Pløkkerne til ulykkestelt var banket ned i våd jord

Det var en forkert opsætning, der var skyld i, at et cirkustelt fra Cirkus Arena den 21. juni i år styrtede sammen under en forestilling i Kalundborg. Det konkluderer Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) i en netop offentliggjort rapport til Energiministeriet om de tekniske årsager til teltkollapset.

Læs også: Cirkustelt kollapsede - én alvorligt såret

SBI har undersøgt det sammenstyrtede telt og er nået frem til, at teltkonstruktionen ikke opfyldte bestemmelserne i bygningsreglementet. I reglementet står, at bygningskonstruktioner skal dimensioneres, så de kan modstå de normalt forekommende statiske og dynamiske påvirkninger, eksempelvis fra vinden, og at de skal opstilles på en sikker fundering.

Men forankringen af cirkusteltet skete i våd jord og kunne derfor ikke optage de kræfter, det var udsat for, blandt andet fra en kraftig vind fra det omgivende åbne landskab.

Rapporten konkluderer også, at der ved opstillingen af cirkusteltet ikke var dokumentation for, at teltets bærende konstruktion overholdt de danske regler.

Læs også: Jordspyd på Cirkus Arenas ulykkes-telt var trukket halvt op af jorden

Transportable konstruktioner, som omfatter telte af en vis størrelse, skal byggesagsbehandles, og dokumentationen skal bruges i kommunens sagsbehandling.

Cirkus Arena havde søgt om byggetilladelse hos Kalundborg Kommune, og kommunen havde herefter givet dem lov til at sætte cirkusteltet op under forudsætning af, at der forelå statisk dokumentation for teltet. Men kommunen forsømte at tjekke dokumentationen.

Der bliver dog ikke placeret et konkret ansvar for kollapset i rapporten fra SBI, og Energistyrelsen oplyser, at det nu vil være op til politiet at vurdere, om der skal rejses tiltale mod nogen i sagen.

Læs også: Frit slag for at sætte elendige telte op i Danmark