Plasmabomber skal forbedre rækkevidden for radiosignaler

US Air Force har sat forskning i gang, der vil øge ionosfærens evne til at reflektere radiobølger ved at bruge de såkaldte Cubesats til at udsende ioniseret gas i ionosfæren. Illustration: NASA/JPL-Caltech

Siden man begyndte at benytte sig af radiobølger til at kommunikere med, har det været en udfordring, at nogle radiosignaler kun går igennem om natten.

For at løse dette problem vil US Air Force (USAF) opfinde en ny metode, der skal sende plasma ud i ionosfæren, skriver New Scientist.

Grunden til, at det kan være svært at fange signalerne, er forandringer i ionosfæren. Jordens kurve stopper de fleste jord-baserede radiosignaler, som skal længere end 70 km. Når signalerne zigzagger mellem Jorden og ionosfæren, kan de komme væsentligt længere – specielt om natten. Det kan de, fordi tætheden af ionosfærens ladede partikler er væsentligt højere.

HAARP, the High Frequency Active Auroral Research Program, Alaska, sender stråling ud i ionosfæren, som stimulerer den til at producere plasma, der reflekterer radiosignaler. Illustration: U.S. Air Force/2nd Lt. J. Elaine Hunnicutt

Indtil nu har man forsøgt sig i Alaska med at stimulere ionosfæren med stråling fra en vifte af antenner, som står på jorden. De stimulerer ionosfæren til at producere mere radio-reflekterende plasma.

Masser af små satellitter med plasma

Nu vil USAF effektivisere denne proces gennem små 'Cubesats' – små, modulære satelitter på 10×10×11,35 cm, som kan samles til større enheder. De små Cubesats bliver sendt ud i ionosfæren, hvor de vil udløse ioniseret gas.

Og ikke nok med, at USAF vil forbedre radiosignalerne, de vil også udglatte de solstorme, som kan forstyrre GPS-signaler, og forhåbentlig kunne blokere for kommunikation fra fjendtlige satellitter.

Der er dog to store udfordringer ved dette: Den ene er at bygge en plasma-generator, som er lille nok til at kunne være i Cubesat’en, og den anden at man ikke kan kontrollere, hvordan plasmaen vil sprede sig, når den bliver sluppet ud.

Men USAF har kontrakter med tre forskellige hold, som vil forsøge at løse disse problemer. Det bedste bud vil blive testet i vakuumkamre og forsøgsrumskibe.

Forskere fra General Sciences in Souderton, Pennsylvania, og Drexel University, Philadelphia, undersøger muligheden for at bruge en kemisk reaktion til at opvarme et stykke metal til over dets kogepunkt. Så vil metallet interagere med atmosfærisk oxygen og således producere plasma.

I Maryland arbejder de på hurtigt at kunne opvarme et stykke metal ved at detonere en lille bombe samt konvertere energi fra eksplosionen til elektrisk energi. Derved kan der blive genereret forskelligt formede plasma-skyer.

Forsøgene er dog stadig i deres indledende faser.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er kendt at ionosfæren har stor betydning for vejret på jorden. Har man helt styr på vejret, når der sættes små plastmabomber til at eksplodere i atmosfæren?

  • 4
  • 0

Nu kan jeg ikke huske navnet på forsøget, men jeg mener også den amerikanske forsvar i starten af 60'er forsøgte at "drysse" små metal tråde ud i lavt kredsløb, for at de kunne reflekterer radiobølger, og dermed forbedre radio kommunikation.

Men der var vist forudsete bivirkninger ved det forsøg.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten