Plancks første totalbillede af universets ældste lys

6. juli 2010 kl. 12:183
ESAs Planck-teleskop har optaget de første billeder af himlens komiske mikrobølgebaggrund. Dataene til billedet er blevet indsamlet over de seneste seks måneder. Planck-teleskopet blev sendt op i maj 2009.
Artiklen er ældre end 30 dage

På billedet ses hovedplanet i vores galakse, Mælkevejen, strække sig på tværs. Herudfra strømmer buer af varmt gas højt over og under galakseplanet. I toppen og bunden af billedet stråler den kosmiske mikrobølgebaggrund igennem. Dette er det ældste lys i universet, og det plettede mønster er de spøgelsesagtige rester af Big Bang, der var med til at skabe universet for 13,7 milliarder år siden.

»Det er dette øjeblik som Planck-teleskopet blev udviklet til. Vi leverer ikke svar, men vi åbner en dør til et Eldorado, hvor forskerne kan finde guldklumper, der vil lede til en dybere forståelse af, hvordan vores univers blev skabt, og hvordan det fungerer,« siger ESA's direktør for rumforskningsprogrammet, David Southwood, i en pressemeddelelse

»Billedet har en fantastisk kvalitet og er en hyldest til de ingeniører, der har bygget og driver det,« siger han.

De forskellige farver i den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling svarer til små forskelle i temperaturerne og tæthed af materialet som markerer de steder, hvorfra nutidens strukturer, for eksempel stjerner og galakser, er blevet dannet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plancks detektorer fungerer ved minus 273,05 grader celsius - eller blot en tiendedel af en grad over det absolutte nulpunkt.

Samlingstegning til universet

Et af de spændende resultater, der forventes fra Planck-teleskopet, er, om det vil vise tegn på en periode tidligt i den kosmiske udvikling, hvor Universet udvidede sig hurtig i de første øjeblikket efter dets skabelse.

I løbet af de efterfølgende flere hundrede millioner af år blev de mange områder med en højere massetæthed kondenseret til stjerner og galakser. Den kosmiske mikrobølgebaggrund er derfor en slags samlingstegning til universet, hvorfra man kan afkode, hvordan disse klumper af gas og støv er blevet formet til nutidens strukturer.

Størstedelen af strålingen i den kosmiske mikrobølgebaggrund bliver druknet af strålingen fra Mælkevejen, men forskerne kan kompensere, så man får et fuldstændigt kort over den kosmiske mikrobølgebaggrund. Dette bliver derfor til det hidtil meste detaljerede kort over denne stråling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Plancks mission slutter i 2012 vil Planck have gennemført fire fuldstændige kortlægninger af himlen, oplyser ESA's projektleder på Planck, Jan Tauber.

Dokumentation

ESA om Planck

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
12. juli 2010 kl. 17:45

man lysets alder?

universet udvider sig og "trækker" dermed i lyset, så bølgelængden bliver længere, lyset bliver rødforskudt..

alderen kan altså måles ved at man undersøger hvad lyset stammer fra, og hvilket farve det burde have, det sammenholder man så med den reele farve og så kan man finde alderen

2
7. juli 2010 kl. 09:50

man lysets alder?

1
6. juli 2010 kl. 18:20

'komiske mikrobølgebaggrund' :)