Plastictelt over ødelagt Fukushima-reaktor klar

Illustration: Lasse G. Jensen

Et 54 meter højt telt troner nu over den bygning, der indtil jordskælvet 11. marts husede en af reaktorerne på atomkraftværket i Fukushima, Japan. Det skriver den japanske avis Asahi Shimbun.

Teltet, der er et stålskelet beklædt med polyesterpaneler, skal forhindre, at radioaktivt materiale fra den ødelagte reaktor og eksplosionsramte bygning spredes ud i atmosfæren.

Teltet er udstyret med et ventilationssystem, der kan filtrere de radioaktive dele ud af luften, før den blæses ud i atmosfæren. Systemet har en kapacitet på 40.000 m3 i timen.

Med den nye indkapsling forventer atomkraftværkets ejer, Tepco, at man kan få mere præcise målinger af, hvor store mængder radioaktivt materiale der lækker fra reaktorbygningen.

Tepco forventer at bruge teltet i to år, før en mere permanent løsning skal konstrueres. Tepco har tidligere snakket om at bygge et betonsarkofag omkring de ødelagte reaktorer, men det vil kræve et helt nyt fundament. Derfor er det endnu usikkert, hvordan Tepco vil håndtere opgaven.

Ifølge Asahi Shimbun snakker Tepco nu om at lave en mere stabil og lufttæt overdækning og komme i gang med at få de beskadigede brændselsstave ud af bygningen.

Tepco vil først komme i gang med at dække de to andre ødelagte reaktorbygninger næste sommer.

Dokumentation

Læs artiklen i Asahi Shimbun

Emner : Atomkraft