Kampen om at klemme de bedste kamerafunktioner ind i smartphones har taget et nyt - lidt overraskende - skridt, da den sydkoreanske elektronikgigant forleden præsenterede en ny stor kamerasensor, ISOCELL Bright HMX, til smartphones der kan tage billeder med en opløsning på hele 108 megapixel, altså over 100 millioner pixels per billede.
Nyheden kommer, bare få måneder efter de første billeder dukkede op af Samsungs seneste 64 megapixel sensor, som indtil da var kamerasensoren til smartphones med flest pixels.
108 megapixels svarer til et digital spejlreflekskamera (DSLR) i den tunge prisklasse.
Det betyder, at mange ingeniører måske helt kan slippe for at skulle slæbe tunge kameraer med på opgave, når de skal dokumentere fejl på maskiner eller udføre vedligehold på afsidesliggende anlæg. I stedet kan man nøjes med at bruge den smartphone, man alligevel har med i lommen, og stadig komme hjem med kvalitetsbilleder til professionelt brug.
Læs også: Sensorer i delebiler skal kortlægge vejenes tilstand
6K video i ny kinesisk smartphone
Men antallet af pixels er i sig selv ikke afgørende for kvaliteten af de billeder, man tager med et kamera. Optikken, software og sensorens størrelse har også indflydelse på kvaliteten.
Og den nye ISOCELL Bright HMX har en størrelse som heller ikke er set tidligere i smartphones.
Sensoren er i 1/1.33”-størrelsen, hvilket er dobbelt så stor som Google Pixel 3 XL, som af mange anses for at tilbyde det bedste kamera. Sensoren er derudover tæt på den størrelse, du finder i systemkameraer og DSLR-kameraer. Når sensoren bliver så stor, betyder det ifølge Samsung, at den kan absorbere mere lys i lavt belyste områder.
Men når man kommer op i en så høj opløsning, stiller kameraet dog også en række krav til omgivelserne. For at få gavn af de mange millioner pixels er der brug for gode lysforhold.
Samsung oplyser at standardindstillingerne derfor er sat til 27 megapixels, hvor der anvendes fire sensor-pixels til at repræsentere én pixel i billedet. På den måde kan der lukkes mere lys ind og flere farvenuancer kan blive opfanget.
Video i 6K
En anden, og måske lige vigtig funktion ved den kommende kamerasensor, er, at den kan optage video i 6K, altså med en opløsning på 6016x3.384 pixels med 30 frames i sekundet.
Den nye Samsung-sensor bliver dog i første omgang ikke sat i funktion i en Samsung-smartphone. Sensoren er udviklet sammen med den kinesiske smartphone-producent Xiaomi, som forventer at bruge sensoren i den kommende udgave af deres Redmi-smartphone. Ifølge Samsung bliver sensoren sat i masseproduktion fra september.
»Xiaomi og Samsung har arbejdet tæt sammen omkring ISOCELL Bright HMX lige fra den tidlige konceptuelle fase til produktion, hvilket har resulteret i den banebrydende 108 Mp billedsensor. Vi er meget tilfredse med, at billedopløsninger, som tidligere kun var tilgængelige i få topklasse DSLR-kameraer, nu kan designes til smartphones,« siger Lin Bin, præsident og medstifter af Xiaomi i en pressemeddelelse.
Læs også: Kartoffel-scanner finder skjulte middelaldertekster
Går mod strømmen
Samsungs nye 108 megapixel sensor bryder på mange måder med de seneste års udvikling inden for smartphone-kameraer, hvor producenter som Apple, Nokia og Samsung ellers har satset på flere kamerasensorer, der sammensætter billederne med komplekse algoritmer.
Ideen er at skabe flotte billeder ved hjælp af software i stedet for store objektiver.
Krav om tynde smartphones gør det nemlig svært at kombinere gode zoom-objektiver. Det har fået mobilproducenterne til at vælge dual-kameraer med to kamerasensorer eller tripple med tre kamerasensorer, som det er tilfældet med Huawei P30 Pro. I Samsungs nye Galaxy Note 10+ 5G er der fire kameraer bygget ind, Et standard 26 mm primært-kamera med 12 Mp, en 13mm ultra-wide-kamera med 16 Mp, en 52 mm tele-objektiv med 12 Mp, og en dedikeret Time of Flight (ToF) sensor til dybde-beregninger i portrættilstand.
Læs også: Nye mobiler vælter sig i kameralinser
Ved at bruge flere sensorer, der løser hver sine dedikerede opgaver, får brugeren bedre muligheder for zoom, HDR, portræt-funktioner med sløret baggrund, og 3D-billeder til augmented reality.
Med Nokia 9 PureView er man helt oppe på hele fem kamera-sensorer på bagsiden som alle har 12 megapixel. Hver kamerasensor har forskellige funktioner, som til sammen bliver kombineret til et billede. To af sensorerne tager billeder i farver, mens de andre tre tager monokrom-billeder til bedre kontrast, dybde og eksponering.
I følge HMD, der udvikler og producerer Nokia-telefonerne, så får man hele 2,9 gange mere lys ind på billeder taget med de enkelte monokrom-kameraer sammenlignet med farve-sensorer. Man kan også tage RAW-billeder til professionel brug, som kræver efterredigering.
I den ekstreme ende har det amerikanske sensorvirksomhed Light, der har udviklet sensorerne i Nokia 9 Pure View, også udviklet et digitalt kamera, der tager billeder ved at kombinere input fra 10 forskellige sensorer.
