Planck-teleskopet afslører tråde af koldt støv i Mælkevejen

23. marts 2010 kl. 08:191
Planck-teleskopet afslører tråde af koldt støv i Mælkevejen
Illustration: ESA.
Rumteleskopets foreløbige kortlægning af baggrundsstrålingen viser gådefulde strukturer af støv, der indeholder materialer til fremtidige generationer af stjerner.
Artiklen er ældre end 30 dage

ESA's Planck-observatorium har afsløret detaljerne i et kæmpe netværk med tråde af koldt støv, som strækker sig rundt i Mælkevejen. Dette netværk kan være med til at forklare de kræfter, som former vores Mælkevej og udløser stjernedannelser.

Planck-rumteleskopet blev opsendt i maj 2009 og er begyndt sin kortlægning af himlen fra sin position omkring det andet Lagrange-punkt L2 - et forholdsvis stabilt punkt 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor Jorden og Solens tiltrækning ophæver hinanden.

Når Planck roterer, dækker dens instrumenter himlen og tegner et præcist kort variationerne i den kosmiske baggrundsstråling fra Big Bang med en nøjagtighed på 1 mikrokelvin. Samtidig afsløres detaljerne i Mælkevejen.

Planck har kortlagt grove og fine strukturer i det kolde støv, som findes i Universet. (Foto: ESA) Illustration: ESA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planck-teleskopet har til formål at kortlægge himlen og sammensætte et billede, der kan give forskerne et endnu tydeligere indtryk af, hvordan universet så ud blot 380.000 år efter Big Bang. Kortlægningen forventes at tage cirka 15 måneder, og i den periode vil Planck kunne nå at scanne himlen halvanden gang.

Nær det absolutte nulpunkt

De nye billeder viser, hvordan strukturen i støvet binder Mælkevejen sammen. Mælkevejen findes nederste i billedet og er den horisontale struktur. Farverne repræsenterer forskellige temperaturer.

De hvidelige/pink farver er støv, som blot er nogle få tiendedel over det absolutte nulpunkt, og mørkere farver er -261 grader celsius, blot 12 grader over det absolutte nulpunkt. Varmt støv er koncentreret i galakseplanet, men det ovenover og nedenunder er køligere.

De tættere områder i billedet er molekyleskyer, som indeholder materialer, hvoraf der kan dannes fremtidige generationer af stjerner. De lyse pletter inden i klumper af materiale kan være steder, hvor stjernedannelsen er ved at begynde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvordan disse strukturer dannes, og hvorfor de har disse former, ved vi endnu ikke. Det er et stort mysterium,« siger ESA's projektleder for Planck, Jan Tauber i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at et af de spørgsmål, man håber at kunne få afklaret med Planck-observatoriet, er, hvorfor der er lighed mellem strukturerne i både stor og lille skala.

Mange kræfter påvirker støvet

Der er mange forskellige kræfter, som på forskellige niveauer påvirker støvet. På den store skala roterer Mælkevejen og danner et spiralmønster af stjerner, støv og gas. Tiltrækningen får klumper af materiale til at kollapse i nye stjernedannende områder.

Stråling og jetstrømme fra unge stjerner virker modsat og skubber støv og gas udad, hvorved der dannes 'hulrum' i de stjernedannende områder. Herudover spiller også magnetfelter en rolle i formgivningen af strukturerne.

Dokumentation

ESAs pressemeddelelse

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. marts 2010 kl. 19:20

Tag et kig på det elektriske univers, af andre også kaldet plasma-universet:https://www.thunderbolts.info/

99 % eller mere af universet består af plasma, og det opfører sig ikke som gas eller uladede støvpartikler. Denne teori harmonerer ikke med Big Bang teorien, og da teorien om det elektriske univers leverer forudsigelse efter forudsigelse, som viser sig at være korrekt .. (så kan man selv regne resten ud)