PODCAST: Danmark er vokset og trafikkaos i rummet

 

I denne uges Transformator lægger vi ud med en positiv nyhed for Danmark. Kongeriget er netop blevet udvidet med et område på 27.000 kvadratkilometer, hvilket næsten svarer til Jyllands areal. Det nye territorium med navnet ‘The Banana Hole’ ligger dog under vand og oppe i Norskehavet mellem Færøerne, Island, Norges kyst og den norske ø Jan Mayen.

Dernæst skal vi en tur i rummet – i hvert fald 400-1000 km op i lav jordbane, hvor der for tiden befinder sig godt 1.700 satellitter. Det antal står i de kommende år til at blive øget med 20.000 for at forsyne os med satellitinternet. Og 30.000 flere kan følge efter, hvis rumfartsfirmaet SpaceX får ja til sin næste ansøgning. Dette boom bekymrer universitetsfolk og myndigheder, for trængslen kan føre til sammenstød og deraf følgende erstatningssager.

Et kursfald skar i sidste uge 19,5 mia. kr. af Ørsteds værdi, efter at energiselskabet meldte ud, at man har undervurderet effekten af to vindskygge-fænomener omkring vindmølleparker, hvilket reducerer den forventede indtjening i offshore-forretningen. Nærmere bestemt handler det om blockage-effekten, hvor vindmøller i en vindmøllepark laver vindskygge for hinanden, og wake-effekten, hvor der opstår vindskygge foran hele vindmølleparken.

Og vi slipper ikke helt Ørsted, for i ugens holdning uddyber Magnus Bredsdorff sin lederartikel i Ingeniøren om statens eventuelle frasalg af sin ejerandel i Ørsted for at finansiere den grønne omstilling. Et salg, som der nu ikke længere er noget i vejen for ud fra en forsyningssikkerhedsbetragtning, efter at både gas- og elnettet er solgt fra.

Links

Fik du hørt: PODCAST: Grønt flybrændstof kan være klart i 2025

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside