Plastindustrien roser EU’s nye strategi for genbrug af plast

Illustration: Bjørn Godske

EU har nu langt om længe lanceret den omfattende plaststrategi, hvis mål er over de næste 12 år kraftigt at forøge genanvendelsen af plast. Det sker efter næsten tre års forhandlinger i EU om at nå til fælles enighed, og konklusionen er, at der skal genanvendes mere – meget mere.

Men for at det skal ske, må det gøres mere attraktivt for virksomheder at investere i genanvendelsen. For hvor både pap og papir i genanvendt form i dag har en fin plads på markedet, er genbrugsplast ikke så eftertragtet, ifølge Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

»Der kan være mange grunde til, at genanvendt plast ikke rigtig har vundet indpas på markedet, men det har det ikke i samme grad som pap og papir,« siger hun og peger på, at den genanvendte plasts brand endnu ikke er lige så godt som andre materialers.

Hun håber dog på, at det vil udvikles, i takt med at EU’s plaststrategi vinder indflydelse. Dens udtalte formål er nemlig at skabe en plads på markedet for genanvendt plast.

Nye standarder til industrien

Et af de tiltag i strategien, som Christina Busk fremhæver, er beslutningen om at indføre nye standarder, som den genanvendte plast skal opfylde:

»Hvis man får indført nogle ordentlige ISO-standarder, vil det uden tvivl øge efterspørgslen på genanvendt plast, da det skaber et kvalitetsstempel og derved incitamentet til yderligere at genanvende plasten,« siger hun og tilføjer: »I det store hele er det en god og ambitiøs aftale.«

Anlæg og emballage

Strategien lægger sig op ad 2030 som året, hvor tiltagene forhåbentligt er på plads. Her skal plast – mikro såvel som makro – være langt mindre til stede i verdenshavene og miljøet, blandt andet ved at stille strengere krav til, hvilke stoffer emballage må indeholde, og i hvilken grad den skal kunne genbruges.

Samtidig indeholder strategien også overvejelser om nye krav, som skal begrænse den mikroplast, som siver ud i naturen, blandt andet ved at udarbejde krav til, hvordan man i fremtiden konstruere bildæk, så de vil udlede en mindre mængde mikroplast.

Endelig er det målet, at mere end halvdelen af det plastaffald, som genereres i Europa i 2030, skal genanvendes.

Strategien kan læses i sin komplette form på EU-kommissionens hjemmeside.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når jeg kommer på genbrugspladsen ser jeg folks forvirring over de mange forskellige plastkontainere ! Plast er så meget forskelligt og plastaffald er ofte møgbeskidt Husholdningsaffald incl plast skal derfor brændes - Det bliver en stor del af det på genbrugspladsen da også, da ingen gider genbruge det. Fiskenet kan nemt genandvendes da det er store mængder ensartet PP . Store plastemner kunne godt være mærket med plasttype , f eks med en thinfilm-label som kan aflæses af en computer, men at tro at forbrugere kan sortere det er naivt. Store forbrugere af dunke mm f eks tankstationer og værksteder osv kunne pålægges at findele / komprimere det og samle det i egnede containere således at dette kunne genbruges Det bliver både dyrt og besværligt og det genanvendte plast får en betydelig lavere kvalitet

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten