Plantebaseret ‘kødburger’ ikke godkendt i USA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Plantebaseret ‘kødburger’ ikke godkendt i USA

The Impossible Burger skulle ligne, smage og føles fuldstændigt som rigtigt kød - på trods af, det er plantebaseret. Illustration: Impossible Foods.

Der er mange fordele ved laboratorieproducerede bøffer, og der har været stor interesse for området fra både investorer og dyre restauranter.

Mange har med spænding fulgt Impossible Burger, der med deres plantebaserede hakkebøf skulle kunne skåne miljøet uden at gå på kompromis med den gastronomiske oplevelse. Bøffen skulle føles som, smage og ligne kød så godt, at den ligefrem har kødsaft.

Den amerikanske fødevarestyrelse, FDA, sætter dog en lille kæp i hjulet på burgerens fremtid, da styrelsen ikke kan godkende det soyaleghæmoglobin, Impossible Foods bruger i deres burger, selvom der ifølge firmaet er tale om et helt naturligt stof, som findes i naturen. Det skriver New York Times.

Læs også: Professor: Slagt langt de fleste landbrugsdyr og spis kunstigt kød

FDA påstår ikke, at burgeren dermed er farlig, men snarere, at institutionen har en række bekymringer, da soyaleghæmoglobinet ikke tidligere har været brugt som fødevare - og det derfor ikke vides, om man kan være allergisk, fremgår det af FDA's kommentarer til Impossible. Det er altså ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt det er farligt, men snarere om, at Impossible Foods ikke har bevist, at det er sikkert.

Godkendte selv deres egne fund

Impossible Foods må fortsat sælge deres ‘kød’, netop med udgangspunkt i, at FDA ikke har fundet det usikkert, og producenten vil nu igen søge om FDA's godkendelse, fortæller Rachel Konrad, talsmand for Impossible Foods.

Læs også: I 2050 bliver din bøf dyrket i et laboratorium

Det kan lade sig gøre, da det amerikanske system ikke kræver, at alle ingredienser godkendes af FDA, hvis blot selskaberne selv hyrer konsulenter til at teste deres fund.

Netop denne proces fik Impossible Foods til selv at godkende soyaleghæmoglobin - noget, der nu møder skepsis fra det offentlige.

Behøver ikke godkendelse

Impossible Foods behøvede faktisk ikke søge godkendelse hos FDA, men gjorde det alligevel for gennemsigtighedens skyld, forklarer Rachel Konrad.

»Vi respekterer FDA's rolle i at garantere sikkerhed omkring vores fødevarer, og vi tror, at forbrugerne ønsker og fortjener gennemsigtighed og adgang til den information, de har brug for, så de selv kan vurdere, hvorvidt maden, de spiser, er sikker og sund,« skriver hun i en mail til New York Times.

Læs også: Madanmeldere roser Bill Gates’ vegetar-burger til skyerne

Når FDA nu ikke vil godkende burgerens ingredienser, skyldes det, at den består af mere end 40 forskellige proteiner, som Impossible Foods ikke har kunnet påvise, at der ikke er allergener i.

Selskabet har siden deres første ansøgning gennemført omfattende forsøg med soyaleghæmoglobin på rotter i markant højere mængder, end der bruges i Impossible Foods' bøffer, hvilket de håber kan få FDA til at godkende deres ansøgning næste gang.

Mange store teknologigiganter har investeret i projektet, men selv med folk som Bill Gates bag sig, må Impossible Foods nu indse, at fødevarer er langt mere offentligt styrede, og tilladelser og fremskridt går meget langsommere, end hvad de er vant til i Silicon Valley.

Nu er USA jo kendt for deres store bøffer og gode kød (?). Man fristes til at spekulere i, om nogen mon kunne have interesse i at forhindre en fremtidig udbredelse af et konkurrerende ikke animalsk produkt.

  • 9
  • 3

Jooo, men indtil videre er det meget få udvalgte restauranter som fører produktet, som forresten stadig er i "beta". Så min tanke er at der ikke er nogen store producenter af kød som er ved at skide i bukserne endnu ihvertfald.... :)

  • 1
  • 1