Plutos hjerte har fået sit navn

Plutos hjerte er nu navngivet efter Clyde Tombaugh, der opdagede Pluto i 1930. Illustration: Nasa

Dværgplaneten Plutos karakteriske hjerte er nu blevet opkaldt efter den amerikanske astronom Clyde Tombaugh.

Det var Tombaugh, der opdagede det hidtil ukendte himmelobjekt den 18. februar 1930, som efterfølgende blev opkaldt efter herskeren over underverdenen i den græske mytologi, som på dansk kaldes Pluton.

Det er en arbejdsgruppe under International Astronomical Union(IAU), der nu har vedtaget, at hjertet skal hedde Tombaugh Regio, selv om Clyde's Heart måske havde været en mere populær betegnelse.

Det var også IAU, der i 2006 til manges utilfredshed nedgraderede Pluto fra at være en planet til 'blot' at være en dværgplanet og dermed i samme klasse som eksempelvis den største asteroide, Ceres.

Det er holdet bag Nasas New Horizon-mission, der var på et fly-by-besøg ved Pluto 14. juli 2015, som har foreslået navnene, som nu er blevet officielle.

Offentligheden havde også mulighed for at foreslå navne som en del af Our Pluto-kampagnen.

Odins hest hædres også

Der er flere personer, som nu hædres med navngivne områder på Pluto.

Sleipnir Fossa på Pluto. Illustration: NASA

Ud over Clyde Tombaugh gælder det eksempelvis Venetia Burney, som var ophavskvinde til Plutos navn. Hun har fået et krater opkaldt efter sig.

Men også de første bestigere af Mount Everest, Tenzing Norgay og Edmund Hillary, har fået områder opkaldte efter sig - meget passende bjergområder.

Andre navne har mytologisk oprindelse. Et område hedder eksempelvis nu Sleipnir Fossa.

Det er opkaldt efter Odins ottebenede hest - den hurtigste af alle heste.

IAU giver ingen nærmere begrundelse for valget af dette navn, som dog længe har været Nasas uformelle betegnelse for en 580 km lang kløft.

De navngivne områder på Pluto er vist på dette billede:

Illustration: International Astronomical Union
Emner : Planeter