PODCAST: Evighedskemikalier i drikkevand er vor tids miljøbombe

17. juni 2022 kl. 13:085
PODCAST: Evighedskemikalier i drikkevand er vor tids miljøbombe
Illustration: Ingeniøren.
PFAS ligner mere og mere vores tids mest sundhedsskadelige kemikalieforurening, for det nedbrydes ikke i kroppen og mistænkes for at have en lang række skadevirkninger. I ugens podcast kan du også høre om Googles sprogmodel LaMBDA, der hævder at have følelser, og om Ellertens historie.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende: Michael Rothenborg, Therese Moreau og Benjamin Bøllehuus

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator skal det først handle om de såkaldte evighedskemikalier, der kaldes sådan, fordi det er kemikalier, vi aldrig kommer af med. Flourstofferne er fundet i åer og drikkevandsboringer landet over og er mange hundrede gange værre end pesticider, da de mistænkes for at give leverskader, nyreskader, forhøjede kolesteroltal, nedsat fertilitet, hormonforstyrrelser, svagere immunforsvar, påvirke fosterudviklingen negativt og være kræftfremkaldende.

I denne uge gik den samlede verdenspresse nærmest i selvsving over Google-ingeniøren Blake Lemoine, efter at han i weekenden stod frem i et interview i Washington Post, hvor han påstod, at Googles chatbot, LaMDA, har udviklet bevidsthed som »et 7-8 år gammelt barn, der tilfældigvis kan fysik.« Therese Moreau, der er redaktør på Ingeniørens PRO-medie Datatech, forklarer, hvad der er op og ned på sagen.

Der var engang en opfinder, der mente, at det ville være lykken at køre i en lille enmands-elbil. I serien om geniale opfindelser, der aldrig slog an, fortæller Mikkel Bjerg Kristensen og Benjamin Bøllehuus i denne uge om ingeniøren Steen Volmer Jensens Ellert, som fik enorm opmærksomhed ved lanceringen i 1985, men som havde så mange børnesygdomme, at den aldrig blev det store hit. Undtagen blandt ihærdige entusiaster.

Links

Nogle artikler kræver abonnement

Læs også: Værd at Vide: Sprogmodel hævder at have følelser – skal vi tage den på ordet?

Læs også: PODCAST: Derfor skal vi alle køre i elbiler om 13 år

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
19. juni 2022 kl. 13:30

Tak for dit indlæg Toke

De PFAS'er der indgår i de danske drikkevandskriterier (herunder PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS) er ikke nedbrydningsprodukter fra HFO'er.

3 spørgsmål:

  1. Så OECD opfatter TFA som PFAS-produkt mens det ikke opfattes således i Danmark? - eller EU?

  2. Så TFA indgår ikke de danske drikkevandskriterier, hvilke betyder af problemer med TFA går lidt under radaren. (for tiden)?

  3. Men det er stadig et problem - ikke?

Personligt vil jeg forsætte på korstog for at en fremtid hvor alle kølemidler er naturlige, hvilke de også var før 1921.

Efter at have lytte til podcasten skulle man formode af der brug for højtemperatur varmepumper til rensning af jord og vand for PFAS.

3
Skrivende og redigerende journalist -
19. juni 2022 kl. 10:58
Skrivende og redigerende journalist

Tak for tippet. Problemet er nu løst, så du kan høre podcasten. Vh. Redaktionen

2
18. juni 2022 kl. 10:16

PFAS er en gruppe af flere tusinde stoffer. Hvis man følger OECDs definition omfatter den en række HFC'er (herunder en række HFO'er). Et nedbrydningsstof fra mange HFO'er er trifluoreddikesyre (TFA). TFA ender i vandmiljøet og på sigt ssv i drikkevandet.

De PFAS'er der indgår i de danske drikkevandskriterier (herunder PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS) er ikke nedbrydningsprodukter fra HFO'er.

1
17. juni 2022 kl. 15:20

Den lurende miljøkatastrofe med PFAS med er virkelig noget man børe være opmærksom på. Især hvis kilde til miljøkatastrofe er HFO-kølemidler.

Hvis det er HFO-kølemidler som er kilde til denne miljøkatastrofe, så er det noget der bliver spredt mere og mere. Og er noget der først er starte for ganske få år tilbage og allerede nu kan måles overalt.

Håber virkelig at der noget kemi jeg misforstår her.

(det er skrivende stund ikke mulig at høre PODCAST’en)