270 tons døde fisk.
Det endte polske brandfolk med at fiske op af Oder-floden, der løber mellem Polen og Tyskland, i slutningen af juli.
Massedøden har været genstand for heftige spekulationer om, hvad der kunne have dræbt fiskene. Det har også skabt spændinger mellem de tyske og polske myndigheder om, hvis ansvar det er, hvis der er blevet lukket miljøskadelige kemikalier ud i floden.
I sidste uge kom miljøagenturer fra begge lande dog frem til samme konklusion på, hvad der har dræbt de mange millioner fisk.
Det var ikke giftige kemikalier fra forurening, men en giftig alge ved navn Prymnesium Parvum, også kendt som gyldne alger på engelsk. Algerne trives i brakvand, der er en mellemting mellem salt- og ferskvand.
Og der blev netop fundet et forhøjet saltniveau i floden, skriver mediet Nationology , og resultaterne fremgår både af en rapport fra det polske miljøinstitut og en pressemeddelelse fra det tyske miljøministerium.
Ukendte gerningsmænd
»Fiskedøden i Oder er en miljøkatastrofe,« siger den tyske miljøminister Steffi Lemke i pressemeddelelsen.
»Hovedresultaterne af efterforskningen viser, at det er skabt af menneskelige aktiviteter.«
Hvem der skulle have hældt salt ud i floden, er dog fortsat ukendt.
Andre faktorer kan også kan have bidraget til katastrofen, melder både den tyske og polske rapport.
Vandmiljøet har nemlig været ringe i Oder-floden i årevis, og sommerens varme og lave vandstand har kun forværret det, siger lederen af det polske vandinstitut Agnieszka Kolada til AFP ifølge det franske medie RFI.
Polen har tidligere varslet 'store straffe', hvis den skyldige bag udslippet bliver fundet. Samtidig udlover landet en dusør på 'flere hundrede tusinde euro' til den, der kan hjælpe myndighederne med at spore sig frem til gerningsmændene.
Tysk forsker fik ret
Mistanken om et fremmed stof i vandet kom af, at der var målt et forhøjet niveau af ilt i floden. Som Ingeniøren tidligere har skrevet , var især tungmetaller og pesticider under mistanke.
Tanken om at fiskene kunne være døde af alger forårsaget af salt, var også oppe at vende. Christian Wolter, en tysk forsker fra Leibniz Institut for Ferskvandsøkologi og Indlandsfiskeri, fremsatte en hypotese om netop dette.
Ideen blev understøttet af, at fiskere havde meldt om misfarvet vand i dagene op til massedøden, og misfarvningerne er som regel tegn på alger.
Wolter gik ud fra, at fænomenet kunne være naturligt og uden menneskelig indblanding.
Det mener de tyske myndigheder dog langt fra. Ifølge rapporten er stigningen i salt sket pludseligt, og de polske myndigheder lægger vægt på, at denne type alger aldrig er set før i Polen.
Floden skal tilbage i balance
Den tyske miljøminister Steffi Lemke vil nu samarbejde med de polske myndigheder om at genoprette miljøet i floden.
»Industrielle aktiviteter på Oder-floden er kontraproduktive for flodens regeneration. Derfor vil jeg gå i dialog med mine polske kolleger for at fremme forståelsen for dette og blive enige om de næste skridt.
Hun lægger desuden vægt på, at miljøet i floder generelt skal være en højere prioritet og vil se på at stramme kravene for udledningner i floder.
