Pizzeria-tæthed mistænkt for at give fede københavnere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Pizzeria-tæthed mistænkt for at give fede københavnere

Jo højere en koncentration af fastfood-steder i et givent område, jo flere overvægtige mennesker i samme område.

Det er tesen som overlæge og forskningsleder Charlotte Glümer ved forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden er ved at undersøge, om der er hold i.

Det foregår med hjælp fra et GIS-værktøj (Geografisk Informations System), der kan bruges til at sammenkøre geografiske data - i dette tilfælde beliggenheden af fastfoodrestauranter - med sundhedsdata.

»Undersøgelser fra USA og Australien har vist, at der kan være en sammenhæng mellem folks bopæl i forhold til fastfood-restauranter og så deres sundhed,« siger Charlotte Glümer.

Den danske undersøgelse, der omfatter Region Hovedstaden, sker ved at indlæse data fra 89.000 personer om blandt andet køn, alder, indkomst, og vægt i ArcGIS og derefter sammenholde dataene med koncentrationen af fastfood-restauranter i et område.

»Vi ser på, hvor mange fastfood-restauranter, der ligger inden for 500 meter af folks bopæl. Og så undersøger vi om der er en sammenhæng mellem antallet af fastfood restauranter og kostvaner og fedme, vi tager dog højde for andre faktorer, der spiller ind når det gælder kostvaner« siger Charlotte Glümer.

GIS til byplanlægning

Selvom det altså har vist sig, at der kan være en sammenhæng mellem eksempelvis beliggenheden McDonalds- eller Kentucky Fried Chicken-restauranter i udlandet, så er det ikke sikkert, der nødvendigvis også kan påvises den samme sammenhæng i Danmark, fortæller Charlotte Glümer.

»Der er nogle forskelle. I København er der for eksempel mange pizzeriaer og ikke så mange af de store amerikanske fastfoodkæder,« siger hun.

Hvis det viser sig, at der er en sammenhæng i Danmark og altså nærmere bestemt i Region Hovedstaden mellem fedme og fastfood-tilgængelighed, så kan politikerne bruge undersøgelsen som redskab i forbindelse med for eksempel byplanlægning, påpeger Charlotte Glümer.

»En af de ting, man kunne gøre, var at lovgive for, hvor langt der minimum skal være mellem fastfood-restauranterne, eller hvor mange restauranter, der må være i et givent område. I USA har man ligefrem forbudt nye fastfood restauranter i bestemte områder for at forbedre sundheden,« siger hun.

Andre sammenhænge

Udover fastfood-restauranter, så kan GIS-værktøjer også bruges til at påvise andre sammenhænge mellem geografisk-relaterede data og folkesundheden, fortæller Charlotte Glümer.

»Eksempelvis kan det bruges til at vise, om folk i et område med få cykelstier har et dårligere helbred end folk, der har let adgang til gode muligheder for at anvende cyklen,« siger hun.

Charlotte Glümer fortæller mere om undersøgelsen på sundheds-GIS konferencen, der løber af stablen for første gang 13. og 14. september i DGI-byen i København, hvor formålet er at skabe et formelt samarbejde mellem sundhedsforskere og GIS-eksperter. Bag konferencen står interesseorganisationen Geoforum og Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kan man monstro ikke også finde ud af at indtægterne stiger når der er stor tæthed af gourmetrestauranger? :-)
Der burde være mere relevante ting at bruge ressourcerne på.

  • 0
  • 0

Det må være forbigået nogle journalisters opmærksomhed at Pizza og Burgerkæder ikke anbringes så tilfældigt som de enkelstående "etniske" pizzarier.
Der er et begreber der hedde markedsundersøgelse og vurderinger og tro mig de bliver brugt........det er smart som i Birkerød at placere en McDonald på kongevejen lige ud for Birkerød gymnasium og Silvan.....masser af kunder der er trætte af de økologiske rædsler fra skolekantinen.
Masse af kunder fra Silvan der har været så dumme at tage deres børn med der til. Farmand har fået sine søm og maling, men ungerne vil have en burger!

Og jer enig med Svend Ferdinansen i at der burde være mere relevante ting at bruge ressourcerne på

  • 0
  • 0

Kan man monstro ikke også finde ud af at indtægterne stiger når der er stor tæthed af gourmetrestauranger? :-)
Der burde være mere relevante ting at bruge ressourcerne på.

Og undersøgelser i lande uden mad viser at der er færre overvægtige. Og man får våde fødder hvis man går ud i vand. Hvor meget mere science-trivia kan vi holde ud.

  • 0
  • 0

Ja, og her i Nykøbing F. ligger McD lige ved det travleste kryds i byen hvor rigtigt meget traffik kommer forbi om det så kommer fra syd, vest, nord eller øst .

  • 0
  • 0

»En af de ting, man kunne gøre, var at lovgive for, hvor langt der minimum skal være mellem fastfood-restauranterne, eller hvor mange restauranter, der må være i et givent område. I USA har man ligefrem forbudt nye fastfood restauranter i bestemte områder for at forbedre sundheden,« siger hun.

Hvem mon er disse fast-food-kædeforretningers nærmeste konkurrent?

  • 0
  • 0

"»En af de ting, man kunne gøre, var at lovgive for, hvor langt der minimum skal være mellem fastfood-restauranterne, eller hvor mange restauranter, der må være i et givent område. I USA har man ligefrem forbudt nye fastfood restauranter i bestemte områder for at forbedre sundheden,« siger hun. "

Så kører man efter det.... Eller sender bud... Dummernikke lov..
Endnu mere dumt af systemer er at lov give hvad vi putter vi munden.

I øvrigt feder en pizza eller en burger ikke en meter. Det er mængden af det der gør "underværket"

  • 0
  • 0

Mon ikke de forretningsdrivende placerer deres forretninger hvor kunde underlaget er.
Det er næppe forretningerne der skaber kunderne og fedmen.

  • 0
  • 0

Kan man monstro ikke også finde ud af at indtægterne stiger når der er stor tæthed af gourmetrestauranger? :-)
Der burde være mere relevante ting at bruge ressourcerne på.

Kan antallet af overvægtige reduceres, spares der allerede dér en masse penge i sundhedssektoren.

  • 0
  • 0

Jeg har boet i en opgang med et pizzeria i stueetagen og med en kinagrill lige overfor. Dér spiste jeg tit, og blev ikke fed. Jeg boede dog også tæt ved damhussøen, og havde 7,1 km fra min lejlighed, rundt om søen, og hjem igen. Så pizzaria'er i nærheden af søer er ikke fedende.

Tilføj lige det til jeres ##%¤"&¤" statistik!

  • 0
  • 0

Jeg læste om en statistik fra tredverne som viste at jødiske soldater ved fronten under verdenskrig nr 1 havde en lidt større overlevelsesprocent end ariske soldater, så jøder er åbenbart feje eller upatriotiske, og så må man jo hellere gasse dem ved lejlighed.

  • 0
  • 0

jeg mener andetsteds at have læst at BMI generelt er højere på landet end i storbyerne.
Hvis dette er korrekt og hvis tætheden af pizzeriaer er stærst i storbyerne, skal der vist ikke meget analyse til at skyde den tese i sænk.

Jeg vil samstemme de andre indlægsskrivere og opfordre til at statens resurser bruges til noget mere fornuftigt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten