PODCAST: Bremsede mundkurv til Bohr virkelig atomkraft i Danmark?

 

I denne uges Transformator skal det først handle om, hvorfor vi aldrig fik atomkraft i Danmark dengang i 1960’erne, da de fleste af vores nabolande begyndte at bygge atomkraftværker. Var det virkelig – som to historikere antyder i den nye DR-serie ‘Niels Bohrs hemmelighed’ – mundkurven om det amerikanske atombombeprojekt, som amerikanerne udstyrede den danske atomfysiker med fra 1945 til 1953, der var skyld i, at det aldrig blev til noget med atomkraft herhjemme?

Datatilsynet lægger op til en historisk stor bøde på 10 millioner kroner til Danske Bank, fordi banken ikke kan dokumentere, at den har slettet personoplysninger i 400 it-systemer. Tilsammen indeholder de oplysninger om millioner af personer i Danmark og en række europæiske lande.

Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, risikerer at sakke bagud i rumkapløbet, hvis den ikke kommer op i gear, bliver mere nytænkende og satser mere på højrisikoprojekter. Sådan lyder advarslen fra ESA-direktør Géraldine Naja, som bl.a. peger på behovet for at komme i gang med at udvikle genbrugelige raketter.

Links

Fik du hørt: Hjerneforsker i podcast: Stress forandrer vores hjerner

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som jeg hører podcasten, var det elværkerne, der indtil 1972 var uinteresserede i A-kraft..

Men jo, Niels Bohr havde "mundkurv" på fra 1945.

 • 0
 • 1

Som jeg hører podcasten, var det elværkerne, der indtil 1972 var uinteresserede i A-kraft..

De var kun "uinteresserede" på samme måde som vi selv er "uinteresserede" i huse, biler og både vi ved vi ikke har råd til.

Den eneste aktør i det danske elnet der var i nærheden af at kunne magte atomkraft var ELSAM og deres formand var derfor stort set den eneste der talte/skrev om atomkraft i en dansk kontext.

 • 13
 • 1

De var kun "uinteresserede" på samme måde som vi selv er "uinteresserede" i huse, biler og både vi ved vi ikke har råd til.

Så det må have været før myten om "foregangslandet" opstod? Måske mytens oprindelse og historie er lige så interessant i nutiden som Bohr, eftersom den altid kan bruges til at lade milliarderne tilflyde udvalgte projektmagere!

Bohr som foregangsmanden, Danmark som foregangslandet, det individuelle overfor det kollektive, så er ideologien også afklaret!

 • 4
 • 11

Det kan ikke have været helt billigt/halvhjertet for ELSAM

Elbranchen havde ret mange penge til "forskning og udvikling" og det var bestemt ikke dem alle der blev brugt lige omhyggeligt.

F&U budgettet var på en eller anden måde en brøkdel af den leverede elektricitet og da elforbruget exploderede var det ind i mellem et problem at få pengene brugt.

Flere gamle højspændingsingeniører har berettet om direkte overdådige virksomhedsbesøg på den konto.

Så jeg kan sagtens forestille mig at man har sendt folk på udlandsophold for at få noget viden om atomkraft, uden overhovedet at have skænket prisen en tanke.

Men hvor mange penge ELSAM faktisk har brugt på atomkraft er formodentlig umuligt at skyde sig ind på, netop fordi det i stort omfang var formandens personlige projekt.

 • 10
 • 1

ELSAM var fra 1956 et samarbejde mellem 6 jyske og fynske elværker. De har nok ikke dengang haft centralstyrets bevågenhed. DR bor jo på Sjælland.

Det var nok op ad bakke for Erik?

Nu er det nok noget andet: sol og vind (og thermalværker).

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten