Data fra en af Nasas månesonder viser, at plast kan være med til at beskytte astronauter mod den skadelige stråling, de udsættes for under lange rumrejser.
Beviset kommer fra data fra et instrument på Nasas Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), der har kredset omkring Månen i 50 kilometers højde siden 2009.
Forskere har gennem længere tid haft en teori om, at det kunne være sådan, og nu beviser data, at et kilo plast og andre letvægtsmaterialer er mere effektive end et kilo aluminium mod den galaktiske kosmiske stråling bestående af hurtige ladede partikler.
Undersøgelserne er gennemført af forskere under ledelse af Cary Zeitlin fra Southwest Research Institute i Boulder, Colorado.
Den kosmiske galaktiske stråling er små superenergirige partikler, som slynges ud i rummet fra fjerne stjerneeksplosioner og andre dramatiske begivenheder. På Jorden er vi beskyttet af atmosfæren og Jordens magnetfelt mod de fleste af disse partikler. I rummet er astronauter til gengæld meget mere udsat for dem.
Nasa har længe vidst, at stråling vil være et problem under bemandede rumrejser uden for Jordens atmosfære. Aluminium, som de fleste rumsonder og rumkapsler i dag er bygget af, leverer stort set ingen beskyttelse imod denne slags stråling.
Cary Zeitlin påpeger over for [Space.com](Space.com artikel: https://www.space.com/21561-space-exploration-radiation-protection-plastic.html), at alt med et højt indhold af brint vil fungere som effektiv beskyttelse, heriblandt også vand.
Beskyttelse er dog ikke hele løsningen. Nasa arbejder også på at skabe bedre raketmotorer med fusion. Dette vil kunne være med til at reducere rejsetiden og dermed også strålingen.
De nye resultater er blevet offentliggjort i det seneste online-nummer af tidsskriftet Space Weather.
