Pioneer-10 adlyder stadig Jorden

NASA sendte fredag et 200kW signal afsted ud mod Pioneer-10 fra Goldstone-antennen, som er den del af NASA Deep Space Network. 22 timer og fem minutter senere modtog den 70 meter store antenne i Madrid en bekræftelse fra sonden på, at signalet var blevet modtaget.

Over en afstand på 79,7 astronomiske enheder modtog antennen et meget svagt signal på -183 dBm. Efter en times optimering af kontakten lykkedes det, at etablere en forbindelse med sonden på 16 bit pr. sekund.

Data fra Pioneer-10 viser, at sonden stadig er ved godt helbred på trods af sine 30 år. Det findes stadig strøm på batterierne, men mange af systemerne i sonden er ved at være meget kolde, tæt på deres nedre grænse for at kunne fungere. Et af de to instrumenter som stadig fungerer på sonden er Geiger Tube Teleskopet, og NASA modtog under kontakten en smule data fra dette instrument.

Også NASAs store Arecibo radioantenne in Puerto Rico opfangede det svage signal fra Pioneer-10. Teleskopet bruger signaler fra Pioneer-10 som en slags kalibrering, da det hovedsageligt bruges til at lytte efter radiosignaler fra fremmede civilisationer.

Pioneer-10 befinder sig nu 11,1 milliarder kilometer fra Jorden. Sonden var den første til at passere gennem asteroidebæltet og tage nærbilleder af Jupiter. I 1983 blev den det første menneskeskabte objekt, der forlod solsystemet. Den fortsatte med at sende videnskabelige data tilbage til Jorden indtil den 31. marts 1997, hvor NASA officielt afsluttede dens videnskabelige mission.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten