Platform skal give havmøller fast grund under vingerne

Det skorter ikke på nye vindmøllekoncepter, og et af de seneste skud på stammen er fra Sverige og kaldes Hexicon.

Navnet skyldes faconen: En sekskantet pontonstruktur fungerer som en flydende platform, der har plads til seks-syv vindmøller og et bølgekraftanlæg.

Det betyder, at der ikke er brug for dyre fundamenter, ligesom 'anlægget' kan benyttes på store havdybder.

Derudover vil platformen være i stand til altid at positionere sig i forhold til vindretningen i stedet for, at hver enkelt mølle skal dreje op imod vinden, fremgår det af Hexicons hjemmeside.

Under vandet i dårligt vejr

»Ankersystemet gør platformen i stand til altid at få vinden ind forfra. I tilfælde af orkaner eller opbygning af is kan platformen, hvis det bliver nødvendigt, mere eller mindre neddykkes ved hjælp af et ballastsystem,« skriver Hexicon på sin hjemmeside.

Den sekskantede konstruktion har en diameter på omkring 360 meter, men konceptet er stadig på tegnebrættet, så de specifikke mål og egenskaber er usikre.

Der er eksempelvis ikke valgt et bestemt vandkraftanlæg, der som udgangspunkt bruges på det flydende kraftværk. I stedet fremviser hjemmesiden forskellige koncepter, der kan tænkes at fungere; tanken er, at platformen holder længere end både vindmøller og vandkraftanlæg, så de skal kunne udskiftes løbende.

For at slippe for dyre serviceskibe vil Hexicon - hvis projektet realiseres - være døgnbemandet.

Hexicon var sammen med 24 andre svenske koncepter udtaget til at fremvise sine ideer under Stockholm Cleantech Venture Day, der blev afholdt 30. september.