PODCAST: Hvad er årets vigtigste forskningsresultater?

 

I denne uges Transformator sætter vi fokus på de største danske videnskabelige bidrag til forskningen i 2020. Ingeniøren har siden 2004 udpeget de fem bedste forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab udført af forskere i Danmark, eller hvor forskere fra Danmark har ydet et væsentligt bidrag som del af et internationalt forskningssamarbejde.

Årets vigtigste danske forskningsresultat kom fra en gruppe forskere fra Novo Nordisk og flere af de universiteter, som virksomheden samarbejder med, som i New England Journal of Medicine fremlagde resultatet af en stor undersøgelse af det nye lægemiddel semaglutid, der har vist sig særdeles effektivt til at fremkalde vægttab hos overvægtige og fede.

Blandt de fire øvrige nominerede forskningsresultater finder vi:

  • En ny analyse af indholdet af Tollundmandens tarm, der giver et helt præcist billede af hans sidste måltid.
  • En optisk chip, som genererer en lang række fuldkommen identiske fotoner enkeltvis på kommando.
  • En analyse af tippepunktet for, hvornår havstrømmen Atlantic Meridional Overturning Circulation, som Golfstrømmen er en del af, svækkes af smeltevand fra den grønlandske indlandsis.
  • Opdagelsen af et bælte af støv fra Mars i planetens bane.

Til slut gennemgår vi de vigtigste teknologiske nyheder og tendenser i året der gik. Det blev et corona-klima-år, men vi skal også huske det for landinger på Mars, containerskibe på tværs og mangel på chips til de mange nye elbiler.

Links

Nogle artikler kræver abonnement eller er muligvis ikke online endnu

Fik du hørt: PODCAST: Hvad gør intensivt mobilbrug ved hjernen? Og matematik - det er et mirakel

Du kan finde flere episoder af podcasten her på vores fokusside