Plastmotor skal testes i racerbil

27. maj 2015 kl. 05:007
Plastmotor skal testes i racerbil
Illustration: Solvay.
Amerikansk og belgisk virksomhed samarbejder om udviklingen af en bilmotor udført i næsten 100 procent plast. Kun udstødning, cylinder-foring og hoved er udført af metal.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når den amerikanske ingeniør Matti Holzberg og hans firma Composite Castings og det belgiske firma Solvay Chemicals i 2016 skal teste racerbilsmotoren Polimotor 2, så vil der kun være metalkomponenter to steder i motoren, nemlig i udstødningen og i indersiden af selve cylinderen.

Det siger Matti Holzberg til the Engineeer:

En motor hovedsageligt bestående af plastkomposit, skal i 2016 testes i denne racerbil. Illustration: Solvay.

»Der er metal, der hvor der er varme - og det er de to eneste steder. Alt andet vil være i kompositmaterialer,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i 1980'erne arbejdede Matti Holzberg også med kompositmotorer, men projektet blev nedlagt og altså først nu, hvor der er kommet fokus på høj effektivitet og letvægtsmotorer, taget op igen.

Composite Casting vil stå for selve motorblokken, mens Solvay Chemicals vil levere plastkomponenter som for eksempel vandpumpe, oliepumpe, ventiler og kædehjul. Hvis det lykkedes er det målet at udvikle en motor, der vejer omkring 65 kg, hvilket er cirka 40 kg mindre end en standardmotor i dag.

Men det vil ikke være uden vanskeligheder forudser to britiske forskere. Det er især kølesystemet, som vil blive udfordret, siger professor Ricardo Marinez-Botas. Samtidig skal kunderne til biler med plastmotorer også overbevises om, at det er lige så driftsikker og nem at vedligeholde som en traditionel motor.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
27. maj 2015 kl. 22:10

Hvad med lejer?

Det klassiske glideleje, det er vel mest glidelejer man bruger i en motor, består jo af to komponenter med forskellige hårdheder. Det kan være to metaller, men en af komponenterne kan fx. være keramisk eller et polymer, men der er en stigende brug af lejer, hvor begge komponenter er polymerer. Siden pfte kom frem er smøringsteknologien ret revolutioneret. Smøringsmidler med ptfe danner en fast film som udgør en slags blød tredje lejekomponent. Der findes endda kuglelejer af plastic i dag!

John Larsson

6
27. maj 2015 kl. 10:15

Matti Holtzberg var tidlig igang og han fik sin "plastkmotor" i en Lola, med hæderlige raceresultater. I den amerikanske IMSA-serie i 84'-85'. Begrænsningerne var faktisk ikke motorens ydelse, men den var meget dyr at fremstille.

Mere kan læses hér:https://www.viaretro.com/2014/05/spaendende-ting-af-plastik-polimotor/

Incl. en tegning af vidunderet, hvor de blå komponenter er metal.

4
27. maj 2015 kl. 08:35

Jeg studsede lidt over at " hovedet " er af metal.!! Mon ikke der menes topstykket.

Cylinderhead = Topstykke.

Så det er nok stempler, cylinder OG topstykke der er af metal.

3
27. maj 2015 kl. 08:04

Når jeg læser den originale artikel, får jeg nu indtrykket af at stempler og ventiler ikke er i plast. Ventilerne omtales ikke, så mon ikke den står for Ingeniørens regning ;-)

“Everybody always asks that question,” Holtzberg told The Engineer. “The exhaust port and the combustion chamber is an aluminium casting that’s moulded into the cylinder head and then the pistons run in either a cast iron or a nikasil-coated bore."

“There is metal where the heat is and that is about the only two places. Everything else is a composite material.”

Jeg vil antage at stempler og ventiler udgør en del af forbrændingskammeret (top og bund) på samme måde som foringen udgør siderne...

2
27. maj 2015 kl. 07:35

Jeg undrer mig noget over at stemplet er i plastic? Bliver der ikke varmt mere når den tænder?

1
27. maj 2015 kl. 05:59

'Kun udstødning, cylinder-foring og hoved er udført af metal.'

Kan det virkelig passe?