Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Plast i kosmetik kan erstattes af mikroperler af cellulose

Hvis ingredienslisten på produkter indeholder Polyethylen (PE), Polyethylene terephthalate (PET) og Polypropylene (PP) er der mikroplast i. Illustration: Oregon State University

I årevis har kosmetikbranchen tilsat mikroplast til sæbe- og kosmetikprodukter, fordi det giver en glat eller let skrubbende effekt. Foreløbig er der ingen beviser på, at det er skadeligt for mennesker.

Men mikroplasten ender i vandmiljøet, fordi renseanlæggene ikke kan opfange den. Og så spiser havdyr mikroplasten, og til sidst ender den hos os gennem fødekæden. Tilmed tager det hundreder af år at nedbryde de oliebaserede polymerer.

Der findes heldigvis miljøvenlige alternativer som salt og bittesmå stykker muslingeskaller. Og nu kommer ingeniører fra University of Baths Centre for Sustainable Chemical Technologies med et andet biologisk nedbrydeligt alternativ til mikroplastperler; cellulose.

USA forbyder mikroplast 1. juli

Fra 1. juli forbyder USA produktion af kosmetikprodukter, hvor man bevidst tilsætter mikroplast i USA, og et år senere bliver det forbudt at sælge produkter med små plastperler.

Læs også: USA forbyder mikroplast i kosmetik

Flere europæiske lande arbejder også på et forbud blandt andet gennem EU, ligesom kosmetikbranchen selv er i gang med at udfase mikroplasten. Så der er stort behov for alternativer.

»Vi håber i fremtiden, at disse kan bruges som en direkte erstatning for plasticperler,« siger Dr. Janet Scott fra Kemisk Institut i en pressemeddelelse fra universitetet.

Sådan ser cellulose-perlerne ud Illustration: Bath University

Cellulose dannet af restprodukter fra papir

Cellulose danner de hårde fibre i træ og planter. Og perlerne bliver fremstillet ved at anvende en opløsning af cellulose, som er tvunget gennem små huller i en rørformet membran.

Læs også: Forskere uenige om mikroplast: For tidligt at frikende karkluden og fleecetrøjen

Dette skaber sfæriske dråber af opløsningen, som vaskes væk fra membranen ved hjælp af vegetabilsk olie. Perlerne opsamles derefter og adskilles fra olien inden brug.

Det er også lykkedes ingeniørerne at ændre perlernes fysiske egenskaber – gøre dem hårdere - ved at justere strukturen af cellulosen.

Mikroperlerne kan sagtens holde til et brusebad, men samtidig kan de nedbrydes af organismer i renseanlæg eller i miljøet til uskadelige sukkerarter.

Det smarte er også, at forskerne mener, at de kan bruge cellulose fra en række affaldskilder fra f.eks. papirindustrien.

Det videnskabelige arbejde med udviklingen af cellulose-perlerne er blevet offentliggjort i tidsskriftet ACS Sustainable Chemistry and Engineering.

Kort om mikroplast

  • Mikroplast er små plaststykker – plasticperler - der måler fra 1 μm (mikrometer) til 5 mm (millimeter).
  • Mikroplast er enten produceret som mikroplast og anvendt direkte i produkter (som kosmetik, skrubbecremer og tandpasta) eller dannet af andre større plastmaterialer – f.eks. gummigranulat i kunstgræsbaner, som stammer fra gamle bildæk.
  • Mikroplast har hidtil ikke været reguleret i kosmetiske produkter, fordi myndighederne ikke anser mikroplast som et problem for menneskers sundhed.
  • Derimod kan mikroplast ikke opfanges af rensningsanlægget, og det ender i vandmiljøet, ligesom man finder mikroplast i maven på havdyr. Derfor udfaser flere sæbe- og kosmetikproducenter produkter med mikroplast – med alternativer som salt eller muslingeskaller.
  • Produkter mærket med Blomsten eller Svanen i Danmark indeholder ikke mikroplast.
  • Hvis ingredienslisten på produkter indeholder Polyethylen (PE), Polyethylene terephthalate (PET) og Polypropylene (PP) er der mikroplast i.
    Kilde: Miljøstyrelsen og Ingeniøren

Herunder kan du se en video fra Bath University

Cellulose biodegradable microbeads could cut microplastics ocean pollution from University of Bath on Vimeo.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg syntes da lige der var kommet resultat på en undersøgelse af mikroplast i rensningsanlæg der viste at næsten al plasten blev renset fra. En rigtig god metode til at undgå mikroplast i sæber, ville være simpelthen at på over til fast sæbe. Jeg tog engang et stykke håndsæbe og opløste det i vand, resultatet blev mange liter kraftig sæbe. Det er en tanke værd med alle de liter vend vi slæber rundt på i de flydende sæber.

  • 1
  • 0

Jeg tog engang et stykke håndsæbe og opløste det i vand, resultatet blev mange liter kraftig sæbe. Det er en tanke værd med alle de liter vend vi slæber rundt på i de flydende sæber.

Lige præcis.

Der findes situationer, hvor flydende sæbe er at foretrække, kirurger og offentlige toiletter falder mig umiddelbart ind, men jeg er ingen af delene (især ikke det sidste :-) ) og har derfor endnu ikke købt 450 ml vand + 50 g sæbe for samme - eller højere - pris som to stykker sæbe på tilsammen 180 g.

  • 1
  • 0

Hvilke problemer vil blive forårsaget af millioner af ton bionedbrydelige mikroperler af cellulose?

Nå, det er ikke undersøgt? lyder herligt.

Vi kender den djævel, vi har, men den vi får skal nok undersøges i detaljer for at undgå en lignende, ubehagelig overraskelse som den, mikroplast har beredt os.

  • 1
  • 2

Selvfølgelig er det da et problem at lukke cellulose ud i vandmiljøet, det er jo bilogisk nedbrydeligt og tilfører derfor vandmiljøet energi/næring. Mikroplast har jo den fordel at det ikke er biologisk nedbrydelig, det meste synket til bunds og bliver en det af bundslammet uden at have haft indflydelse på miljøet.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten