Plast kan beskytte astronauter på vej til Mars

19. juni 2013 kl. 15:302
Plast kan beskytte astronauter på vej til Mars
Illustration: Nasa.
Nye resultater fra Nasas månesonde viser, at plast kan yde bedre beskyttelse mod galaktisk stråling end aluminium.
Artiklen er ældre end 30 dage

Data fra en af Nasas månesonder viser, at plast kan være med til at beskytte astronauter mod den skadelige stråling, de udsættes for under lange rumrejser.

Beviset kommer fra data fra et instrument på Nasas Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), der har kredset omkring Månen i 50 kilometers højde siden 2009.

Forskere har gennem længere tid haft en teori om, at det kunne være sådan, og nu beviser data, at et kilo plast og andre letvægtsmaterialer er mere effektive end et kilo aluminium mod den galaktiske kosmiske stråling bestående af hurtige ladede partikler.

Forsøg på Lunar Reconnaissance Orbiter viser, at plastic kan være med til at beskytte astronauter på vej mod Mars. (Grafik: Nasa) Illustration: Nasa.

Undersøgelserne er gennemført af forskere under ledelse af Cary Zeitlin fra Southwest Research Institute i Boulder, Colorado.

Den kosmiske galaktiske stråling er små superenergirige partikler, som slynges ud i rummet fra fjerne stjerneeksplosioner og andre dramatiske begivenheder. På Jorden er vi beskyttet af atmosfæren og Jordens magnetfelt mod de fleste af disse partikler. I rummet er astronauter til gengæld meget mere udsat for dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nasa har længe vidst, at stråling vil være et problem under bemandede rumrejser uden for Jordens atmosfære. Aluminium, som de fleste rumsonder og rumkapsler i dag er bygget af, leverer stort set ingen beskyttelse imod denne slags stråling.

Cary Zeitlin påpeger over for [Space.com](Space.com artikel: https://www.space.com/21561-space-exploration-radiation-protection-plastic.html), at alt med et højt indhold af brint vil fungere som effektiv beskyttelse, heriblandt også vand.

Beskyttelse er dog ikke hele løsningen. Nasa arbejder også på at skabe bedre raketmotorer med fusion. Dette vil kunne være med til at reducere rejsetiden og dermed også strålingen.

De nye resultater er blevet offentliggjort i det seneste online-nummer af tidsskriftet Space Weather.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. juni 2013 kl. 22:42

Betyder det alle typer plast, feks. alt det plast som jeg til daligt ser overalt hvor jeg bor i Afrika ? der kunne jeg snildt sætte en masse unge igang, så de kunne tjene sig en løn ved at videresælge det til NASA.

1
19. juni 2013 kl. 21:02

Hvis det er ladede partikler, må man da kunne beskytte sig mod dem med et elektromagnetisk felt? Et magnetfelt-beskyttelsesskjold...