PODCAST: Evighedskemikalier i drikkevand er vor tids miljøbombe

 

I denne uges Transformator skal det først handle om de såkaldte evighedskemikalier, der kaldes sådan, fordi det er kemikalier, vi aldrig kommer af med. Flourstofferne er fundet i åer og drikkevandsboringer landet over og er mange hundrede gange værre end pesticider, da de mistænkes for at give leverskader, nyreskader, forhøjede kolesteroltal, nedsat fertilitet, hormonforstyrrelser, svagere immunforsvar, påvirke fosterudviklingen negativt og være kræftfremkaldende.

I denne uge gik den samlede verdenspresse nærmest i selvsving over Google-ingeniøren Blake Lemoine, efter at han i weekenden stod frem i et interview i Washington Post, hvor han påstod, at Googles chatbot, LaMDA, har udviklet bevidsthed som »et 7-8 år gammelt barn, der tilfældigvis kan fysik.« Therese Moreau, der er redaktør på Ingeniørens PRO-medie Datatech, forklarer, hvad der er op og ned på sagen.

Der var engang en opfinder, der mente, at det ville være lykken at køre i en lille enmands-elbil. I serien om geniale opfindelser, der aldrig slog an, fortæller Mikkel Bjerg Kristensen og Benjamin Bøllehuus i denne uge om ingeniøren Steen Volmer Jensens Ellert, som fik enorm opmærksomhed ved lanceringen i 1985, men som havde så mange børnesygdomme, at den aldrig blev det store hit. Undtagen blandt ihærdige entusiaster.

Links

Nogle artikler kræver abonnement

Fik du hørt: PODCAST: Derfor skal vi alle køre i elbiler om 13 år

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den lurende miljøkatastrofe med PFAS med er virkelig noget man børe være opmærksom på. Især hvis kilde til miljøkatastrofe er HFO-kølemidler.

Hvis det er HFO-kølemidler som er kilde til denne miljøkatastrofe, så er det noget der bliver spredt mere og mere. Og er noget der først er starte for ganske få år tilbage og allerede nu kan måles overalt.

Håber virkelig at der noget kemi jeg misforstår her.

(det er skrivende stund ikke mulig at høre PODCAST’en)

  • 2
  • 1

PFAS er en gruppe af flere tusinde stoffer. Hvis man følger OECDs definition omfatter den en række HFC'er (herunder en række HFO'er). Et nedbrydningsstof fra mange HFO'er er trifluoreddikesyre (TFA). TFA ender i vandmiljøet og på sigt ssv i drikkevandet.

De PFAS'er der indgår i de danske drikkevandskriterier (herunder PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS) er ikke nedbrydningsprodukter fra HFO'er.

  • 3
  • 0

Tak for dit indlæg Toke

De PFAS'er der indgår i de danske drikkevandskriterier (herunder PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS) er ikke nedbrydningsprodukter fra HFO'er.

3 spørgsmål: 1. Så OECD opfatter TFA som PFAS-produkt mens det ikke opfattes således i Danmark? - eller EU?

  1. Så TFA indgår ikke de danske drikkevandskriterier, hvilke betyder af problemer med TFA går lidt under radaren. (for tiden)?

  2. Men det er stadig et problem - ikke?

Personligt vil jeg forsætte på korstog for at en fremtid hvor alle kølemidler er naturlige, hvilke de også var før 1921.

Efter at have lytte til podcasten skulle man formode af der brug for højtemperatur varmepumper til rensning af jord og vand for PFAS.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten