlig er - og ud fra det eller de egentlige formål beregne om de tænkte tiltag reelt giver et positivt resultat. Man kan så blive nødt til at regne på flere måder: Er det økonomisk forsvarligt og er det klimamæssigt optimalt. At udsortere en fraktion behøver ikke være hverken eller, men uden en beregning vil man jo ikke have et forsvarligt grundlag for at træffe en beslutning.

Den beslutning som nu er truffet er IKKE baseret på anden beregning, end at den giver en højere genanvendelsesprocent og dermed statistisk løfter Danmark en smule i de statistikker, som EU årligt udarbejder.

Om den øgede sortering og indsamling direkte fra husholdningerne giver positivt klimamæssigt resultat er yderst tvivlsomt. Den økonomiske side kender vi - med alle 10 fraktioner etableret vil en husstand gennemsnitligt skulle betale ca. kr. 1000 ekstra årligt - inkl. moms og afskrivning af egne investeringer.

En sober beregning skal naturligvis ske for hver fraktion for sig, da parametrene fraktionerne imellem er meget forskellige.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten