PODCAST: Havudsigt kan koste på husprisen. AI er en mester i fake news

28. august 2020 kl. 11:01
PODCAST: Havudsigt kan koste på husprisen. AI er en mester i fake news
Illustration: Ingeniøren.
Det er så dejligt at bo ved vandet – men risikoen for oversvømmelse kan gøre huse usælgelige. Et tiårigt forlig fra 2009 om grøn transportpolitik endte kulsort. Sprogmodellen GPT-3 kan skrive en fiktiv nyhedsartikel, blot den får en overskrift.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Michael Rothenborg, Andreas Lindqvist, Christian Rantorp og Jens Ramskov

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator Havudsigt er et af ejendomsmæglernes bedste argumenter for en femstjernet beliggenhed, men i fremtiden kan huse i vandkanten blive så truet af oversvømmelser som følge af havstigninger, at de enten bliver usælgelige eller svære at belåne. For eksempel vil Københavns Sydhavn nærmest være værdiløs, hvis man ikke i tide får bygget et dige mod syd, advarer en klimaprofessor. Michael Rothenborg fra Ingeniørens PRO-medie Watertech fortæller om det.

Klimaet var også i fokus, da et politisk flertal i 2009 vedtog et tiårigt forlig om en grøn transportpolitik. Men desværre er de gode hensigter ikke blevet ført ud i livet. Den grønne bilskat er f.eks. fortsat blot en drøm hos miljøforkæmperne, og i stedet kom tre afgiftslettelser på bilkøb. Og den planlagte CO2-reduktion på mindst 700.000 ton er helt udeblevet. Christian Rantorp og Andreas Lindqvist gør status.

Til sidst fortæller Jens Ramskov om sprogprogrammet GPT-3, der efter at have læst hele internettet kan oversætte, programmere, skrive nyhedsartikler og meget mere ved hjælp af sit neurale netværk. Giver man systemet et input i form af en kortere eller længere sætning, er den eminent til at finde det ord, som mest sandsynligt vil være det næste ud fra den forudgående tekst. Men indholdet er fake news.

Links

Visse artikler er muligvis ikke online endnu eller kræver abonnement

Læs også: Ambitiøs 10-årsplan for grøn transport endte kulsort

Læs også: Når det gælder sprogteknologi, er størrelse altafgørende

Læs også: PODCAST: Apple i slagsmål med spilgigant. Altaner dratter ned - men ingen gør noget

Artiklen fortsætter efter annoncen

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger