Pluto er endnu vildere end astronomerne forventede

Farverforskellene er øget i dette billede af Pluto for at bedre at vise forskellene på overfladen af dværgplaneten. (Foto: NASA/JHUAPL/SwRI) Illustration: Nasa

De første analyser af New Horizons passage af Pluto 14. juli er nu blevet beskrevet i en videnskabelig artikel i Science.

Læs også: Lille satellit på lynbesøg hos Pluto

Missionens videnskabelige leder Alan Stern fra Southwest Research Institute i Boulder, Colorado, i USA siger i den forbindelse til Science:

»Kompleksiteten overgår, hvad jeg havde forventet. Der sker så meget på Pluto, som vi ikke havde ventet.«

Den langsomme kommunikationsforbindelse mellem New Horizon og Jorden betyder dog, at forskerne endnu ikke har modtaget de allerskarpeste fotos af Pluto med en opløsning på 70 meter. De første af disse forventes at nå Jorden i næste måned.

Astronomen Silvia Protopapa fra University of Maryland, der indgår i forskningsgruppen, fortæller, at forskerne i forvejen var klar over, at overfladen Pluto er heterogen.

»Jeg er imidlertid overrasket over de spektakulære farveforskelle og den geologiske diversitet,« siger hun.

Før mødet med Pluto troede forskerne, at Triton, der er et objekt fra Kuiper-bæltet indfanget af Neptun, gav en god formodning om geologien på Pluto. Det har ikke vist sig at være tilfældet. Geologisk set er Pluto og Triton mere forskellige end ens, konkluderer forskerne i den videnskabelige artikel.

Den røde overflade indikerer tilstedeværelse af organiske forbindelse kaldet tholiner, der er opstår ved bestråling af metan, nitrogen og carbonmonoxid.

Måner roterer hurtigt og mærkeligt

Et af de de store uafklarede spørgsmål er relationen mellem vandis og tholiner på overfladen. Hvorfor findes vandis visse steder, men ikke andre?

New Horizon har påvist, at to af Plutos måner, Nix og Hydra, roterer hurtigt, og at de ikke - som Jordens måne - altid vender samme side til deres omdrejningspunkt.

Douglas Hamilton fra University of Maryland, der var med til at opdage Plutos måne Kerberos i 2011, forklarer, at det kan skyldes, at Plutos store måne, Charon, jævnligt svinger forbi og roder rundt i systemet. Charons diameter er bestemt til at være 1202 km (+/- 6 km).

Både Nix og Hydra har høj albedo på ca. 0,50, dvs. de er meget lyse og dækket af vandis. Forskerne bemærker, at det er en gåde, hvordan de har kunnet opretholde den lyse farve, da de via nedfald af meteoritter og ved overførsel af materiale fra Charon skulle blive mørkere og rødligere med tiden.

Forskerne endnu ikke modtaget målinger af de to andre måner: Styx og Kerberos.

Astronomerne var spændt på, at New Horizon ville opdage flere måner. Det var ikke tilfældet. Der findes ingen objekter med en diameter større end halvanden kilometer i kredsløb om Pluto, kan det nu fastslås. Der blev heller ikke fundet ringe om Pluto.

Blandt de øvrige resultater kan fremhæves, at Plutos diameter er bestemt til at være 2374 km (+/- 8 km). Det er lidt mindre end tidligere målinger viste. Det betyder, at Pluto og Charon har samme massefylde.

Det stemmer overens med, at forskerne formoder, at Charon og Pluto er dannet efter et sammenstød mellem to objekter - på samme måde som Jordens Måne formodes at være opstået.

Læs også: Tyske forskere løser det store månemysterium

Kursen sat mod nye opdagelser

I næste uge vil New Horizon få justeret sin kurs på vej bort fra Pluto, så den nytårsdag 2019 kan passere forbi 2014 MU69. Der er tale om et objekt med en størrelse på 50 km i Kuiper bæltet.

New Horizon forventes at passere forbi i en afstand af ca. 20.000 km - den mindste afstand til Pluto 14. juli var til sammenligning 12.500 km.

Emner : Planeter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det ikke underligt, så tit ordet “vild” eller bøjninger deraf, indgår i artikel overskrifter? Især hos TV2, BT og desværre også DR1 og ing…

 • 10
 • 1

Det man får ud af missionen til Pluto, må jo også siges at være vildt. Det er jo nogle helt utrolige billeder, vi får lov til at se af Pluto. Det bliver spændende hvad for nogle billeder vi kan få at se af 2014 MU69. Jeg håber man på et tidspunkt vil lave en hjemmeside med et galleri af billederne fra Pluto.

 • 2
 • 0

Ja - det er helt vildt så almindeligt brugt det udtryk er blevet - somme tider må man bare give op som gammel sur sprogvogter og acceptere, at der sker et skred i tingene, selv om man ikke synes, det er helt kanon.

For øvrigt er det nemt at lave et "vildt billede", når man laver det vildt i efterbehandling ;o)

mvh Flemming

 • 4
 • 0

Er det ikke underligt, så tit ordet “vild” eller bøjninger deraf, indgår i artikel overskrifter? Især hos TV2, BT og desværre også DR1 og ing…

Jeg tror desværre, at det er sådan, at vedkommende der laver overskrifterne på ing.dk har misforstået emnet, eller rettere hvad der er for en læserskare han/hun har med at gøre. Vedkommende tilpasser derfor overskrifterne til det, der ville være et hit hos personer med eget intellektuelle niveau og naturvidenskabelig viden, mens sandheden nok snarere er, at den slags overskrifter får læserne af ing.dk til at styre uden om artiklen.

En passende overskrift kunne f.eks. have være. "Pluto langt mere geologisk aktiv end forventet"

Udtrykket "endnu vildere" er iøvrigt misvisende, da overraskelsen netop er, at ingen på forhånd havde regnet med, at den geologisk aktivitet på Pluto ville være vild på nogen som helst måde.

 • 0
 • 0

Hvis man ønsker at se billeder af Pluto før efterbehandling af fotos kan man bare besøge New Horizons hjemmeside http://pluto.jhuapl.edu/ . Hvilket i øvrigt kan anbefales af mange andre grunde.

Formålet med efterbehandlingen er - i hvert fald i almindelighed - ikke at overdrive farveforskellene, men i stedet at vise farverne på dværgplaneten, som de ville have vist sig for de menneskelige øje, hvis der havde været et menneske ombord på New Horizons. Kameraet på sonden optager i almindelighed ikke fotos som et almindeligt farvekamera som fx dem vi alle går rundt med i lommen indbygget i vores smartphones. Så derfor er efterbehandling nødvendig, hvis man efterspørger mere "naturlige" farver.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten