PODCAST: Hvad sker der, når permafrosten smelter?

Illustration: UNEP

 

Denne uges Transformator handler bl.a. om den danske vindmølleindustri, der er med til at profilere Danmark som et grønt foregangsland. Men når en vindmølle er slidt op og skal rives ned igen, er affaldshåndteringen ikke særlig grøn. Glasfiber er billigt at fremstille, men svært at genanvende, og derfor deponeres størstedelen af vingeaffaldet på lossepladser efter at være hugget i mindre stykker.

Corona skal vi også tale om, nu hvor samfundet skal lukkes langsomt op, og Sundhedsstyrelsen har skiftet til en inddæmningsstrategi. Professor i klinisk mikrobiologi ved Panuminstituttet Niels Høiby har været en af de hårdeste kritikere af den hidtidige teori om, at der skulle opbygges flokimmunitet i befolkningen, og han ser strategiskiftet som et tegn på, at myndighederne har set over grænsen til de andre lande.

Vi slutter af i Arktis, hvor den globale opvarmning får permafrosten til at miste grebet i jorden. Det får flere steder det faste fundament under lufthavne, veje og huse til at vakle. For eksempel viser modelberegninger, at mellem 20 og 70 cm af den øverste del af permafrosten mange steder i Grønland vil tø inden 2100.

Links

Nogle artikler kræver abonnement, og alle er muligvis ikke online endnu.

Fik du hørt: PODCAST: Sådan lukker vi landet op igen

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside