PODCAST: Balsatræ er en flaskehals for den grønne omstilling

 

I denne uges Transformator kan du blive klogere på, hvordan et boom i opstillingen af vindmøller verden over har sendt landsbyboere i Equadors regnskov på overarbejde med motorsave, økser og macheter. Balsatræ er nemlig traditionelt brugt som fyld i den sandwichkonstruktion, som en vindmøllevinge er. Og den voldsomt øgede efterspørgsel har sendt priserne på himmelflugt i en grad, så fabrikanterne har travlt med at finde alternativer.

Et af de mest lovende alternativer er skumplast, som såmænd produceres af genbrugte PET-flasker. Så det er win-win for miljøet.

Også på andre områder har flaskehalse i de globale forsyningskæder sat en bremse på den grønne omstilling. Det gælder bl.a. chips til elbiler og lithium til deres batterier, og derfor må du belave dig på lange leveringstider, hvis du går og pønser på at købe en elbil.

For solceller er situationen den samme. Her er det priserne på raffineret polysicilicium, der er strøget i vejret, fordi produktionskapaciteten ikke kan følge med efterspørgslen. Situationen forventes at være midlertidig, men det er en ringe trøst for de firmaer, der skal nå at opstille solcelleparker, inden det bliver mindre fordelagtigt, når de fra 2023 selv skal betale for at slutte anlæggene til elnettet,

Links

Fik du hørt: PODCAST: Hvorfor i alverden skal vi flyve grønt i Danmark?

Du kan finde flere episoder af podcasten her på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Under 2. verdenskrig udviklede den tyske kemiker Peter Plesch et alternativ til balsatræ, baseret på Alginat udvundet fra tang. Det blev udviklet til at erstatte træet i Mosqito bombeflyet (ja, det britiske -Plesch var flygtet fra Tyskland) og blev faktisk godkendt af DeHavilland fabrikkerne. Inden det kunne komme i produktion var krigen dog forbi: https://edu.rsc.org/download?ac=11206

  • 5
  • 0

Europa brænder 5 mio tons palmeolie og 1 mio tons soyaolie om året som "biodiesel" til transport og energi https://www.transportenvironment.org/disco... - ganske dårligt for miljøet.

Det areal som bruges at dyrke det, er i nogle tilfælde gamle regnskove i Sydøstasien og Sydamerika som bør genetableres. Men selv som landbrugsareal er det måske muligt at dyrke balsa istedet - og giver langt mere energi for pengene. Især efterhånden som elektriske lastbiler udbredes.

  • 3
  • 0

"I denne uges Transformator kan du blive klogere på, hvordan et boom i opstillingen af vindmøller verden over sendt landsbyboere i Equadors regnskov på overarbejde med motorsave, økser og macheter."

Bortset fra at balsatræ er noget, der i dag dyrkes kommercielt i plantager, og ikke noget, man går ud i regnskoven og fælder.

Hvis efterspørgslen skulle stige, er det heldigvis, modsat andre træsorter, noget man hurtigt kan komme efter, da balsatræer er hugstmodne, allerede når de er 6-10 år gamle, og bliver uegnede til tømmer, hvis de bliver meget ældre end det.

https://www.forestryjournal.co.uk/features...

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten