Plastfolie får planter til at gro hurtigere

Her ses noget plastfolie, hvor ioner fra europium har konverteret ultraviolet lys til rødt synligt lys. Illustration: Hokkaido University/WPI-ICReDD

Et plastfolie, der ændrer ultraviolet (UV) lys til rødt lys, kan fremskynde både plante- og trævækst ved at ændre bølgelængden på sollys.

Foilet er udviklet af forskere fra det japanske Hokkaido Universitet i Sapporo.

Her ses forskellen på to japanske lærketræer, hvor det ene er dyrket med bølgekonventerede plastfolie (WCM), mens det andet er dyrket uden plastfoliet. Illustration: Hokkaido University/WPI-ICReDD

»Ved at bruge en belægning af bølgelængdeændrende materiale kunne vi skabe en gennemsigtig film og dokumentere dens evne til at fremskynde plantevækst,« siger hovedforfatter på studiet Sunao Shoji i en pressemeddelelse.

Forskernes forsøg viser, at konvertering af UV-lys til synligt rødt lys hjælper planterne med at effektivisere energiproduktionen under plantens fotosyntese, da planter får mere energi af synligt lys end ikke synligt lys.

Forsøget blev både lavet om sommeren og vinteren på et japansk lærketræ og på planten sølvbede.

Der ikke var ingen signifikant forskel på kontrol-planten og planten udsat for rødt lydt i sommer eksperimentet, men om vinteren, hvor dagene er kortere med begrænset solskin var der en forskel.

Sølvbedeplanten dyrket med plastfoliet voksede til 1,2 gange større plantehøjde og 1,4 gange større biomasse end kontrolplanten efter 63 dage.

Lærketræet voksede ligeledes fra sit kontroltræ med en 1,2 gange større stamme-diameter og en 1,4 gange større samlet biomasse efter fire måneder.

Kan optimeres til forskellige planters behov

Plastfoliet består af en tyndfilmsbelægning af ionen Eu3+, som kan konvertere UV-lys til rødt lys.

Denne belægning kan så påføres på kommercielt plastfolie. Eksperimentet viste, at belægningen kun konverterer lys og ikke blokerer lys fra solen.

Sunao Shoji fortæller i pressemeddelelsen, at potentialet er meget stort, da belægningen kan optimeres til en plantes specifikke behov.

»Ved en korrekt udforming af den lysemitterende ion kan vi frit styre farven på det udsendte lys til andre farver som grøn eller gul, så vi forventer at kunne skabe bølgelængdekonverterende folie, der er optimeret til forskellige plantetyper,«” siger han og fortæller, at teknologien har potentiale til at hjælpe med at løse problemerne med den globale fødevareforsyning ved at forbedre hastigheden på planteproduktion.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Her snakkes om planter til brug for fødevarer. Man kan vel ikke udelukke at fødevareegenskaberne kan forringes af den hurtigere vækst? Altså, at der må flere undersøgelser til for at vise at "udbyttet" har den forventede kvalitet, og at der heller ikke opstår skadelige egenskaber.

 • 5
 • 7

UV lys kan smide en elektron ud i en bane længere ude, men elektronen kan f.eks. falde tilbage via 2 spring. Derved absorberes en UV foton, men energien sendes ud igen som 2 fotoner. Summen af frekvensen af de 2 udsendte fotoner vil så være lig frekvensen af UV fotonen (medmindre lidt energi også bliver omsat til rotation af atomet eller lignende).

PS: Det omvendte er en principel mulighed: Foton 1 smider en elektron ud i en bane længere ude, lige efter smider foton 2 samme elektron endnu længere ud. Elektronen har så mulighed for at ende tilbage i grundtilstanden via et spring. Dette er ikke i modstrid med termodynamikkens 2. hovedsætning.

 • 5
 • 0

Nu påvirker UV-lys jo hvor tæt stomata dannes på bladet, så på den måde øges respiration og dermed stofskiftet.

 • 0
 • 1

Optimalt lyspektrum for planter Mht. optimale lysspektrum for planter har det længe været kendt at den blå,henh. røde "ende" af det synlige lys medvirker til vegatativ og frugtdannende vækst. "Certain light spectrums trigger growth characteristics in plants. In general, blue light spectrums encourage vegetative and structural growth and red light promotes flowering, fruit, leaf growth, and stem elongation. Each crop type is sensitive to different spectrums and quantities of light at different times throughout a daylight cycle – this directly affects the rate of photosynthesis." https://bioslighting.com/grow-light-spectr... Noget andet er så at Europium måske ikke er det billigste måde at få planter i vækst.

 • 4
 • 0

Optimalt lyspektrum Mht. optimale lysspektrum for planter har det længe været kendt at den blå,henh. røde "ende" af det synlige lys medvirker til vegatativ og frugtdannende vækst. "Certain light spectrums trigger growth characteristics in plants. In general, blue light spectrums encourage vegetative and structural growth and red light promotes flowering, fruit, leaf growth, and stem elongation. Each crop type is sensitive to different spectrums and quantities of light at different times throughout a daylight cycle – this directly affects the rate of photosynthesis." https://bioslighting.com/grow-light-spectr... Noget andet er så at Europium måske ikke er det billigste måde at få planter i vækst.

 • 0
 • 0

Rødt og blåt lys styrer ikke generativ og vegetativ vækst. Misforståelsen stammer vist fra cannabisdyrkning og at alle skriver af efter alle. Rødt lys og langrødt lys trigger phytochromsystemet, som planter bruger til at måle nattens længde med, og det styrer så blomstringen hos kortdagsplanter.

 • 2
 • 0

Kan det ikke også bruges til at flytte noget at den energi, i sollys, der idag ikke kan udnyttes af solceller over til en bølgelængde som solcellerne kan benytte, og derved øge deres efektivitet?

 • 6
 • 0

Ser man på spektralfordelingen i pressemeddelelsen så ser det, der mangler i UV ud til at være samme størrelse som det, der tilføjes i det røde spektrum - det vil sige, at man mister ca. halvdelen af energien ved at flytte fra UV til rødt. Fotosyntese sker primært på baggrund af de blå og røde farver, hvor energien i de blå er ca. det dobbelse at de røde. Den lille tilføjelse i det røde kan ikke give en så stor mervækst, som de 2 lærketræer på billedet.

Jeg synes noget og er galt.

 • 0
 • 1

Stomata densitet bestemmes af lys og VCO2 koncentration. Ja, der findes en enket artikel om ærter og UV.

Respiration gennem stomata er noget, planten selv bestemmer og reuglerer. Hvad har auxin med det at gøre?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten