Plastaffald skader havene for 70 milliarder kroner

27. juni 2014 kl. 11:01
Plastaffald skader havene for 70 milliarder kroner
Illustration: Algalita Marine Research Foundation..
Både store og mikroskopiske plaststykker i verdenshavene er kæmpe problemer, som dagens brug af plast ikke tager hensyn til, konkluderer FN.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det verdensomspændende problem med plastaffald i havet skader hvert år havenes økosystemer for, hvad der svarer til 70 mia. kroner. Det konkluderer to rapporter, der blev fremlagt på FN’s første såkaldte miljøforsamling i Nairobi, der slutter fredag.

Samlet set skader plastaffald miljøet, og altså ikke kun havmiljøet, for 411 mia. danske kroner, konkluderer den ene af de to rapporter. Undersøgelsen fra projektet Valuing Plastic konkluderer samtidig, at omkring 30 pct. af de omkostninger skyldes udledninger af drivhusgasser ved råvareudvinding og produktion af plasten.

Derudover fremhæves plastaffald i havene og luftforurening som følge af afbrændt plast for at udgøre forholdsvis store dele af det samlede beløb.

Læs også: Biologer slår alarm: Sild og muslinger er fyldt med plastaffald

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Plastik er kommet til at spille en afgørende rolle i det moderne liv, men de miljømæssige effekter af den måde, vi bruger det på, kan ikke ignoreres. Disse rapporter viser, at det kan skabe flere grønne økonomiske fordele, hvis man reducerer, genbruger og redesigner plastprodukter,« siger undergeneralsekretær i FN og leder af Unep Achim Steiner i en pressemeddelelse.

De 70 milliarder kroner er ifølge FN sandsynligvis en væsentlig undervurdering af problemet, men det er endnu uvist, præcis hvor meget plastaffald der findes i verdenshavene.

Læs også: Usædvanlige høje mængder plastic fundet i iskerneboringer

Plast ender typisk i havet, fordi det er placeret på en åben losseplads, der er dårligt styret, fordi der kastes affald direkte i havet, eller fordi turister og fiskere mister plastgenstande i havet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores økonomier er stadig primært baseret på fossile brændsler og skjuler omkostningerne for miljø, økonomi og helbred. For eksempel i polaregnene, hvor forskere for nylig fandt små stykker plastik fanget i havisen,« siger Achim Steiner.

Mikroplast bliver et større problem

I sin årlige rapport peger FN’s miljøagentur, Unep, derudover på plastaffald i havet som et af de ti væsentligste miljøproblemer i disse år. Det samme gjorde årsrapporten i 2011, men siden da er problemet med såkaldt mikroplast vokset betragteligt, bemærker Unep.

Agenturet kalder mikroplast i kosmetiske produkter for et nyt og hastigt voksende problem. Unep påpeger, at hele samfund af mikrober er blevet fundet i mikroplastansamlinger i det nordlige Atlanterhav.

Læs også: Mikroplast går lige gennem rensningsanlæg

Dermed kan mikroplast facilitere transporten af skadelige mikroorganismer, patogener og algearter, ligesom plaststykkerne kan være direkte skadelige for større arter, der indtager dem.

FN opfordrer derfor blandt andet til, at virksomheder overvejer deres plastic-fodaftryk på linje med deres CO2-fodaftryk. Forbrugerne opfordres til at være opmærksomme på mikroplast i kosmetiske produkter, for eksempel ved hjælp af en app, der kan genkende produkter med mikroplast.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger