Plejehjem levede ikke op til krav, da tre ældre omkom i brand

Illustration: Norddjurs Kommune

Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro slækkede på flere brandkrav, da tre ældre kvinder døde i en brand på plejehjemmet fredag den 3. august. Det skyldtes, at plejehjemmet havde dispensation for flere af kravene, fordi der ligger en brandstation i nærheden.

Det kom frem i dag, hvor transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen var i samråd om sagen, fortæller flere medier.

Plejehjemmet havde ikke noget automatisk sprinkleranlæg, flugtvejsgangen var indrettet som spisekøkken, og flugtvejsgangen var heller ikke opdelt med røgtætte, selvlukkende døre.

Læs også: Kommune i vildrede efter fatal plejehjemsbrand: Uforståeligt at det gik så stærkt

Det fremgår af en ny undersøgelse af branden, som Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut har lavet, og som ministeren henviste til under samrådet.

»Den brandramte del af bygningen overholdt ikke de brandkrav, der var gældende, da plejecenteret blev ombygget i 1997. Det konkluderes også (i rapporten, red.), at plejecenteret ikke lever op til de brandkrav, der gælder i dag,« fortalte Ole Birk Olesen på samrådet.

Norddjurs Kommune vil nu gennemgå brandsikkerheden i de øvrige plejecentre i kommunen, oplyser ministeren, som vil bede andre kommuner om at gøre det samme med både pleje- og ældreboliger, børnehaver og vuggestuer.

Læs også: Politiet: Fatal plejecenterbrand opstod i sofa. Brandårsagen er uopklaret

Selvstændige brandceller

Ministeren vil også have undersøgt, om der bliver givet for mange dispensationer rundt om i landet til at fravige brandkrav.

»Umiddelbart synes jeg ikke, at det virker betryggende, at der eksempelvis dispenseres fra kravet om sprinkleranlæg på et plejehjem med ældre og svagelige beboere, fordi der er en brandstation i nærheden,« siger Ole Birk Olesen.

Plejecenter Farsøhthus er bygget i 1966 og er siden udvidet flere gange med nye fløje. Værelserne, hvor branden opstod, ligger i stueetagen i den ældste del af plejehjemmet, som imidlertid er blevet renoveret flere gange. I 1997-1998 blev den brandramte fløj således ombygget ved at sammenlægge en række mindre plejehjemsværelser, så der blev skabt otte to-rums og to et-rums ældreboliger.

Hver bolig er designet som en selvstændig brandcelle, der skal kunne modstå en brand i 60 minutter (BD60).

De kvindelige beboere, der døde i branden, blev 91, 93 og 95 år. Branden opstod ifølge politiet i en sofa i en af brandcellerne, hvor den 93-årige kvinde befandt sig. Årsagen til branden er stadig uopklaret.

Læs også: Efter fatal plejehjemsbrand: Kommune tjekker alle sine bygninger

Emner : Huse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvordan kan artiklen konstatere, at een af beboerne døde i en af brandcellerne UDEN at fortsætte med at forklare hvor / hvordan de andre omkom ? - var det røggasser - var det blokerede flugtveje - var dørene blokerede

De i andre medier omtalte mangler eksisterede, men på hvilken måde bidrog de til den tragiske hændelse ?

P.S.: Måske kunne ing.dk eller læserne bidrage med links til simple oversigter over de krav som skal opfyldes på e.g. Plejehjem. Så kunne vi alle lave lidt egen-kontrol, hurtigt, og dermed få gang i nødvendig opretning. Jeg forestiller mig en liste med årstal (for reglernes ikrafttræden) OG en simpel liste til egenkontrol: BD60-dør til værelse/lejlighed, BD-60-dør per x beboere på en gang, sprinklere, røg- og varmefølere (hvor, hvor mange?), alarmklokke/-horn, nødbelysning, gulvrefleks med pile (som fly eller skibe), afmærkede samlepunkter, alarm-tryk (antal, afstand ?), .......... OG IKKE MINDST: opslag som oplyser om sidste afprøvning (det som kan prøves: alarmtryk, alarmgivere, nødbelysning, røg- og varmefølere, dørlukkerne), og sidste uvarslede inspektion (flugtveje). Opslag som for fødevarerbutikker, og restauranter.

Hvornår har DU set efter på DINE forældres plejehjem ?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten