Planlægning og klare aftaler på hjemmefronten sikrer MBA’en

12. april 2013 kl. 08:00
Tiden er det vigtigste værktøj som MBA-studerende. Man skal lære at prioritere, planlægge og luge ud i sine aktiviteter - og huske at tage sine omgivelser i ed, lyder rådene.
Artiklen er ældre end 30 dage

Er man først optaget på et MBA-studium, handler det først og fremmest om tid. Kan man sætte de timer af, som studiet er normeret til, så er diplomet praktisk talt i hus.

Det garanterer Adam Altenburg, programleder hos Henley Business School. Ifølge en undersøgelse, som skolen har foretaget blandt sine studerende, er tid den altoverskyggende udfordring ved uddannelsen.

Hovedparten sætter 10-15 timer af til studiet hver uge, og det stemmer fint med studiets officielle normering på 600 timer om året, der inkluderer alt fra undervisning over rejsedage og gruppearbejde til læsning og opgaveløsning.

Følg Jobfinder på Facebook og få nyhederne serveret

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor de studerende finder de 600 timer om året i tre år, er deres egen sag, men det handler grundlæggende om, hvornår de arbejder bedst, understreger Adam Altenburg:

»Nogle er gode til at arbejde jævnt over hele perioden, mens andre arbejder intensivt lige op til studiets forskellige deadlines,« siger Adam Altenburg.

Alle undervisningsdage, rejser og opgaveleveringer er fastlagt, når studieåret begynder. På den måde kan de studerende plotte alle aftaler, der har relation til studiet, ind i deres kalender, inden den bliver plastret til med for eksempel arbejdsrelaterede opgaver. De bliver også delt op i studiegrupper fra begyndelsen, så grupperne i god tid kan tilrettelægge deres møder.

Tag familien i ed

Den måde at tilrettelægge studiet på bifalder Trine Kolding, foredragsholder og forfatter, blandt andet til bøgerne ‘Få styr på tiden’ og ‘Den effektive leder – succes med 40 timers arbejdsuge’:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kan jeg kun støtte fuldt op om. Mit råd er netop, at de studerende sørger for straks at sætte tid af i kalenderen til alle de opgaver, der skal løses i årets løb. Det giver ro og overblik, fordi det er en form for opsparing. På samme måde, som hvis man har lidt penge på kontoen og ved, at man har råd til at købe en ny opvaskemaskine,« eksemplificerer hun.

Inden man kaster sig ud i et tidskrævende studium, der tilmed strækker sig over tre år, er det vigtigste dog at tage sin familie i ed, fordi man uundgåeligt vil trække store veksler på den.

Trine Kolding råder til, at man tager en seriøs snak om, hvordan man fordeler opgaverne, når den ene af parterne ikke kan yde det samme på hjemmefronten som normalt.

»Det er vigtigt med en forventningsafstemning. Den studerende har brug for opbakning – ikke diskussioner og skænderier om arbejdsfordelingen,« understreger hun.

Ifølge undersøgelsen er det først og fremmest sociale arrangementer, fritidsaktiviteter og samværet med partneren, der må holde for, når der skal findes timer til studiet. Men hver tredje studerende skruer også ned for nattesøvnen.

Det advarer Trine Kolding kraftigt imod, fordi de senere års stressforskning har vist, at en god, lang nattesøvn er afgørende for, om man kan klare en stor arbejdsbyrde:

»Den restitution, der ligger i at sove, ville jeg prioritere højt – også fordi hjernen fungerer bedre, hvis man sover godt,« forklarer Trine Kolding.

Følg Jobfinder på Twitter og få karriereråd

Artiklen fortsætter efter annoncen

Umiddelbart skulle man tro, at en times ekstra søvn hver nat ville stjæle syv studietimer om ugen, men sådan hænger det ikke sammen, forklarer Trine Kolding:

»Hvis man får den nødvendige nattesøvn, bliver man mere effektiv, og derfor koster det ikke en effektiv studietime ekstra.«

Ingeniører er gode til at styre tiden

Når deltagerne er villige til at hive timer ud af deres privatliv, skyldes det, at mange af dem opfatter MBA-studiet som en måde, hvorpå de kan kickstarte et nyt karriereforløb eller komme højere op i organisationen. I den forstand er MBA’en lige så vigtig som deres oprindelige uddannelse, vurderer Adam Altenburg.

Samtidig oplever mange, at den tid, de bruger på studiet, er givet godt ud, fordi studiet er bygget sådan op, at de skal anvende de nye teorier og modeller i forbindelse med konkrete opgaver på deres arbejdsplads:

»Det virker meget motiverende,« mener han.

Det er sjældent, at studerende springer fra, fordi tiden alligevel ikke slog til. Adam Altenburg vurderer, at det i snit sker for en enkelt eller to studerende pr. hold.

Strammer det til på jobbet eller privat for en studerende, tager Adam Altenburg en snak med vedkommende. Løsningen er måske, at deadline for en opgave eller en eksamen bliver rykket. I enkelte tilfælde bliver studiet sat på pause for en tid:

»Vi forsøger at imødekomme folk, for fungerer det ikke i familien eller på arbejdet, fungerer studiet heller ikke. Det er ikke maskiner, vi har med at gøre, og det er heller ikke en uddannelse til jægersoldat,« fastslår han.

Studerende, som allerede har en akademisk uddannelse, ryger dog sjældent ind i tidsproblemer:

»De er som regel bedre rustet til at skrive opgaver på MBA-niveau. Generelt oplever vi ikke de store problemer blandt vores ingeniører, da de typisk er meget strukturerede og gode til at planlægge deres tid. Også selv om det er et issue for dem at finde de 10-12 timer om ugen, de skal bruge.«

Læs også: Reserver 10-15 timer om ugen til din MBA

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger