Plaster med tre sensorer skal måle kronisk syges tilstand

Illustration: UC San Diego

Et blødt, elastisk plaster, der kan måle blodtryk og hjertefrekvens og på samme tid måle biokemiske niveauer i menneskekroppen.

Den opfindelse står en gruppe ingeniører fra University of California San Diego bag.

Plastret er den første bærbare enhed, der kan måle både kardiovaskulære signaler og biokemiske niveauer på samme tid.

Det skriver University of California San Diego.

Blev mere relevant under corona

Plastret kan blive nyttigt for kronisk syge og andre, der har behov for løbende overvågning, fortæller Lu Yin, der er nanoteknisk ph.d.-studerende ved UC San Diego og medforfatter til undersøgelsen af det nye plaster.

»Denne type bærbare produkter kan være meget nyttige for mennesker med underliggende diagnoser, så de løbende kan overvåge deres eget helbred. Det vil også være et brugbart redskab til fjernovervågning af patienter, særligt under covid-19-pandemien, hvor antallet af fysiske lægekonsultationer er minimeret,« siger han.

Det kan desuden være til gavn for personer, der er risikogruppen for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19.

»Det nye ved plastret er, at vi har taget helt forskellige sensorer og flettet dem sammen på en lille platform, der er lige så lille som et stempel. Vi kan indsamle så meget information med det her ene plaster, og samtidig kan vi gøre det, uden at det er ubehageligt eller forstyrrer i hverdagen,« siger Joseph Wang, der også er en af forfatterne bag undersøgelsen og professor i nanoteknik ved UC San Diego.

Tre parametre på én gang

Plastret er i stand til at måle tre parametre på én gang, et fra hver sensor, nemlig blodtryk, glukose og enten lactat, alkohol eller koffein.

Grunden til, at forskerne har valgt at undersøge netop disse niveauer, er, at de påvirker blodtrykket og dermed kan give en mere præcis og pålidelig blodtryksmåling.

Blodtrykssensoren sidder midt på plastret og består af et sæt små ultralydstransducere, der sender ultralydsbølger ind i kroppen. Når bølgerne rammer en arterie, registrerer sensoren ekkoet og oversætter signalet til en aflæsning af blodtrykket.

Elektroden, der måler lactat, koffein og alkohol, frigiver lægemidlet pilocarpin i huden og måler stofferne i sved.

Den anden elektrode, der måler glukoseniveauet, fører en svag strøm gennem huden, som frigiver interstitielvæske, der er den del af vævsvæsken, der findes mellem cellerne og uden for blodbanen, og måler glukosen i væsken.

Forskergruppen arbejder allerede på en ny udgave af plastret, som har endnu flere sensorer.

Undersøgelsen blev publiceret i Nature Biomedical Engineering den 15. februar.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Super spændende artikel!! Hvis nogen ville arbejde med printet elekronik, kan teknologisk institute hjælpe dig igang! Vi arbejde med materialer og print teknologier for elektronik anvendelser. Vi er nettop nu igang med at lave process udvikling til strækbar underlag som TPU og har arbejdet før med flere slags printet sensorer, som temperatur, fugt, stræk, mm. Kontakt mig via zjd@teknologisk.dk, så tager vi et snak!! Du kan også check ud vores YouTube, og se et par eksempler !! https://www.youtube.com/channel/UCsLA-E-1c...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten