PODCAST: Du betaler for langt større båndbredde, end du kan udnytte

1. juni 2020 kl. 12:388
PODCAST: Du betaler for langt større båndbredde, end du kan udnytte
Illustration: Ingeniøren.
Ingeniøren presser et 100 MG hjemmenet. Og så spørger vi: 290 mio liter spildevand i Øresund.....er det nu så slemt som det lyder?
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Mads Lorenzen, Laurids Hovgaard, Michael Rothenborg og Sanne Wittrup

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator har vi været hjemme hos redaktionschef Henrik Heide, som også er vært for denne podcast, for at teste, om det overhovedet er muligt at udnytte den båndbredde på 100 Mbit/s, som han betaler for. Det var det ikke. Selv med tre Netflix-sessioner, en Youtube-video i højeste opløsning, Googles nye spilstreaming-platform Stadia, to online gamer-pc’er, to store samtidige fildownloads, Spotify og et videokald i gang samtidig, kunne dataforbruget ikke presset over 90 Mbit/s. Derfor er der ingen grund til, at forbrugerne tager imod bredbåndsselskabernes tilbud om gigantiske internetforbindelser.

Dernæst skal det handle om de 290.000 m3 spildevand, som Hofor og Novafos havde planlagt at udlede til Øresund, mens man lukkede for Lynetteledningen og afprøvede dens holdbarhed inden et byggeri ved Svanemøllen. Det er nu udskudt til efteråret efter en veritabel shitstorm – men var protesterne overdrevne i forhold til problemets størrelse?

Endelig skal vi tale om de to kæmpe vindmølleparker og tilhørende bæredygtige brændstofproduktion, der ifølge regeringens planer skal stå klar om ti år. Dermed skal der sættes gang i opskaleringen af de forsøg, der har været med Power-to-X, altså konverteringen af grøn strøm til f.eks. brint.

Links

Nogle artikler kræver abonnement, og alle er muligvis ikke online endnu.

Læs også: Analyse: Stram tidsramme kan sætte energiøer under pres

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: PODCAST: Derfor vinder antivaccine-bevægelsen frem

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
9. juni 2020 kl. 12:54

prøve at lave den samme test hvor i alle samme sidder og downloader en ny AAA title på Steam. Samtidig med at du ser netflix og se om du stadig mener det er splid.

Nu er det jo ikke alle som kun streaming video/kommandoer. Vi er også nogen som uploader og downloader en gang i mellem alt fra spil til 4K video film . eller som kunne finde på at holde lan party med huset fuld af unge mennesker

7
6. juni 2020 kl. 15:45

Vi har netop afslået, at blive tvangsopgraderet til 200/200 hos Waoo (Energi Fyn). Det medfører til gengæld, at vores nuværende 50/50 nedgraderes til 20 /20. Tænker vi (to pensionister) klarer os endda, også selvom vi netop er startet med at streame tv via en Chrome cast.

5
6. juni 2020 kl. 11:05

Som edderkop i TDC, i mere end 10, hvor jeg har været med til at spinde vores internet, er jeg meget glad for min 80 / 80 Mb, som jeg føler jeg jeg sagtens kan udnytte. Tag f.eks. Windows update til Windows 10 ver. 2004, resultat: Download hastigheder op til 98 Mb

4
30. maj 2020 kl. 01:55

Hej H.H.H.

Når man køber internet hos Fastspeed, Hiper eller andre er man det uden TV-pakker altså rent internet forbindelse. Skal denne løsning fungerer med TV kræver det formentlig et smart TV f.eks med internet browser eller mulighed for at downloade apps. Så kan man købe TV tjenesterne enkeltvis. TV 2, Via Play eller hvad man har behov for? DR er der betalt for via licens/finanslov.

Har man et lidt ældre TV kan man tilslutte Google chrome som emulere en ny brugerflade på TVet. Appel TV er også en mulighed.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

3
30. maj 2020 kl. 01:34

Hej H.H.H.

Tilbudet indhenter man i dag på internettet. F.eks. på Fastspeed.dk. Det er gjort nemt at undersøge hvilke datatransmission hastigheder der tilbydes på den lokale adresse. Man indtaster sin adresse på hjemmesiden og får svaret på hvilken hastig der kan tilbydes. Dette svar er stærkt lokalt forankret, bor man i København tilbyder Fiberby f.eks. 1000/1000 Mbps på nogle adresser men det kræver fibernet. Jeg bor i Gentofte og i ejendommen er der indlagt coax-kabler og der tilbydes 1000/100 Mbps. Men har man erhverv i ejendommen tilbydes fiber med mulighed for full duplex. I den lejelighed jeg bor er der også en gammel ASDL telefor forbindelse og der tilbydes f.eks. 100/50 Mbps dog til en højere pris end det jeg kan få på coax.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

2
29. maj 2020 kl. 23:37

Derfor er der ingen grund til, at forbrugerne tager imod bredbåndsselskabernes tilbud om gigantiske internetforbindelser

som mangeårig kunde hos 'Yousee' (og forgængeren) har jeg aldrig haft noget valg!: SVJH var prisen kr. 169/md. da jeg for mange år siden oprettede abonnementet (husker ikke længere hastigheden - måske omkring 10Mbit 'down'/1 Mbit 'up'??) I dag koster det kr. 279/md. (100/20 Mbit), men jeg er aldrig blevet tilbudt lavere pris/hastighed.

1
29. maj 2020 kl. 23:24

Undskyld mig, men begrundelsen for at forbindelser over 100 Mbit skulle være spild, blot fordi man ikke konstant udnytter kapaciteten er godt nok unuanceret/snæversynet/kald det hvad du vil. Hvis samme argument blev overført til biler var der jo ikke behov for at den kunne køre mere end 50/80/110/130/vælg selv, da det er sjældent at man udnytter det. Come on! Udover det tager argumentet slet ikke højde for parametre som coax/fiber eller den nuværende prisstruktur på markedet. Jeg nyder i hvert fald ofte godt af at jeg KAN downloade 10 gange hurtigere på min nuværende fastspeed forbindelse (1000\100) end en sørgelig 100mbit, og så endda til samme pris som yousee ville tilbyde en 25/25 for.