Pixel-krigen fortsætter: Ny kamerasensor rammer 100 megapixels

13. august 2019 kl. 14:4113
Pixel-krigen fortsætter: Ny kamerasensor rammer 100 megapixels
Illustration: Samsung.
Samsung er verdens første sensorproducent til at fremstille en kamerasensor til smartphones, der kan tage billeder med over 100 millioner pixels.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kampen om at klemme de bedste kamerafunktioner ind i smartphones har taget et nyt - lidt overraskende - skridt, da den sydkoreanske elektronikgigant forleden præsenterede en ny stor kamerasensor, ISOCELL Bright HMX, til smartphones der kan tage billeder med en opløsning på hele 108 megapixel, altså over 100 millioner pixels per billede.

Nyheden kommer, bare få måneder efter de første billeder dukkede op af Samsungs seneste 64 megapixel sensor, som indtil da var kamerasensoren til smartphones med flest pixels.

108 megapixels svarer til et digital spejlreflekskamera (DSLR) i den tunge prisklasse.

Det betyder, at mange ingeniører måske helt kan slippe for at skulle slæbe tunge kameraer med på opgave, når de skal dokumentere fejl på maskiner eller udføre vedligehold på afsidesliggende anlæg. I stedet kan man nøjes med at bruge den smartphone, man alligevel har med i lommen, og stadig komme hjem med kvalitetsbilleder til professionelt brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Sensorer i delebiler skal kortlægge vejenes tilstand

6K video i ny kinesisk smartphone

Men antallet af pixels er i sig selv ikke afgørende for kvaliteten af de billeder, man tager med et kamera. Optikken, software og sensorens størrelse har også indflydelse på kvaliteten.

Og den nye ISOCELL Bright HMX har en størrelse som heller ikke er set tidligere i smartphones.

Sensoren er i 1/1.33”-størrelsen, hvilket er dobbelt så stor som Google Pixel 3 XL, som af mange anses for at tilbyde det bedste kamera. Sensoren er derudover tæt på den størrelse, du finder i systemkameraer og DSLR-kameraer. Når sensoren bliver så stor, betyder det ifølge Samsung, at den kan absorbere mere lys i lavt belyste områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men når man kommer op i en så høj opløsning, stiller kameraet dog også en række krav til omgivelserne. For at få gavn af de mange millioner pixels er der brug for gode lysforhold.

Samsung oplyser at standardindstillingerne derfor er sat til 27 megapixels, hvor der anvendes fire sensor-pixels til at repræsentere én pixel i billedet. På den måde kan der lukkes mere lys ind og flere farvenuancer kan blive opfanget.

Video i 6K

En anden, og måske lige vigtig funktion ved den kommende kamerasensor, er, at den kan optage video i 6K, altså med en opløsning på 6016x3.384 pixels med 30 frames i sekundet.

Den nye Samsung-sensor bliver dog i første omgang ikke sat i funktion i en Samsung-smartphone. Sensoren er udviklet sammen med den kinesiske smartphone-producent Xiaomi, som forventer at bruge sensoren i den kommende udgave af deres Redmi-smartphone. Ifølge Samsung bliver sensoren sat i masseproduktion fra september.

»Xiaomi og Samsung har arbejdet tæt sammen omkring ISOCELL Bright HMX lige fra den tidlige konceptuelle fase til produktion, hvilket har resulteret i den banebrydende 108 Mp billedsensor. Vi er meget tilfredse med, at billedopløsninger, som tidligere kun var tilgængelige i få topklasse DSLR-kameraer, nu kan designes til smartphones,« siger Lin Bin, præsident og medstifter af Xiaomi i en pressemeddelelse.

Illustration: Xiaomi.

Læs også: Kartoffel-scanner finder skjulte middelaldertekster

Går mod strømmen

Samsungs nye 108 megapixel sensor bryder på mange måder med de seneste års udvikling inden for smartphone-kameraer, hvor producenter som Apple, Nokia og Samsung ellers har satset på flere kamerasensorer, der sammensætter billederne med komplekse algoritmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen er at skabe flotte billeder ved hjælp af software i stedet for store objektiver.

Krav om tynde smartphones gør det nemlig svært at kombinere gode zoom-objektiver. Det har fået mobilproducenterne til at vælge dual-kameraer med to kamerasensorer eller tripple med tre kamerasensorer, som det er tilfældet med Huawei P30 Pro. I Samsungs nye Galaxy Note 10+ 5G er der fire kameraer bygget ind, Et standard 26 mm primært-kamera med 12 Mp, en 13mm ultra-wide-kamera med 16 Mp, en 52 mm tele-objektiv med 12 Mp, og en dedikeret Time of Flight (ToF) sensor til dybde-beregninger i portrættilstand.

Læs også: Nye mobiler vælter sig i kameralinser

Ved at bruge flere sensorer, der løser hver sine dedikerede opgaver, får brugeren bedre muligheder for zoom, HDR, portræt-funktioner med sløret baggrund, og 3D-billeder til augmented reality.

Med Nokia 9 PureView er man helt oppe på hele fem kamera-sensorer på bagsiden som alle har 12 megapixel. Hver kamerasensor har forskellige funktioner, som til sammen bliver kombineret til et billede. To af sensorerne tager billeder i farver, mens de andre tre tager monokrom-billeder til bedre kontrast, dybde og eksponering.

I følge HMD, der udvikler og producerer Nokia-telefonerne, så får man hele 2,9 gange mere lys ind på billeder taget med de enkelte monokrom-kameraer sammenlignet med farve-sensorer. Man kan også tage RAW-billeder til professionel brug, som kræver efterredigering.

I den ekstreme ende har det amerikanske sensorvirksomhed Light, der har udviklet sensorerne i Nokia 9 Pure View, også udviklet et digitalt kamera, der tager billeder ved at kombinere input fra 10 forskellige sensorer.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
14. august 2019 kl. 21:24

Altså, enig med de øvrige kommentarer, men bare lige;

Pro cameraer bruger ikke mange MP, de bruger store pixels og måske 20M af dem.

Når Samsung skriver at deres camera har ligeså mange pixels som pro cameraer, så er det spin, for de har mange flere end pro cameraer, og det er ikke godt.

Det er selvfølgelig bedre at have et stort pixel frem for 5 små, ligemeget hvor meget software man smider på.

Mon ikke det også er derfor de kan lave sensoren til rimelige penge? Koster nok ikke det store at sætte en masse billige pixels ved siden af hinanden.

Dernæst, der er da ingen ingeniører som bruger DSLR. Aldrig set det. Det er marketing og Journalister. For er par år siden brugte man point and shoot cameraer, men idag bruger flertallet bare hvad de nu har af telefon, og det virker fint. Specialister vil have mange billeder fra forskellige vinkler og video. De vil ikke have et 30 mb RAW format billede.

Og til sidst, det er et typisk kinesisk påfund. I kinesiske produkter handler det stadig om at have mest af noget. Jeg tror ikke vi kommer til at se dette eller tilsvarende i nogen Samsung telefon.

12
14. august 2019 kl. 09:46

Det er flere år siden jeg droppede antal pixels, som primært parameter for valg af mobilkamera.
Oftest sætter optikken grænsen for billedkvaliteten imo, og som "antydet" herover.
Men, måske jeg overser noget?

Du har fuldstændig ret. Som der står i artiklen giver flere pixels mere billedstøj og det giver et mere uskarpt billede med dårlig farvedybde. Derfor har de fleste gode mobilkameraer 12mp.

12mp er også rigeligt til normalt brug. Og kommer der bare én lille fedtfinger eller ridse på kameraet er 3mp såmænd også fint. Man kan forsøge at gøre ligesom Samsung gør i følge artiklen, koble fire pixels sammen til én, så du får 3mp, så har jeg oplevet at få bedre fotos.

11
14. august 2019 kl. 09:35

Påstanden om at man kan undvære tunge kamraer vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved. Hvis man kigger på kameraer, både DSLR og spejlløse, og den vej udviklingen er gået de senere år med stadig bedre censorer, så er optikkerne kun blevet større, tungere og meget mere komplicerede for at kunne følge med kravene til opløsning og billedkvalitet. En typisk 50mm F 1.4 for 40 år siden vejede 250 gram og bestod af 6-7 linser, i dag har optik med samme specifikationer 13 - 14 elementer og vejer >800 gram... Det er meget godt at man kan lave en chip med 108Mpix til en smartphone, men kan en optik som intet fylder overhovedet opløse det?

Der står jo også i artiklen at de vælger at bundle de forskellige pixels, fordi der ellers kommer for lidt lys. Alligevel er der jo fordele ved sådan en sensor.

Min mobil har en 40Mpixel sensor + en 8 med 3x optisk zoom og en 20Mpixel S/H sensor. De bliver brugt i fællesskab og giver zoom muligheder og en del andre. Den tager billeder i 10Mpixel. Man kan sætte den til 40 manuelt, men det giver jo så mere støj.

Så nej - man kan ikke erstatte et DSLR, hvis man har brug for sådan et, men det kan være, at hvis man i DAG har brug for det et DSLR kan til f.eks. ingeniøropgaver, så kan man i morgen nøjes med en mobil. I morgen vil man så selvfølgelig kunne tage endnu bedre billeder med et DSLR, men det er jo så om man har brug for det. Jeg har et 8 år gammelt DSLR, og der er ting jeg stadig kan tage med det, som jeg ikke kan med min telefon, men bestemt også omvendt, fordi sensorerne er blevet så meget bedre siden dengang. Så ja min telefon har elendig optik i forhold til, men vi skal ud i noget zoom før jeg reelt får bedre billeder. Især low light kan mit gamle Canon slet ikke følge med.

9
13. august 2019 kl. 22:00

SONYs Xperia 1 har "Triple lens camera system 12MP + 12MP + 12MP 16mm super wide-angle, versatile 26mm and 52mm lens with 2x optical zoom." Men det er så 3 forskellige kameraer. ;-)

8
13. august 2019 kl. 21:59

Det er jo næsten magi at alm dødelige forbrugere kan have adgang til SÅ lækre kameraer! Det har jo ellers kun været forbeholdt eliten som filmstudier, forskere, militærosv.

7
13. august 2019 kl. 17:57

Jeg har længe tænkt på, om man ikke kunne lave mobilkameraer efter samme princip som insektøjne: Mange små linser med hver deres sensorarrays, og bruge software til at kombinere de mange små billeder til et stort. Ved at bruge referencebilleer, kan softwaren kaliberes til fabrikationsfejl og unæjagtigheder i de små linser. Dermed kan man lavet et fladt kamera (som dog fylder mere af bagsiden på en telefon end de nuværende mobilkameraer). Det vil kræve en del regnekraft at konstruere et sammenhængende billede, men nok ikke meget mere end der allerede bruges til f.eks. panoramabilleder.

6
13. august 2019 kl. 16:58

Det er muligt at lave små optikker med høj opløsning men kun til små sensorer. Sensoren nævnt i artiklen har en diagonal på 12 mm, hvilket ikke er meget i forhold til en DSLR's 43 mm. Hvis du krymper din DSLR linse ca. 4 gange, øger du skarpheden 4^2 = 16 gange tilsvarende. Så dækker linsen et mindre område, men det er jo fint nok for mindre sensorer. Desuden er optik til kameratelefoner typisk støbt i plastik, hvilket betyder at man kan lave meget mere komplekse objektiver end bare standard med sfæriske og asfæriske linser.

Sensoren har dog kun en pixel størrelse på 800 nm, så der kommer nok rigtig meget støj på billederne. Det betyder at der skal rigtig meget software ind over og "polere" billedet, hvilket reducerer billedkvaliteten drastisk. Det er derfor at billeder fra en telefon næppe kommer op på samme kvalitet som et kamera med en større billedsensor.

4
13. august 2019 kl. 15:40

Hvordan de vil få plads til et objektiv, der kan dække en 20 mm sensor i en mobil??

Måske skal der slet ikke bruges en linse?

  • og i øvrigt (selvfølgelig) helt enig med Martin ovenfor.
3
13. august 2019 kl. 15:35

Det er flere år siden jeg droppede antal pixels, som primært parameter for valg af mobilkamera. Oftest sætter optikken grænsen for billedkvaliteten imo, og som "antydet" herover. Men, måske jeg overser noget?

2
13. august 2019 kl. 15:35

Nej, men det sælger godt.

1
13. august 2019 kl. 15:18

Påstanden om at man kan undvære tunge kamraer vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved. Hvis man kigger på kameraer, både DSLR og spejlløse, og den vej udviklingen er gået de senere år med stadig bedre censorer, så er optikkerne kun blevet større, tungere og meget mere komplicerede for at kunne følge med kravene til opløsning og billedkvalitet. En typisk 50mm F 1.4 for 40 år siden vejede 250 gram og bestod af 6-7 linser, i dag har optik med samme specifikationer 13 - 14 elementer og vejer >800 gram... Det er meget godt at man kan lave en chip med 108Mpix til en smartphone, men kan en optik som intet fylder overhovedet opløse det?