Planlægningskaos sender Berlins nye lufthavn til tælling

26. januar 2013 kl. 14:009
Planlægningskaos sender Berlins nye lufthavn til tælling
Illustration: Björn Rolle, Flughafen Berlin Brandenburg.
Med den seneste udsættelse er Berlins nye lufthavn nu mindst fire år forsinket og dobbelt så dyr som planlagt. Hvordan kunne det ske?
Artiklen er ældre end 30 dage

For fjerde gang er åbningsdatoen for Berlins kommende Brandenburg-lufthavn nu udsat. Budgettet er fordoblet til 34 milliarder kroner, og tidligst i 2015 kan lufthavnen sende de første passagerer i luften.

Sådan lyder seneste status for den storlufthavn, som allerede i 2011 skulle have afløst Berlins to nedslidte lufthavne i Tegel og Schönefeld.

Og mens byggearbejdet i lange perioder har stået helt stille, er listen over fejl og mangler på prestigebyggeriet kun blevet længere og længere.

»Det er meget omfattende problemer, næsten af grufuldt omfang«, siger bygge- og teknikchef hos lufthavnsselskabet FBB (Flughafen Berlin Brandenburg), Horst Amann, der kom til Berlin fra Frankfurts lufthavn, da man sidste sommer fyrede hans forgænger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men også den politiske skandale ruller. Bestyrelsesformanden, Berlins borgmester Klaus Wovereit, er erstattet af Brandenburgs ministerpræsident Matthias Platzeck, som 16. januar fyrede lufthavnschef Rainer Schwarz, hentede flere professionelle ind i bestyrelsen og oprettede en krisestab.

»For letter lufthavnen ikke, så ryger jeg også,« sagde den ellers lavmælte nye formand for lufthavnen, der er 100 procent offentligt ejet af Berlin, Brandenburg og det tyske trafikministerium.

Rainer Schwarz var ellers den eneste person i ledelsen, der havde været med siden byggestarten i 2006. Indtil hans afløser er fundet, er den nye bygge- og teknikchef konstitueret på posten.

Det hele skal endevendes

Officielt har forklaringen på forsinkelserne været, at brandventilationsanlægget ikke duer. Men det er ikke engang den halve sandhed. For mens de rejsende venter på åbningen, skal hele byggeriet reelt endevendes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste skakter, gulve, vægge og lofter skal brydes op og kontrolleres, og store dele af udsugningen, el-arbejdet og vandrørene skal helt nyprojekteres. Desuden er der lækager omkring rørledningerne i de underjordiske benzintanke, ventilationen omkring de centrale computere er utilstrækkelig, og der er installeret alt for få sprinklere - en fejl, som det vil kræve langt kraftigere vandledninger at rette op på.

»Byggeriet har især lidt under den stærkt mangelfulde koordinering,« siger jura-ekspert Heiko Stiepelmann fra Hauptverband der Deutschen Bauindustrie til Ingeniøren. Han mener, at en stor del af årsagsforklaringen er massive planlægningsfejl før byggestart. Man sparede nemlig en stor del af byggeledelsen væk:

»Det var en stor fejl at tro, at man selv kunne lede byggeriet«, siger han og peger på, at det er nødvendigt med et langt tættere samarbejde for at forhindre fejl, typisk med de modeller, man bruger i de offentligt-private partnerskaber (OPP).

Lufthavnen udbød oprindeligt hele byggeriet som totalentreprise med entreprenørselskabet Hochtief som hovedentreprenør. Licitationen gav imidlertid en for høj slutpris, mente politikerne i bestyrelsen, så med begrundelsen procedurefejl genudskrev man licitationen, dog som del-entrepriser uden en ledende hovedentreprenør.

Kontrol og opfølgning blev efter tysk praksis også udliciteret. Bygherrerådgiverne blev organiseret i et planlægningskonsortium, der bestod af det erfarne arkitektfirma von Gerkan, Merg og Partners (GMP) der også har tegnet lufthavnen, samt arkitektfirmaet JSK fra Frankfurt. Ingeniørfirmaet IGK/IGR indgik også, men de gik i 2010 konkurs, efter kun at have leveret 20 procent af deres arbejde. Det var hovedårsagen til første udsættelse af åbningen.

Senere fik bygherrerådgiverne efter den anden udsættelse i sommeren 2012 hovedansvaret for forsinkelserne og blev fyret lodret, hvilket ifølge flere eksperter satte projektet to år tilbage. Bygherrerne anlagde endda en erstatningssag på 600 millioner kroner mod de tidligere bygherrerådgivere - en sag, der kan komme til at tage flere år, for rådgiverkonsortiets advokater har i en knap 100 sider lang rapport spillet bolden tilbage.

'Selvpåført planlægningskaos'

Lufthavnsselskabet FBB er ifølge rapporten den hovedskyldige for det 'selvpåførte planlægningskaos', og ledelsen betegnes som 'ikke uddannet' og 'uden erfaring inden for lufthavnsbyggeri', citerer nyhedsmagasinet Der Spiegel.

Bygherren ønskede nemlig under byggeprocessen i alt 286 ændringer. F.eks. skulle en business-lounge etableres midt i et venteområde, og check-in-området blev kraftigt reduceret til fordel for en såkaldt 'walk-through-shop' efter sikkerhedstjekket som i Københavns Lufthavn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For lufhavnens stadigt ringere økonomi skulle peppes op med nye indtægtsmuligheder i takt med, at byggeriet steg så meget i pris, at pengekassen flere gange har været helt tom.

Strategi-skiftet betød imidlertid, at hele afgangshallen skulle genplanlægges, og at antallet af check- in-skranker blev kraftigt reduceret - med den konsekvens, at lufthavnen vil kunne betjene 'væsentligt færre passagerer' end de planlagte 27 millioner om året, som der står i rapporten fra de tidligere bygherrerådgiveres advokater.

Tilmed er de 27 millioner passagerer et niveau, man ved byggeriets start først havde forventet at nå i 2020, men den tyske hovedstadsregion har udviklet sig til at være den stærkest voksende i hele Tyskland. Siden 2002 har Berlin haft en passagertilvækst på 97 procent, så allerede i dag rejser over 25 millioner passagerer over de eksisterende lufthavne i byen.

Når Brandenburg åbner, vil kapaciteten altså være fuldt udnyttet nærmest fra dag ét, hvilket selvsagt medfører store risici for forsinkelser. Et parkeringshus kan omdannes til check-in-område og selve hovedterminalen også kan forlænges en smule. Dette giver en merkapacitet på i alt 5 millioner passagerer. Men herefter ved ingen, hvordan lufthavnen kan udvides.

Mens alle parter venter på en ny lufthavnschef og en indvielsesdato, vælter det ind med tunge erstatningskrav mod lufthavnsselskabet.

Skuffede forretningsdrivende, der allerede i 2012 havde stillet varer op på hylderne og ansat personale i deres lufthavnsbutikker, vil have kompensation. Og lufthavnens kommende storkunde, Air Berlin, ønsker et stort millionbeløb i erstatning for endnu ikke at kunne tage den nye lufthavn i brug.

Men også disse krav skal afgøres i retten, efter at lufthavnen har afvist at betale erstatninger.

Hvad er gået galt i Berlins Lufthavn?

Projektet ledes af en politisk valgt bestyrelse, der siden problemerne opstod har fredet sig selv - og samtidig fyret alle egne ledelsespersoner samt konsortiet af bygherrerådgiverne. Det har sat projektet mindst to år tilbage.
Der er ikke udarbejdet komplette tegninger, som alle underleverandører har forholdt sig til. Rørføring og installationer er underdimensionerede og markante dele af kabelarbejdet er udført flere gange: Det ene firma har fjernet kabler, som et andet firma havde lagt kort forinden. De fleste skakter, gulve, vægge og lofter skal nu brydes op og kontrolleres, og store dele af udsugningen, el-arbejdet og vandrørene skal helt nyprojekteres.
Arbejdet har i lange perioder ligget stille, fordi underleverandører har nægtet at udføre arbejde uden forskudsbetalinger, da lufthavnsselskabets likviditet flere gange har været faretruende lav.
Bygherren ønskede under byggeprocessen i alt 286 ændringer: Bl.a. blev check-in-området kraftigt reduceret til fordel for markant større shopping-områder, hvilket har påvirket kapaciteten i lufthavnen. Der skulle etableres en business-lounge i venteområder, der er blevet reduceret. Nye sikkerhedsbestemmelser har krævet mere areal og blev først sent implementeret i den samlede plan.
Officielt er hovedproblemet, at det unikke styringssystem til brandventilationsanlægget ikke er kommet i funktion. Trods velrenommerede underleverandører mangler TÜV- godkendelsen.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
28. januar 2013 kl. 17:12

citat: -------"Her tror jeg man først og fremmest skal finde årsagne til dette kaotiske forløb."--------

Det skal man ikke lede efter.

Når den såkaldte bygherre består af dilletanter, som ikke bruger deres egne penge, så er det allerede en dårlig udgangsposition. Det rene kaos er garanteret, når de ansvarlige politikere fra starten af snyder med de planlagte omkostninger og vender op og ned på projekteringsforløbets naturlige gang, for at tilsløre fup..

Ved Berlins lufthavn, Hamborgs Elbphilharmonie og Stuttgarts banegård startede man ved at bedrage med de virkelige planlagte omkostninger. Snyd og svindel går som en rød tråd gennem hele byggeriet.

Ud fra egen erfaring, som begrænser sig til tidligere Vestberlin, var det et af Tysklands mest korrupte, overadministrerede områder.

8
28. januar 2013 kl. 13:54

Det kan ikke siges tydeligt nok. En lufthavn er, på lige fod med hospital og en del produktionsbyggeri, en maskine som til sidst af æstetiske og klimamæssige årsager, påføres en "hud". Som man ved maskinen ikke pludselig skifter gearkasse eller andre vitale komponenter, så kan man heller ikke uden videre ændre på programmet i et maskinelt byggeri. Man skal vide på forhånd hvilke krav, ved lufthavne antallet af passagerer, der er til byggeriet og de er i de fleste tilfælde udslagsgivende for lay outet. Virker dette ikke enkelt og overskueligt, er der ikke megen håb for at det efterfølgende projekt kommer til at gøre det. Der har bredt sig et forunderligt fænomen, at lufthavne er blevet stadig en større selvfejring, med katedrallignende arkitektur, mens brugernes standard falder alt som priserne sænkes da low cost sætter dagsordenen. Det får politikere til at hyre store arkitektnavne, som ikke nødvendigvis forstår kompleksiteten i opgaven, som med ofte bevidst urealistiske budgetter som grundlag skal forvandle et stykke funktionel infrastruktur til et indkøbscenter. Oven i dette kommer at man ofte i Tyskland ønsker så mange forslag på designet så bygherren får det man oprindeligt forestillede sig, ikke nødvendigvis det forslag der vandt konkurrencen. Her kan man blot erindre om Reichstag ombygningen. På den måde vender man typisk op og ned på processen, og er der en bygning til parlamentarisk brug er der ikke den samme output forventning, som et hospital eller en lufthavn. Her tror jeg man først og fremmest skal finde årsagne til dette kaotiske forløb.

7
27. januar 2013 kl. 19:30

Citat: ---------"At brandventilationsanlægget ikke virker efter hensigten må vel være en projekteringsfejl som ikke bør få indflydelse på bygherres økonomi......."--------.

Myndighederne har ikke modtaget en ansøgning om byggetilladelse for brandventilationsanlægget.( 4 Genehmigungsplanung). Det er altså en gåde, at byggepladsen befinder sig i fase 8.(Ausführung).

6
27. januar 2013 kl. 17:41

At brandventilationsanlægget ikke virker efter hensigten må vel være en projekteringsfejl som ikke bør få indflydelse på bygherres økonomi...........

5
27. januar 2013 kl. 05:01

Din erfaring om ønsket om dyre skæve plantekasser kan næppe sammenlignes med den totale fuck up som BBI har udviklet sig til. Ikke engang IC4 kan rigtigt følge med, vi skal nok op i Olkiluoto 3 for at have et sammenligningsgrundlag.

DR Byen overskred budgettet voldsomt, 35 %, men her holdt man fast i de oprindelige planer, hvilket i sig selv gav anledning til kritik og besparelseskrav på driften. Hvis den havde fulgt BBI modellen, så havde man, da der opstod de første fordyrende funderingsproblemer, sparet taget væk for at holde budgettet, al inventar var blevet vandskadet på den første arbejdsdag, hvorefter DR måtte producere i fem år på Frederiksberg uden teknisk mulighed for at sende TV og radiosignaler ud af huset. Og imens havde overskridelser inkl. skadeudbedring eksploderet med over 200%.

4
27. januar 2013 kl. 03:04

Minder det ikke om DR-byen?

Jo, det gør det, faktisk.

Jeg har aldrig besøgt DR byen, men var dengang bygningssnedker og med til, at bygge nogle kæmpe 'skæve blomsterkasser' hos en tømrer/snedker-virksomhed i Sønderborg. Aner ikke hvorfor vi fik den kontrakt.

Der var knapt nok plads på gulvet.... og blomsterkasserne skulle absolut være skæve på alle leder og kanter = outrere!

Det var på et tidspunkt, hvor økonomien allerede velkendt VAR gået langt over gevind. Alligevel fortsatte de med at køre det ud over kanten med vildt dyre projekter.

Jeg har ikke noget imod, at ting 'skal' være unikke og/elle have æstetisk impact, men på det tidspunkt, var der allerede gået et år, med højlydt modstand.

SÅ har jeg virkelig et problem, med de breve der dukkede op, Hvor DR opfordrede mig til 'bare at få det overstået', fordi jeg var 'en af de få procent', der sandsynligvis snød dem.

Mit problem er, at jeg gerne vil have, at DR fortsætter, men bare ikke med de mafiametoder, de benytter sig af.

Politikere... så beslut jer dog, for fanden... JA, DR er /skal være statsbetalt... så gør det dog over skatten... og ikke som et latterligt skjult gebyr... hvad F er det for noget???

Pejlevogne? WTF?

AG

3
27. januar 2013 kl. 02:11

Al planlægning indenfor offentlig byggeri skal følge honorarordningen for arkitekter og ingeniører. Honorar beregnes ud fra de konkrete byggeomkostninger. Hele regelværket bygger på 9 planlægningstrin med forskellig honorarsats, som også er udtryk for planlægningstiden der er nødvendig.. For bygninger gælder følgende:

  1. Grundlagenermittlung 3 %
  2. Vorplanung 7 %
  3. Entwurfsplanung 11 %
  4. Genehmigungsplanung 6 %
  5. Ausführungsplanung 25 %
  6. Vorbereitung der Vergabe 10 %
  7. Mitwirkung bei der Vergabe 4 %
  8. Bauüberwachung 31 %
  9. Objektbetreuung u.Dokumentation 3 %

Hvis man altså ud fra angivelige økonomiske overvejelser tror at man kan spare planlægningsomkostningerne trin 2 til 6 og indgå kontrakter med hovedentreprenører, så er fuck up garanteret. Mere ligger der ikke i skandalen.

2
27. januar 2013 kl. 00:38

Minder det ikke om DR-byen?

1
26. januar 2013 kl. 15:30

Det er intet under, at man er prikne overfor brandsikringen. Ved branden i 1996 i lufthavnen i Düsseldorf, omkom 18 mennesker, fordi det automatiske slukningsnanlæg ikke virkede. Det varede 5 år, før terminal B kunne genåbnes. Risikoen for en gentagelse vil ingen tage på sig i dag.

Men man træder også sig selv over fødderne. For mere end 2 år siden blev der plantet 500 lindetræer på udendørearealet: Det viste sig at være en slags, der vokser slankere, end arkitekten havde ønsket. I sidste uge blev de alle fældet, og til foråret bliver der plantet nye.....Det forsinker nok ikke indvielsen, men det gør heller ikke lufthavnen billigere.