PODCAST: Er vi klar til at redde Jorden fra asteroider?

25. juni 2021 kl. 10:303
PODCAST: Er vi klar til at redde Jorden fra asteroider?
Illustration: Ingeniøren.
I actionfilm som Armageddon og Deep Impact kæmper heltemodige mænd for at redde menneskeheden fra udslettelse, men Nasa tager truslen fra asteroider så alvorligt, at en rummission i år skal forsøge at skubbe en af dem ud af kurs.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Thomas Djursing

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator skal se på, hvordan det ser ud med at få reddet menneskeheden fra udryddelse – og denne gang er det ikke klimakatastrofer, vi taler om, i hvert fald ikke i første omgang. Nej det er truslen fra asteroider, som USA tager så alvorligt, at Nasa er blevet pålagt at imødegå den.

For at øve sig i det sender Nasa derfor om fem måneder rumfartøjet DART sendt af sted mod asteroiden Didymos, der er 160 meter i diameter, for at forsøge at skubbe den ellers for Jorden uskadelige sten ud af kurs.

Godt nok er der ‘kun’ 0,1 procents sandsynlighed om året for, at en større asteroide, med kraft nok til at ødelægge en større by, vil ramme Jorden. Men tallene er behæftet med en del usikkerhed, og Nasa vurderer, at to tredjedel af de større asteroider over 140 meter i nærheden af Jorden stadig mangler at blive fundet.

Links

Artiklerne lægges online i løbet af uge 26, og for at læse dem skal du have abonnement på Ingeniøren

Læs også: Vi har godt styr på de største asteroider – men ikke ‘by-dræberne’

Læs også: Nyt rumfartøj skal skubbe kæmpe asteroide ud af kurs

Læs også: PODCAST: Nye kunstige øer vil give bilismen et boost

Artiklen fortsætter efter annoncen

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
16. juli 2021 kl. 22:16

Weekendavisen skriver d.d. om et kinesisk projekt, der måske kunne afværge et nedslag på Jorden:

Kinas nationale center for rumvidenskab har regnet på sagerne og melder nu ud, at man vil forsøge at ramme Bennu med 23 såkaldte Long March 5-raketter. For at sende asteroiden tilstrækkeligt ud af kurs er det nødvendigt, at samtlige raketter samtidig skubber til asteroiden, som er lige så bred, som Empire State Building er høj. Det vil tage næsten tre år, før raketterne når deres mål, viser beregninger, men det er ikke meldt ud, hvornår træningsøvelsen skal finde sted

det med kravet om 'samtidighed' forstår jeg nu ikke (helt)!?

2
16. juli 2021 kl. 21:32

Tak til Thomas Djursing for informative informationer om truslen fra asteroider . Godt jornalistisk arbejde!

1
15. juli 2021 kl. 14:21

Jeg mener at vi på forholsvist kort sigt er i stand til at undgå asteroidnedfald, hvis man/De/Vi er i stand til at udvikle noget, der vil få verdensrummet i nærheden af jorden til helt at forsvinde. Læs solen (eller Jupiter). Der ved kan man undgå asteroidnedfald på Jorden, som det primere, og HER UDOVER få en indtjæning som kan finansiere rumprojektet.