Plast-kemikalie ødelægger mænds sexlyst

Kemikaliet bisphenol A, der blandt andet findes i sutter og i epoxy, skader mænds sexlyst, hvis de er udsat for det i store koncentrationer.

Det konkluderer dr. De-Kun Li sammen med sine kolleger fra Kaiser Permanentes forskningsafdeling i Californien.

De har undersøgt 634 mandlige arbejder på forskellige fabrikker i området omkring den kinesiske storby Shanghai. 230 af dem blev på fire fabrikker, hvoraf den ene producerer bisphenol A og de tre andre bruger det til at fremstille epoxy, udsat for kemikaliet i koncentrationer, der er 50 gange højere, end hvad den gennemsnitlige amerikaner er genstand for.

Firedobbelt risiko for nedsat sexlyst

Forskerne målte koncentrationen af kemikaliet i luften på fabrikkerne og i medarbejdernes urin. Desuden udfyldte de spørgeskemaer om deres sexliv, og De-Kun Li sammenlignede resultaterne med de 404 i kontrolgruppen, som arbejder på alle mulige andre virksomheder.

Medarbejderne på bisphenol A-fabrikkerne oplever mere end fire gange så tit problemer med at få rejsning. Problemer med at få udløsning er mere end syvdoblet i forhold til kontrolgruppen, og risikoen for nedsat sexlyst er næsten firedoblet. Desuden var de 230 på kemikalie-fabrikkerne generelt mindre tilfredse med deres sexliv.

Ifølge en pressemeddelelse fra Kaiser Permanente viste undersøgelsen også, at jo højere koncentration af bisphenol A medarbejderne var udsat for, jo værre gik det for dem hjemme på lagnerne.

Er der et sikkert niveau for bisphenol A

De-Kun Li slår på, at det er første gang, at en undersøgelse af sammenhængen mellem mænds sexliv og bisphenol A er udført på mennesker. Han er på vej med mere forskning om virkningen af stoffet, for han ved godt, at koncentrationerne er så høje, at sammenhængen ikke kan bruges til meget i USA.

»Undersøgelsen rejser spørgsmålet: Er der et sikkert niveau for, hvor meget bisphenol A vi kan udsættes for, og hvad er det niveau? Der er i høj grad brug for flere undersøgelse, som kan hjælpe med at udarbejde regler, der forhindrer skader af bisphenol A,« siger han.

I USA raser debatten om bisphenol A mindst lige så meget som i Danmark. Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det vil sige, at det virker som det kvindelige kønshormon østrogen og forstyrrer de mandlige kønshormoner, mellem dem testosteron.

Er der også risiko for kræft og fedme?

Et af problemerne med undersøgelsen af de kinesiske arbejdere er, at det stadig kun er 15 procent, der har problemer med erektionen, påpeger dr. Rebecca Sokol fra Keck School of Medicine ved University of Southern California over for CNN. Hun finder alligevel undersøgelsen ekstremt vigtig.

Ingen amerikanske forskere hævder, at det kan ødelægge sexlivet at drikke vand af en flaske med bisphenol A. Til gengæld er sexlivet måske ikke det eneste, som er i fare. Dyreforsøg har nemlig også kædet bisphenol A sammen med cancer og fedme.

»Dem kan vi ikke affærdige længere,« siger De-Kun Li til CNN.

Ud over epoxy findes bisphenol A i plasttypen polycarbonat. Den benyttes i vid udstrækning til coating, også af fødevareemballage.

En rapport fra Miljøstyrelsen, der undersøger kemikalierne i danske toåriges hverdag, konkluderede i sidste måned, at bisphenol A var et af de mest uskadelige hormonforstyrrende stoffer. Det byggede på en undersøgelse af sutter.

Til gengæld er de danske myndigheder ekstremt bekymrede over den cocktaileffekt, som de mange kemiske stoffer hverdagen udsætter børnene for.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Kaiser Permanente
Forskernes videnskabelige artikel
CNN's artikel
Miljøstyrelsens rapport om kemikalier i to-åriges hverdag

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten