På billedet ses hovedplanet i vores galakse, Mælkevejen, strække sig på tværs. Herudfra strømmer buer af varmt gas højt over og under galakseplanet. I toppen og bunden af billedet stråler den kosmiske mikrobølgebaggrund igennem. Dette er det ældste lys i universet, og det plettede mønster er de spøgelsesagtige rester af Big Bang, der var med til at skabe universet for 13,7 milliarder år siden.
»Det er dette øjeblik som Planck-teleskopet blev udviklet til. Vi leverer ikke svar, men vi åbner en dør til et Eldorado, hvor forskerne kan finde guldklumper, der vil lede til en dybere forståelse af, hvordan vores univers blev skabt, og hvordan det fungerer,« siger ESA's direktør for rumforskningsprogrammet, David Southwood, i en pressemeddelelse
»Billedet har en fantastisk kvalitet og er en hyldest til de ingeniører, der har bygget og driver det,« siger han.
De forskellige farver i den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling svarer til små forskelle i temperaturerne og tæthed af materialet som markerer de steder, hvorfra nutidens strukturer, for eksempel stjerner og galakser, er blevet dannet.
Plancks detektorer fungerer ved minus 273,05 grader celsius - eller blot en tiendedel af en grad over det absolutte nulpunkt.
Samlingstegning til universet
Et af de spændende resultater, der forventes fra Planck-teleskopet, er, om det vil vise tegn på en periode tidligt i den kosmiske udvikling, hvor Universet udvidede sig hurtig i de første øjeblikket efter dets skabelse.
I løbet af de efterfølgende flere hundrede millioner af år blev de mange områder med en højere massetæthed kondenseret til stjerner og galakser. Den kosmiske mikrobølgebaggrund er derfor en slags samlingstegning til universet, hvorfra man kan afkode, hvordan disse klumper af gas og støv er blevet formet til nutidens strukturer.
Størstedelen af strålingen i den kosmiske mikrobølgebaggrund bliver druknet af strålingen fra Mælkevejen, men forskerne kan kompensere, så man får et fuldstændigt kort over den kosmiske mikrobølgebaggrund. Dette bliver derfor til det hidtil meste detaljerede kort over denne stråling.
Når Plancks mission slutter i 2012 vil Planck have gennemført fire fuldstændige kortlægninger af himlen, oplyser ESA's projektleder på Planck, Jan Tauber.
Dokumentation
