Det her er det mest forfejlede "faktatjek" jeg nogensinde har hørt. De tager udgangspunkt i en rapport lavet af 16 "eksperter". De 16 eksperter består af personer der har forbindelse til vindmølle industrien og mange af dem er kendt for at være imod atomkraft (og ikke kunne redegøre for deres argumenter når modargumenteret).
Rapporten lavet af disse 16 personer er IKKE peer-reviewed og er ikke uvillige. Læser man bare lidt af rapporten kan man konkludere at de jordbærplukker. De sammenligner altså de EPR-reaktorere der er blevet opført i Europa indenfor det seneste stykke tid. Problemet er bare at EPR-reaktoren ikke var færdigudviklet da man begyndte at bygge reaktorene. Udover dette var der Siemens der gik ud af atomindustrien i 2011 som forsinkede byggerierne sammen med at Westinghouse's konstruktionsenhed gik konkurs som følge af forsinkelserne og dårlig håndtering.
Disse værker inkluderer Hinkley Point (UK), Olkilouto (FI) og Flamanville (FR).
70% af prisen på disse værker går til tilbagebetaling af lånet. Det er forårsaget en dårlig finanserings model, som aldrig før er taget i brug under opførsel af atomkraftværker førhen.
De sammenligner altså 3 eksempler, som alle er ramt af samme problematik og siger "det må være normen". Selvom vi kan købe kraftværker af anden type fra henholdsvis USA, Syd Korea og Frankring, der kan bygges på 5-9 år. Det er altså hurtigere end vindmølleparker.
Her skal vi også huske at 20 GW vindenergi svarer kun til omkring 1 GW atomkraft.
Et atomkraftværk kan operere i mere end 100 år, hvis man lader det. En vindmølle kan dog (i gennemsnit) kun producere i 18 år. Det er rigtigt at vindmølleindustrien siger "25" og "30" år. Men problemet er bare at marketing ikke nødvendigvis lever op til virkeligheden. Gennemsnitet i Danmark er en levetid på 18 år (turbines.dk). Havvindmøller i gennemsnit kun 12 år. Det betyder altså de skal skiftes ud og vedligeholdes regelmæssigt.
Atomkraftværkerne er ved at nå sine 60 år (i USA) og bliver muligvis levetidsforlænget til 80 år eller mere.
På grund af slid bliver vindmøller dårligere til at producere energi jo ældre de bliver. I modsætning til atomkraft, som bliver "uprated" jo ældre de bliver (det betyder altså de producere mere strøm jo ældre de bliver) og det er helt uden at bygge nye eller udskifte de reaktorere der er på værket.
Kom tilbage og prøv igen når i har gået i folkeskole.
Konklusion: Vind er billigt at opføre, men meget dyr over længere tid. Atomkraft er dyrt at opføre, men meget billigt over længere tid.